Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme za nás nechat vykrvácet Ukrajinu?

Prožívám etapu života, kdy mi na jedné straně prakticky nic nechybí a mohu si dělat, co chci (téměř), a na straně druhé jsem nešťastný, protože cítím samotu a prázdno po své životní lásce. Tento stav možná však změní válka.

Nehodlám psát o svém životě, jen to, že jsem ho celý prožil v míru. Tedy v míru. Nezažil jsem na vlastní kůži válku. Avšak v době, kdy jsem se narodil, probíhalo na planetě šest ozbrojených konfliktů. Do roku 1990 vzniklo ve světě dalších 74 situací, kdy se střílelo, válčilo a vraždilo. Ještě do konce 20. století proběhlo 33 válek a ve 21. století dalších padesát válek. Když to sečtu, byl jsem za svého života „svědkem“ 163 větších či menších ozbrojených konfliktů a válek. Pro všechny tyto války bylo typické, že se odehrávaly kdesi daleko a jako by se mě a mojí země přímo netýkaly. 

Bylo pouze několik výjimek: potlačení maďarského povstání sovětskými tanky roku 1956, ale tehdy jsem byl ještě malý; okupace Československa vojsky paktu Varšavská smlouva vedenými sovětskou armádou v roce 1968, ale tenkrát jsme se prakticky nebránili, takže došlo „jen“ k několika ozbrojeným střetnutím, zato důsledky vpádu jsme pociťovali víc než dvě desetiletí; války v bývalé Jugoslávii v 90. letech 20. století, jenže tehdy srbský diktátor Miloševič neměl takovou sílu, aby mohl konflikty přenést i do celé Evropy, avšak následky vražedného běsnění za války v Bosně jsem viděl na vlastní oči a byly po všech stránkách hrozné.

Válka, která se nejvíc dotýká mě i mých spoluobčanů a hrozí přerůst ve třetí světovou, probíhá právě nyní na Ukrajině. Tuto zemi zlovolně a bez reálného důvodu přepadla jedna ze dvou největších jaderných mocností – Rusko (má prý 7000 jaderných hlavic, USA jich mají 6800). Ohrožuje celý svět, protože agresorem je vojenská velmoc Rusko v čele se šíleným diktátorem Putinem. Je to válka o to strašnější, protože Ukrajinci se hrdinsky a účinně brání, tudíž paranoidnímu psychopatickému diktátorovi nevycházejí plány podle jeho představ, rozběsněný Putin se mstí na ukrajinském civilním obyvatelstvu a zdá se, že praktikuje taktiku spálené země.

Kromě toho, že je válka na Ukrajině obrovská svými rozměry, zničující a odehrává se velmi blízko, šokuje nás ještě dalšími aspekty. Ukrajina je součástí euroatlantické civilizace na její nejvýchodnější výspě, tedy naší civilizace. Zároveň je Ukrajina rozlohou největší zemí Evropy, když nepočítáme Turecko, které leží v Evropě jen malou částí a spíš patří do islámské civilizace, a nepočítáme-li Rusko, jehož větší část se rozkládá v Asii, a hlavně svým charakterem náleží k jiné civilizaci, a sice slovansko-ortodoxní, jak ji nazval kdysi profesor Harvard University Samuel Huntington. Jde tedy vlastně o válku dvou civilizací.

A možná právě vnímání tohoto konfliktu jako civilizačního přispělo k semknutí Západu a rychlému přijetí sankcí vůči Rusku. S tím Putin nejspíš nepočítal. Zřejmě se domníval, jako i řada našich domácích kritiků EU a NATO, že jsou známkou slabosti Západu časté spory mezi různými skupinami a proudy uvnitř západního světa, a řešení při povrchním pohledu někdy i směšných „blbin“, jako jsou otázky globálního oteplování, zeleného údělu, multikulturální, genderové, LGBT, korektnosti a jiné. Jenže se ukazuje, že opak je pravdou. Západ se totiž muže zabývat takovými věcmi, protože na rozdíl od Ruska nemá problémy, jež musí řešit každá totalita, a sice udržovat diktátora u moci, čelit neexistujícímu ohrožení země, potlačovat jakékoli projevy domácího odporu a kolosální problém, jak nakrmit lidi.

Někteří domácí kritici postupu Západu vykřikují – nechci válku? Co to však znamená – nechci válku? Válku chce málokdo, jen agresor a někteří další, kteří z války profitují. Měla by se kvůli tomu Ukrajina vzdát a Západ jen přihlížet, jak Rusko slaví úspěch a chystá se dále rozpínat? Naše morálka nás nabádá chovat k druhým přátelsky a láskyplně. Avšak chovat se k druhým láskyplně neznamená jim dovolovat všechno. A když to vztáhneme na ruskou agresi na Ukrajině, vyjde z toho, že člověk musí jít občas do války, aby zamezil choutkám diktátora a aby projevil, čím je, a sice tím, komu se válka hnusí.

Samozřejmě bych byl rád, aby se naše země i společenství, ke kterému patříme, vyhnulo přímému střetu s Ruskem. To je přirozené. Mám ale velké obavy, zda to bude možné, a vůbec si nejsem už jistý, jestli je správné nechat za nás vykrvácet a zničit Ukrajinu.

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 8.3.2022 10:14 | karma článku: 15,51 | přečteno: 456x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik