Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strach požírá duši

Zdejší debaty o tom, jestli stejnopohlavní páry budou moci uzavírat manželství, dospěly až do té absurdity, že odpůrkyně manželství pro homosexuály „radí“ aktivistům, kteří taková manželství podporují, jaké heslo mají používat.  

Následující text se však navzdory perexu nebude zabývat ani tak svazky homosexuálů jako některými aspekty manželských svazků mužů a žen, a hlavně předsudky spojenými s nimi, ale i předsudky obecně. Je nabíledni, že manželství souvisí s plozením potomstva. V dávných dobách totiž manželství vzniklo – napíšu-li to poněkud cynicky – kvůli právní úpravě prodeje ženy, respektive její dělohy, tedy schopnosti rodit děti příslušnému muži. O čem ostatně svědčí česká slova, že si muž ženu „bere“ a že se žena „vdává“?

Od těchto „diluviálních“ dob prošlo manželství dlouhým vývojem, nabylo v různých zemích mnoha podob a doznalo řady právních úprav. Ač hlavním účelem manželství nepřestalo být dle zákona založení rodiny a řádná výchova dětí, muži a ženy vstupují do manželství i z důvodů právních, sociálních, finančních či náboženských, které jsou vesměs účelové, ale jistě i z důvodů emocionálních. Pokud má však jít o manželství muže a ženy, dnes už se téměř nikdo nepozastavuje nad účelovými, respektive zištnými důvody sňatků, a to ani v případech, kdy uzavírají manželství starší či staří lidé, u nichž plození dětí nepřichází do úvahy. Předsudky v tomto směru, zdá se, postupně vymírají. Tedy vymírají.

V roce 1974 natočil režisér Rainer Werner Fassbinder, enfant terrible nejen tehdejšího západoněmecké, ale i světové kinematografie, vynikající film „Strach jíst duše“. Šlo v něm o to, že na starší ženu Emmi Kurowski (hrála ji Brigitte Mira), která má za sebou krušný život, se ani budoucnost příliš neusmívá. Je už léta vdovou, její tři děti jsou dávno z domu, a protože se nevyučila ničemu „pořádnému“, na živobytí si vydělává jako uklízečka. Ač by měla všechny důvody k zahořknutí, uchovala si Emmi radost ze života. Jednoho dne, když hledá úkryt před deštěm v jedné arabské putyce, narazí však na muže svého života, o 30 let mladšího černého gastarbeitera Aliho (hrál ho El Hedi ben Salem). 

Rainer Fassbinder rozvine kolem partnerského života této krajně nezvyklé dvojice – staré Němky a mladého černocha – úžasné drama stylem, jaký ovládal jenom on. Hlavní roli v něm hrají samozřejmě předsudky rodiny Emmi, jejích přítelkyň i společností obecně. Když si jednou Emmi stýská, proč nikdo z okolí jejich vztah nechápe a nenávidí ji za to, že se dala s Alim dohromady, řekne Ali, že v jeho rodné zemi mají přísloví, které zní – strach jíst duše. Znamená to, že strach jí, tedy požírá lidskou duši, avšak Ali, jenž neumí dokonale německy, použije infinitiv „jíst“ a první pád slova duše. 

Podobnou myšlenku vyjádřila řada slavných lidí. Například německo-francouzský osvícenecký přírodovědec a filosof Paul Heinrich Dietrich von Holbach řekl: „Když má člověk strach, přestává uvažovat.“ Nebo americký filozof, esejista a básník Ralph Waldo Emerson prohlásil: „Strach vždycky pramení z nevědomosti.“ Také kyrgyzký spisovatel a publicista Čingiz Ajtmatov řekl: „Strach postrádá soudnost.“ Filmový Ali přitom považoval právě předsudky za zplozence strachu. A měl jistě pravdu. Předsudky jsou nepochybně výrazem strachu z neznámého, neobvyklého.

Lidé odedávna, když se setkali s něčím dosud nevídaným a neslýchaným, měli dojem, že se zhroutí svět, dosavadní hodnotový systém, když se to nebývalé prosadí. Například katolíci z křížových výprav proti husitům byli zděšeni z táborských žen-bojovnic. Avšak ani mnozí husité si na ně nemohli zvyknout. I husitský kazatel Jakoubek ze Stříbra řekl, že „velmi neslušný jest, jako svini pancieř, tak ženě boj“. Tehdy byla totiž vnímána bojující žena jako odporující vžitým křesťanským hodnotám. O řadu staletí později říkali odpůrci volebního práva pro ženy, za které naopak bojovaly sufražetky – kdo to jakživ slyšel, aby žena volila.

Vrátím-li se nakonec k manželství i pro homosexuály, tak jeho odpůrci skrývají svůj strach z nevídaného a neslýchaného, své předsudky za starost o základní hodnoty, na kterých spočívá naše společnost. Jejím zájmem, stejně jako státu je údajně zachování výlučnosti manželství pro svazky mužů a žen. V dlouhém procesu legalizace stejnopohlavních manželství v USA soudce oblastního federálního soudu ve státě Massachusetts v červenci 2010 zpochybnil platnost federálního zákona USA „Defense of Marriage Act“ (zákona na obranu manželství) tím, že „iracionální předsudky nikdy nepředstavují legitimní státní zájem“.

S jednou takovou absurdní obavou jsem se setkal i ve zdejších diskusích. Kdyby prý bylo uzákoněno manželství i pro homosexuály, nikdo by nevěděl, zda má dotyčný manželku či manžela, a on nechce být považován za gaye. Ve filmu „Strach jíst duše“ vystupoval také domácí Emmi, který velmi lpěl na tradicích a zvyklostech. Právě proto se domáhala jedna kamarádka Emmi, aby jí potvrdil, že vztah staré Němky a mladého černocha je nemorální. Domácí však překvapivě řekl něco ve smyslu – je to sice neobvyklé, ale nic nemorálního na tom nevidím. 

Autor: Jaroslav Kvapil | pátek 24.6.2022 12:33 | karma článku: 14,27 | přečteno: 491x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik