Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je rozdíl mezi uprchlíky, nebo jsou problémem předsudky?

V následujícím textu volně přemítám nad tématy nastolenými blogem Jiřího Turnera „Ještě nedávno byli ti, co pomáhají uprchlíkům, nazýváni pomatenými vítači“ a diskusí pod ním. Nejde však o polemiku ani navazující článek.

Vyjdu z toho, že pan Turner připomněl dobu, kdy se u nás projevoval značný odpor proti přijímání uprchlíků z Blízkého a Středního východu a z Afriky, kteří k nám nota bene téměř nepřicházeli, a srovnal ji se současným solidárním „nadšením“ pomáhat válečným uprchlíkům z těžce zkoušené Ukrajiny, kterou brutálně napadlo putinovské Rusko. Jiří Turner uvedl také, že není principiální rozdíl mezi uprchlíkem z Ukrajiny a z jiné země, kde také probíhá konflikt.

To si tedy pan Turner dal. V diskusi se objevila řada příspěvků, jejichž autoři oponovali tím, že je „do očí bijící“ rozdíl mezi uprchlíky z Blízkého a Středního východu a z Afriky, odkud přicházeli hlavně muži, kteří měli být doma a bojovat za svou vlast, a nynějšími z Ukrajiny, odkud přicházejí většinou ženy a děti. Další tvrdili, že není téměř žádná možnost asimilace muslimů, Arabů a Afričanů, nebo mezinárodními úmluvami, že uprchlíky má přijímat nejbližší bezpečná země…

Napřed k slovu asimilace, jež znamená přizpůsobení, splynutí, tedy proces, kdy minoritní skupina postupně přejímá zvyky a postoje majoritní společnosti. Chce-li někdo pocházející z menšiny žijící v Česku splynout s majoritní populací, je to jistě jeho věc, ale vynucovat si jakousi asimilaci je nezákonné a absurdní už vzhledem k zákonu č. 273/2001 Sb., o právech příslušníků národnostních menšin. Zbytek argumentů proti obsahu Turnerova článku vyhlíží zdánlivě logicky, ale ve skutečnosti se jedná o racionalizaci různých předsudků a schématického uvažování.

Uvedu příklad za všechny. Velmi častý argument odpůrců přijímání muslimských, afrických a arabských uprchlíků a poskytování jim pomoci vypadá zhruba takto: „Je obrovský rozdíl mezi zdatným a zdravým mužem (v Adidas dresu a iPhonem v ruce), který lže o svém původu i věku, aby se dostal k sociálním dávkám a ženou s dětmi, která umí prokázat, že opravdu utíká před následky války.“ Tento argument působí logicky a může být i pravdivý, a přesto se jedná o racionalizaci předsudků. 

Kdo takto argumentuje, nemůže vědět, zda konkrétní muž tmavší pleti (třeba muslim) „v Adidas dresu a iPhonem v ruce“ je zdravý a zdatný a byť lže, jestli opravdu neutíká před válkou a ohrožením a potřebuje tudíž pomoci, neboť však má argumentující předsudky vůči muslimům obecně, situace v muslimově domovině ho nijak zvlášť nepálí a pomáhat mu nechce v žádném případě, svůj postoj racionalizuje a učiní morálním tím, že muslimovi žádajícímu o azyl a pomoc přisoudí zištné a podvodné motivy, a i když může mít pravdu a dokonce může i své racionalizaci věřit, skutečným důvodem odmítání azylu a pomoci jsou předsudky vůči muslimům.

To ukrajinská matka s dětmi, jež prchá před válkou, která je „nadohled“ a potenciálně ohrožuje i naši zemi, je něco jiného, tudíž nastoupí také jiná racionalizace, proč jí pomoci. Ženy a děti si obecně zasluhují ochranu, Ukrajinci jsou nám kulturně blízcí, jsou obecně pracovití, takže nežádají jen o sociální dávky, nýbrž chtějí pracovat, ostatně jich tu spousta už žije a pracuje bez větších problémů, a jejich začlenění do společnosti nic nepřekáží, je zcela namístě jim pomáhat. Tím spíš, když se v očích té matky zračí upřímná vděčnost, a nikoli arogance a klam jako v očích muslima.

Je ale otázka, co se stane, až opadne prvotní nadšení ze solidarity a pomáhání a vyprchá i počáteční ukrajinská vděčnost. Nejspíš se dostaví frustrace z toho, že se mezi námi bude pohybovat příliš mnoho Ukrajinek a Ukrajinců, že většinou nepůsobí tak zbědovaně, jak by se na válečné uprchlíky slušelo, že si ne všichni a všechny najdou dostatečně rychle práci a budou tudíž nadále žít z podpor, a tedy na úkor našich vlastních potřebných a že vůbec budou tak či onak zabírat to, co jsme si vytvořili, a tedy to patří nám.

Kromě toho se ukáže, že ne každá Ukrajinka, a ne každý Ukrajinec je veskrze sympatický, čestný, poctivý, pracovitý, srdečný a dostatečně vděčný. S tím se vrátí – a to v daleko větší míře – stížnosti na chování Ukrajinců mířící už dříve vůči těm, kteří tu před válkou na Ukrajině pracovali a bydleli v ubytovnách. A sice, že každý večer a každou noc pijí, řvou, kouří a hází vajgly z oken, zatímco naši slušní občané se nevyspí, neboť je ruší cigaretový dým a hluk, takže chodí do práce neodpočatí ulicemi, kde je nehorázný binec.

Tak jako dosud nebude nic pomáhat vysvětlení, že jsou i Ukrajinci frustrovaní z toho, že se nacházejí v nestandardní situaci a těžko lze čekat, že si chlapi namačkaní v ubytovnách v malých pokojích na palandách budou po večerech číst verše Anastasie Dmytrukovové, Ivana Franka či Tarase Ševčenka. K tomu přibydou specifické „ženské a dětské“ problémy plynoucí z toho, že se nacházejí v provizorní situaci (jako dosud ukrajinští dělnici), a náhle se už nebude jevit jako taková výhoda, že k nám přišly hlavně ženy s dětmi. 

Nechci také domýšlet, jak budou někteří naši lidé reagovat, až třeba zjistí, že některé Ukrajinky s dětmi neutekly přímo před válkou, ale třeba ze Zakarpatské Ukrajiny, kde válka není. Mnohým také už možná nebude připadat, že jsou nám Ukrajinky a Ukrajinci až tak kulturně blízcí, zkrátka se opět rozbují předsudky, které dosud stále překrývá solidární entuziasmus.

Jelikož si upřímně přeji, aby nic z toho nenastalo a soužití s nově příchozími Ukrajinkami, Ukrajinci a jejich dětmi v českých městech a obcích bylo, když ne rovnou harmonické, tak aspoň bezproblémové, nebudu už rozebírat vysloveně negativní až kriminální jevy, které se už nyní objevují, jako že na hranicích vykutálení podnikavci nabízejí Ukrajinkám a Ukrajincům za horentní částky převozy do vnitrozemí, nebo že se rozbíhá sexuální byznys s ukrajinskými děvčaty, nebo že další chytráci budou při hledání práce a zaměstnávání Ukrajinek a Ukrajinců těžit z jejich neznalosti situace a poměrů.

Jak už jsem uvedl, rád bych, abychom se všem těmto potížím vyhnuli. Jenže nejspíš až čas ukáže, zda je opravdu takový faktický rozdíl, jestli se jedná o muslimského uprchlíka, či o ukrajinskou uprchlici, nebo jestli problém není spíš v přístupu mnohých českých lidí, který je motivovaný jejich předsudky.

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 16.3.2022 12:21 | karma článku: 10,92 | přečteno: 718x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek. Představil strategii zdravotnictví

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik