Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O svobodě nestoudně žvanit

Právo na svobodu projevu (slova) je lidské právo zakotvené v českých zákonech i v mezinárodních deklaracích a paktech. K lidským právům zakotveným v zákonech a úmluvách však patří i právo na vlastnictví. Jak to souvisí?

Uvedu problém na právu vlastnit, neboť to je lidem srozumitelnější. Pokud záležitost zjednoduším, každý má právo vlastnit téměř cokoli s výjimkou jiných lidských bytostí a některých dalších věcí jako například vody v přírodním prostředí. Vzniká však z práva jedince vlastnit komukoli jinému povinnost toto právo druhému zajišťovat? Kdekdo asi pochopí, že nikoli. 

Jestliže by jeden občan přišel za druhým, aby mu dal prachy třeba na luxusní jachtu, protože má zákonné právo ji vlastnit, nejspíš by se nikdo nedivil, kdyby požádaný hnal žadatele „svinským“ krokem, jak se říká. Nikdo nemusí druhému poskytnout peníze ani na housku, aby ji pak ten druhý podle práva nakládat libovolně se svým vlastnictvím mohl sníst. Proč je potom pro mnohé tak těžké pochopit, že nikdo nemá povinnost druhému „hmotně“ zajišťovat ani právo na svobodu slova? 

Jistě, každý má „právo mít názory“, a to bez překážek. Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu. Nikdo tudíž nesmí tato práva jakkoli omezovat. Vzniká z těchto práv ale komukoli povinnost poskytovat jiným médium k jejich realizaci? Stručně řečeno, nevzniká. Nemusím nikomu dát ani osmerku papíru a tužku, aby mohl vyjádřit své mínění na cokoli a dotyčný pak může své názory nanejvýš hulákat pod oknem, když tím nebude rušit nad míru obvyklou. Pak na něj mohu totiž poštvat policii.

Představy některých lidí o tom, co je právo na svobodu slova, občas ale nabývají rozměrů přímo absurdních. Tak si tady například jeden zdejší bloger postěžoval, že mu na serveru Seznam.cz zablokovali na měsíc jeho diskusní účet a následně mu blokaci prodloužili o další měsíc. Dotyčný bloger pak napsal: „…takové jednání považuji doslova za tyranii podobnou dobám tuhého komunismu minulého století u nás.“ 

Je výrazem faktické existence práva na svobodu slova, že kdejaký bloger může beztrestně hlásat takové nehoráznosti a ani se přitom nezastydět. Škoda však, že není možné vždy po podobném výroku svolat třeba 25 lidí skutečně postižených bolševickou perzekucí, aby každý z nich dotyčnému plácl jednu přes hubu. Možná by se mu potom rozsvítilo v kotrbě a nežvanil by dál kraviny.

Když to vezmeme věcně, žádný server nemá povinnost otvírat pod svými články diskuse a je dobrá vůle každého webu, pokud tak činí. Konečně ani na zdejším blogu nemusí nikdo pod svým textem otevírat diskusi. Logicky z toho vyplývá, že ten, kdo diskusi umožňuje, také určuje její pravidla a má právo na čas nebo navždy znemožnit diskutovat osobám, jež tato pravidla porušují.

Fňukat nad tím, že zablokováním diskuse na nějakém serveru konkrétní osobě porušují administrátoři serveru "zcela beztrestně a nikým nekontrolovaně práva lidí, naši Ústavu, svobodu a demokracii", jak tvrdí zmíněný bloger, není jen hloupost, ale přímo nestoudnost. A vážně se mi dělá špatně z těch, kteří kvůli kdejaké své bolístce, a tedy blbosti veřejně a beztrestně řvou, že se vrací totalita, že jsou porušována jejich lidská práva, že je současná situace stejná jako v dobách nejhorší komunistické diktatury. Naopak podobné přepjaté výkřiky jsou pliváním do tváří všem, kteří byli skutečně vystaveni bolševické zvůli a perzekuci, a hlavně těm, kteří byli umučeni zrůdami ve službách totalitní moci.

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 6.4.2022 18:17 | karma článku: 22,02 | přečteno: 605x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Jsem dospělý muž, který kandiduje proti dítěti, utahoval si Biden z Trumpa

28. dubna 2024  10:09

Americký prezident Joe Biden na sobotní večeři pořádané sdružením zpravodajů v Bílém domě vtipkoval...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik