Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ať je prezidentem Petr či Pavel, hlavně když ne Babiš

Předesílám – dlouhodobě zastávám názor, že naše země jako parlamentní demokracie žádného prezidenta nepotřebuje, a přímo voleného už vůbec ne. Leda prezidenta na ten způsob, jakého mají v Německu či Rakousku.

Také jsem si vždycky myslel, že komunistická strana měla být po listopadu 1989 u nás zakázána a že předlistopadoví komunisté by se neměli drát k moci. Jenže – co by se podle mého názoru mělo a nemělo dít a stát, a jaká je realita, jsou dvě různé věci. Faktem je, že máme už dvě volební období přímo voleného prezidenta, že zanedlouho budeme volit dalšího a že nejvyšší preference zatím mají bývalý premiér Andrej Babiš a generál ve výslužbě Petr Pavel.

Nedávno jsem si přečetl, že podle předsedy Poslaneckého klubu ODS Marka Bendy by neměl být prezidentem ani Babiš, ani Pavel, že si zasloužíme jiného prezidenta než bývalého komunistu a že koalice Spolu brzy představí kandidáta, jenž splňuje kritérium, že nebyl a není komunista, a přitom je věrohodnou osobností, která dokáže oslovit většinu voličů a uspět v prezidentských volbách. Byl bych jedině rád, kdyby pan Benda a spol. „vytáhli takovou osobnost z klobouku“, ale jsem k tomu skeptický. Hned vysvětlím proč. 

Zvláštní je, že před listopadem 1989 téměř každý věděl, kdo je svině, a kdo slušný nebo aspoň relativně slušný člověk, a to bez ohledu na to, zda byl či nebyl v KSČ. Totiž tehdy bylo prakticky každému jasné, že vedle KSČ existovala řada zparchantělých organizací navázaných na bolševickou stranu a uznávajících takzvanou „vedoucí úlohu“ KSČ, v nichž se „namočili“ skoro všichni lidé. Těch, kteří stáli proti, skutečných disidentů, bylo málo, a ti, kteří stáli mimo, se rekrutovali většinou z lidí zcela pasivních, nebo z „polosvětů“.

Znal jsem také řadu lidí, kteří se před listopadem 1989 „cpali“ ke komunistům, neboť chtěli většinou dělat kariéry, ale komouši je mezi sebe nevzali. Po sametové revoluci se jim tento fakt naopak velmi hodil a prezentovali se jako odjakživa bytostní antikomunisté. A pak se objevily výroky – „jednou komunista, vždycky komunista“, „bývalý komunista je jako bývalý černoch nebo pečený sněhulák“… S jedním veřejně známým člověkem, jenž vystupoval na veřejnosti podobně nekompromisně, jsem se po jistém mítinku bavil soukromě a zjistil, že jeho matka byla v KSČ a že on chápal, proč tam vstoupila…

Paradoxní je, že zmíněné i nezmíněné radikální výroky nahrávají právě těm bolševickým kreaturám. Jim se totiž náramně hodí, když se hází do jednoho pytle potentáti bývalé KSČ na různých úrovních, kteří lidem ničili životy, s kdejakým čičmundou, který vlez do partaje komunistů ze strachu, nebo aby dosáhl nějakých směšných výhod, ale nejspíš nikomu neublížil (i když se tím podílel na prodlužování totalitního komunistického režimu). Tak se totiž dobře zastře zlo, které ony kreatury páchaly.

Samozřejmě, že Petr Pavel jako kariérní voják čs. lidové armády nebyl zcela řadovým komunistou. A já také nejsem odvázaný z toho, kdyby měl být českým prezidentem bývalý lampasák. Je ovšem zajímavé, že Pavlova minulost pro vysokou funkci v NATO nevadila. Neznám moc Američanů (třeba), nějaké ale přece, a tak vím, že se paušálně dívají na všechny lidi z bývalých vazalských zemí v podstatě jako na komunisty, ale zřejmě to nepovažují za tak zásadní životní diskvalifikaci. Oni totiž zároveň asi chápou, že bylo těžké žít v totalitě, a přitom se od ní „neumazat“.

Také jsem slyšel, jak se o Petru Pavlovi vyjadřoval rocker a bývalý ministr Michael Kocáb, pro něhož je generál ve výslužbě na postu prezidenta nepřijatelný. Připadá mi ale směšné, když člověk, jenž byl ve vrcholné politice a udělal pramálo, aby dnešní i minulí komunisté neotravovali ovzduší vrcholné politiky, nyní dalekosáhle rozebírá, že Petr Pavel byl před 33 lety předsedou ZO KSČ a kvůli tomu nemůže být prezidentem. Problém je, že většina voličů pana Kocába nebude žádat o dovolení, koho smějí volit. 

Určitě nechci, aby se prezidentem stal Andrej Babiš. Bylo by to hrozivé po katastrofálním prezidentování Miloše Zemana. Myslím, že nejsem v tom směru sám a že komunistická minulost Petra Pavla málokoho odradí, aby ho volil proti Andreji Babišovi, nastane-li taková situace. Pokud Marek Benda, Michael Kocáb a další nechtějí za prezidenta Babiše, ani Petra, ani Pavla, musí představit nějakého opravdu většinově přijatelného a věrohodného kandidáta.  Jestliže ho mají, na co čekají? Nebo ho skutečně budou teprve hledat? 

Autor: Jaroslav Kvapil | pondělí 16.5.2022 12:38 | karma článku: 17,11 | přečteno: 413x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik