Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ať si každý říká, co chce

Ať si každý říká, co chce – to vám dnes poví každý svobodomyslný demokrat a bude to hlásat přinejmenším tak dlouho, než mu některé výroky jiných začnou tak či onak vadit. Pak už bude pro zákaz podobných „špatných“ názorů.  

Vyjdu z citátu římského císaře z druhé poloviny 2. století našeho letopočtu Marca Aurelia, kterému se přezdívalo „filosof na trůně“. Řekl a napsal hodně moudrého, ale za klenot považuji výrok: „Cokoli slyšíme, je názor, nikoli fakt. Cokoli vidíme, je úhel pohledu, nikoli pravda.“ K tomu lze snad dodat, že cokoli i čteme, je názor. Tento Aureliův výrok platí téměř jako univerzální princip, protože i objektivně vyhlížející mediální zpráva je pouhým názorem minimálně z hlediska autorova výběru zveřejněných faktů.

Blogerka Kateřina Lhotská publikovala článek, k němuž jako celku mám indiferentní vztah, ale zaujaly mě v něm dvě věty v závěru, v nichž tvrdí: „Ve společnosti, která si „demokratická“ a „svobodná“ nejenom říká, ale opravdu taková je, mají ovšem právo zaznívat názory všechny. Ať si zkrátka každý říká, co chce. Samozřejmě pokud tím nepřekračuje zákon.“

Jasně. Takže ve svobodné a demokratické společnosti smějí znít všechny názory, až na ty, jež odporují zákonu. Jenže když od celkové množiny názorů některé odečtu, pak už přece nejde o všechny názory. Nebo jinak. Každý může říkat, co chce, až na to, co říkat nesmí. Přísně vzato, nesmí tedy pod hrozbou sankce říkat úplně, co chce. Pro paní Lhotskou je to dokonce samozřejmé a třeba je to tak správně, ale uvažujme dál.

Co je to zákon? V oboru naší úvahy je zákon „obecně závazný právní předpis přijatý zákonodárným sborem“. A jak zákon vzniká? Pověřený jedinec či skupina napíše návrh podle zadání a vtělí do něj vše, co si myslí, že by v něm mělo být. Zákonodárci o návrhu následně diskutují, provedou případné změny, a když projde všemi schvalovacími procesy, přijmou jej. Tím se z něj stane obecně závazný předpis, s kterým se ztotožnila potřebná většina zákonodárců.

To však znamená, že někteří zákonodárci s daným zákonem nesouhlasí, což venkoncem dokazuje, že zákon zůstává stále názorem čili určitým pohledem na problematiku, kterou se zabývá, jakkoli je to názor sofistikovaný. Dalším důkazem, že zákonné úpravy různých oblastí společenského života jsou jen názory, které se mění, lze spatřovat v novelách zákonů, novelách novel atd. Samozřejmě panuje široká shoda na tom, že jisté věci jsou zločiny, například vražda nebo krádež. S tím nebudou souhlasit nanejvýš vrazi a zloději. Avšak na tom, co se smí a nesmí říkat, už takový celospolečenský konsenzus nepanuje.

Ba ne, rozdíl mezi svobodnou demokratickou společností a totalitou nespočívá v tom, že v té první si každý může říkat, co chce a ve druhé ne. V žádné společnosti nemohou zaznívat úplně všechny názory. Jde o to, že ve svobodné demokratické zemi v principu rozhodují o tom, co není přípustné, zákonodárné sbory vzešlé ze svobodných voleb, a že se tyto sbory obměňují podle vůle voličů. Kdežto v diktaturách a totalitách rozhoduje o tom, co se smí a nesmí, svévolně vůdce či diktátor a jeho kamarila s jediným cílem udržet si moc, a pokud se to lidem nelíbí a protestují, jsou za to trestáni, a to často bez ohledu na platné zákony, anebo se zákony rychle upraví podle vůle vůdce.

Autor: Jaroslav Kvapil | čtvrtek 14.4.2022 21:16 | karma článku: 14,34 | přečteno: 558x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek. Představil strategii zdravotnictví

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik