Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobýt či dobít a válka a zájmy na Ukrajině

Občas ve zdejších diskusích upozorňují autory textů a debatéry na pravopisné chyby, jichž se dopouštějí a pravidelně je mi namítáno, že nejde o formu vyjádření, ale o obsah, tedy o myšlenky. Jenže forma a obsah spolu souvisejí.

Zjednodušeně je tu otázka – zda někdo může vyjádřit dobrou, nebo i objevnou myšlenku i s pravopisnými chybami. Samozřejmě, že může. Jde ale o druhy chyb. Pokud dotyčný neovládá interpunkci, diakritiku, správné tvary slov (ve smyslu: oběma – oboum), nebo si plete -i a -y, nemusí to mít negativní vliv na jeho myšlení a může se stát i svérázným lidovým filosofem. Jestliže však někdo nemá jasno v pojmech a nechápe jejich obsah, jeho myšlení je pak pokřivené.

Totiž člověk myslí pomocí smyslových, tedy zrakových, sluchových, čichových, hmatových a chuťových vjemů, ale pokud své myšlenky vyjadřuje mluvenými slovy, musí vjemy nutně převést do pojmů. Tím spíše to platí pro psaný, tedy graficky vyjádřený projev, neboť v tom případě se jedná o dvojitou abstrakci. (V mluvené řeči máme pro věci, jevy a děje různé zvuky, v psané formě převádíme tyto zvuky do grafických symbolů, které pak skládáme do vět a vyšších významových celků podle daných pravidel.)

Uvedu na konkrétním příkladu, jak nesprávné vnímání pojmů vede k deformaci myšlenek. Jeden zdejší bloger (schválně neuvádím jméno ani odkaz na jeho text) mimo jiné napsal: „Vedení Ukrajiny, které vede prezident Zelenskyj zvolilo ozbrojený odpor proti Ruské okupaci. Válka byla stejně nevyhnutelná, protože Zelenskyj s pomocí NATO a USA vybudoval velmi silnou a dobře vycvičenou Ukrajinskou armádu, která měla proti zájmům Ruska, dobít Dombaskou a Luhanskou republiku, včetně Krymu.“

Napřed v této pasáži opravím chyby, které nemusí mít vliv na myšlení: „Vedení Ukrajiny, které vede prezident Zelenskyj, zvolilo ozbrojený odpor proti ruské okupaci. Válka byla stejně nevyhnutelná, protože Zelenskyj s pomocí NATO a USA vybudoval velmi silnou a dobře vycvičenou ukrajinskou armádu, která měla proti zájmům Ruska dobít Donbaskou a Luhanskou republiku, včetně Krymu.“

Odložím-li stranou sloh, pomoc NATO a USA, i to, že Donbas (nikoli Dombas) je jiné označení Doněcké uhelné pánve, jejíž název je odvozen od řeky Doněc, přítoku Donu a že ta samozvaná republika se tedy jmenuje Doněcká a ne Donbaská, stejně jsem jednu chybu v textu ponechal, protože ji nyní rozeberu podrobněji. 

Jsou dvě stejně znějící slova „být a bít“, jejichž významy jsou však zcela odlišné. Slovo „být“ vyjadřuje zejména pojem „existovat“ nebo „vyskytovat se“ (někde). „Bít“ pak znamená „tlouct“ či „mlátit“. Když tedy roku 1909 noviny informovaly o tom, že Američan Robert Peary jako první na světě dosáhl severního pólu, psaly, že „dobyl“ severní pól, protože to znamenalo, že na onom místě "byl" jako první, a ne, že v bodě, kde pomyslná zemská osa protíná zeměkouli, začal tlouct do ledu a vymlátil v něm díru.

Jenže tohle je našemu nejmenovanému autorovi zjevně jedno ve smyslu rčení – holínky nebo hodinky, obojí se natahuje. Stejně lhostejné mu jsou i zeměpisné pojmy, čímž jasně odhaluje, že o problému ví starou belu. Tato ignorace nejmenovaného autora pak přivedla také k tomu, že když píše o válce na Ukrajině, bez uzardění převrátí příčinu a následek.

Pokud byla ruská agrese proti Ukrajině nevyhnutelná, pak nikoli proto, co činil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ale kvůli tomu, že ruský prezident Vladimir Putin ve svých imperiálních „snech“ o obnovení Ruska na půdorysu sovětské říše zla i s jejím vlivem nemůže vystát Ukrajinu jako samostatný, na Rusku nezávislý stát. Co na tom, že jeho existenci v hranicích, které zahrnují i Donbas a Krym, se Rusko dříve zavázalo respektovat. Nepokoje na Donbase iniciovalo Rusko stejně, jako násilný vznik dvou samozvaných republik – Doněcké a Luhanské, které také jako jediné uznává. Zlovolným aktem porušujícím mezinárodní právo bylo i obsazení Krymu Ruskem.

Imperiální zájmy Ruska nemohou a nesmějí být „uznávaným“ důvodem pro jeho agresi a rozpoutání války, tím spíš, že už Rusko dávno není supervelmocí, nýbrž státem s ekonomikou na úrovni Belgie (se 14krát menším počtem obyvatel), který má však obrovský jaderný arzenál. Pokud by Rusko chtělo dosáhnout vlivu, jaký měl Sovětský svaz zásluhou vítězství ve II. světové válce, vojenské síly a porobení řady dříve suverénních zemí, z nichž udělal své vazaly, pak by se muselo zaměřit hlavně na vzrůst svého hospodářství a zvýšení životní úrovně vlastních lidí, a nikoli na agrese vůči jiným, suverénním zemím a jejich ohrožování.

Kolikrát se ptám, kde se u nás ještě v dnešní době bere ta příchylnost řady lidí k sovětské tyranii, k té říši zla, k bolševické obludě? Když se na tu otázku snažím odpovědět, vychází mi, že za to mohou v nemalé míře i slova, tedy pojmy. Stačí si vzpomenout na knihy o Sovětském svazu plné lží z pera ďábelsky dobře píšícího a komunisty adorovaného novináře Julia Fučíka – „V zemi, kde zítra již znamená včera“ a „V zemi milované“. Nebo na verše českého básníka snad největší imaginace Vítězslava Nezvala: „Znám zemi blízko pólu / znám divukrásnou zem / a do té země spolu / a navždy ujedem / není to Amerika / zem klamných miráží / kde otrok černoch vzlyká / na moři plantáží / a nerostou tam palmy / a žhavé pinie / tam nezpívají žalmy / na počest hostie / ta zem je divukrásná / a plná lahody / ach tam bys byla šťastna / je to zem svobody…“

Psát o Sovětském svazu, jehož chce být putinovské Rusko pokračovatelem, jako o zemi svobody, chtělo i tenkrát silný žaludek a absenci morálky. Na druhé straně se ale nedivím, že zmíněná i jiná díla pomohla znetvořit myšlení spousty lidí u nás a je mi houby platné, že mně se z nich zvedá kufr.

Poznámka: Později narozené informuji, že dříve skutečně existovaly hodinky, v kterých se muselo natahovat péro, aby běžely v souladu s plynutím času.

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 13.4.2022 12:33 | karma článku: 15,05 | přečteno: 349x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik