Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obhájci pana Nohavici a jádra vlašských ořechů

Bloger Miloslav Schůt napsal, že nedávno „jsme si užívali hanobení pana Nohavici kvůli válce na Ukrajině“. Na jeho textu mě zaujalo jen to, že je pouze dalším, který známého písničkáře „musí“ obhajovat a že užil slova „hanobení“.

Nabízí se otázka, jestli Jaromír Nohavica potřebuje nějakou obhajobu? Druhá otázka je, čím ho písničkářovi zastánci obhajují? Odpověď na druhou otázku lze shrnout asi takto: Jaromír Nohavica je vynikající umělec, jeho písně oslovují a těší mnohé, koncerty má stále vyprodané a jeho obdivovatelé při nich zažívají orgasmu podobné slasti. Z tohoto shrnutí lze pak vydedukovat odpověď i na první otázku, a sice, že „bůh Jarek“ žádnou obhajobu nepotřebuje, neboť se dobré zboží – jak známo – chválí samo.

Z předešlých „faktů“ se ovšem vylupuje jako jádro z vlašského ořechu další otázka. Proč Nohavicovi obdivovatelé cítí nutkání jej obhajovat proti jeho kritikům? Že by to souviselo s tím, že je veřejností vnímán nejen jako ostravský bard, ale také jako udavač z Těšína, jak o něm zpíval jiný písničkář Jaroslav Hutka? Totiž fakt, že kdosi cosi kromobyčejně umí a je tedy skvělý umělec, asi nikterak nesouvisí s jeho charakterem. Nohavicovi příznivci jej tedy obhajují tím, za co ho jeho odpůrci nekritizují. Či jinak, když člověk něco umí, nedělá to z něj vzor ctnosti, a naopak, je-li člověk etalonem morálky, neznamená to, že něco umí.

A nyní ke slovu „hanobení“. Je divné, že bloger Schůt užil ve svém textu (zde) právě toto slovo. Synonymní výrazy k onomu slovu jsou sice očerňování nebo pomluva, avšak termín hanobení se volí spíš tehdy, když se hovoří o národu, vlajce, prezidentovi, lidských ostatcích či o mrtvole. Jaromír Nohavica ale zcela určitě nemá nic společného s lidskými ostatky, není ani národ, ani vlajka, a není ani prezident, i když k prezidentům Zemanovi a Putinovi má svým způsobem blízko. Co tedy zůstává? Mrtvola. Může být Jaromír Nohavica mrtvola? Těžko. 

Svým uměleckým i neuměleckým konáním totiž pan Nohavica jasně dokazuje, že je dost živý. Není ani pravděpodobné, že by se obecenstvo na jeho koncertech, kde mu nadšeně aplauduje a hýká blahem, oddávalo v míře tak velké nekrofilii. Ani v přeneseném slova smyslu nemůže být mrtvola. Umělecká mrtvola zjevně není, když je mnohými adorovaný umělec, a už vůbec nemůže být politická mrtvola, neboť není politikem. Vždyť Putinovu, vlastně Puškinovu medaili dostal přece za písničky, a ne za válčení. A jak víme od bolševického vůdce Lenina (pochytil to od pruského generála Carla Philippa Gottlieba von Clausewitze), válka je pokračováním politiky jinými prostředky (dodávám, že násilnými).

Zbývá tedy odpovědět na to, zda nepřátelé Jaromíra Nohavici, kteří mu nepřejí úspěch a nevzali by ho na milost, ani kdyby Puškinovu medaili obřadně snědl a pak stejně obřadně vyzvracel, nebo vyloučil z organismu jinou cestou na moskevském Rudém náměstí před Kremlem, písničkáře skutečně hanobí, totiž pomlouvají. Za co ho vlastně kritizují? Za to, že spolupracoval s StB. To ale sám pan Nohavica přiznal. Je to tedy pravda. Dále za to, že přijal vyznamenání od prezidenta Zemana. I to je pravda. A konečně za to, že přijal od prezidenta Putina Puškinovu medaili a že ji nevrátil ani poté, co z Putinova rozkazu ruská armáda přepadla Ukrajinu. Také všechno to je pravda.

Co je vlastně pomluva? Pomluva je nepravdivý údaj, který může značně ohrozit vážnost nějakého člověka před druhými osobami. Šíření pravdivých údajů nemůže být logicky tedy pomluvou, to dá rozum, a tudíž ani hanobením. Jestli ono to zaměňování pravdy za nepravdu nějak nesouvisí s těmi jádry vlašských ořechů. Už vás někdy napadlo, že jádra vlašských ořechů vypadají jako maličké lidské mozky? A co když to jsou skutečně lidské mozky a někteří naši spoluobčané jsou ve svých hlavách vybaveni právě takovými…

Autor: Jaroslav Kvapil | pondělí 23.5.2022 12:34 | karma článku: 22,91 | přečteno: 983x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik