Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyšli jsme z cesty konfrontace na cestu dohody?

Okolnosti, které u nás provázejí vývoj po senátních volbách, odhalují hloubku devastace politického myšlení v Česku, míru degradace kulturního chování, až z toho mrazí. Zasvítila však také jiskřička naděje.

Včera jsem si přečetl jedno vyjádření, které názorně charakterizuje velmi rozšířenou snahu všechno zpochybňovat, spekulovat o temném zákulisí událostí, předpovídat neúspěch a zmar, a ještě z toho mít škodolibou radost. Jako by mnozí lidé byli stiženi těžkou deziluzí, takže nevěří ničemu a nikomu. Ono vyjádření uvádím v malinko parafrázované podobě, aby dávalo smysl na první dobrou: „Fialovci se již těší, jak v pátek převezmou moc. Jenže prezident veřejně neřekl, že vládu jmenuje. A co když nejmenuje? Uřehtal bych se k smrti. Když jmenuje, jen dobře. Čím dříve, tím dříve se budoucí vláda rozhádá.“

Jak někoho může vůbec napadnout, že prezident neudělá to, na čem se s designovaným premiérem dohodl, a to jen proto, že sám onu dohodu veřejně nepotvrdil? Jak někoho může napadnout, že prezident chystá na premiéra podraz? A jak se někdo může takové představě smát? Takového prezidenta by někdo opravdu chtěl? Někomu se vážně líbí žít ve společnosti, kde není možné ani v nejmenším se spolehnout na její představitele, jak tomu bylo dosud? A proto si přeje, aby se nová vláda, která může mít šanci vyvést zemi z hluboké krize, rozhádala a neuspěla?

Petr Fiala byl donedávna, a občas stále je, hodnocen jako matný, nevýrazný, a tudíž slabý politik. Ten přece nemůže vyhrát volby, mínili mnozí a předvolební koalice Spolu vedená Fialou jim byla k smíchu, nebo dokonce označována jako podvod na voličích. Spolu však zvítězilo a dalo se dohromady i s druhou předvolební koalicí tvořenou pirátskou stranou a stranou starostů a nezávislých. Tím získala nově vzniklá pětikoalice přesvědčivou většinu v Poslanecké sněmovně a mohla deklarovat schopnost vládnout a začít vládu sestavovat.

Ovšem okamžitě potom začali ti samí škarohlídové věštit, že takový slepenec nemůže vydržet a na sociálních sítích vyvinuli a stále vyvíjejí úpornou snahu za vydatné podpory některých senzacechtivých médií pětikoalici rozeštvat, nebo aspoň znejistět, rozkolísat a stavět proti sobě jednotlivé členy stran pětikoalice se zaměřením především na piráty, protože v nich spatřují nejslabší článek. Jenže toto úsilí nepočítá s tím, na čem se nejdřív Spolu a Pirstan, a potom pětikoalice vytvořily, a sice na schopnosti překonávat rozdílné názory a představy a následně se domluvit. 

Dalším výrazným jevem v postupu pětikoalice reprezentované Petrem Fialou je odklon od konfrontační až „válečnické“ politiky, jejímž cílem je „protivníka“ porazit a „zadupat“ do země, ve prospěch slušného jednání a dohody. Jak to funguje, názorně předvedl Petr Fiala při jednání s prezidentem Milošem Zemanem o jmenování nové vlády. Prezident odmítal jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského a budoucí premiér konstatoval, že v takovém případě podá kompetenční žalobu, aby se jednou provždy vyjasnily premiérovy a prezidentovy kompetence při sestavování vlády. A ejhle, prezident bude jmenovat celou vládu, jak mu ji designovaný premiér navrhl, a to k údivu mnohých. 

A začaly spekulace – co za tím je? Co slíbil Fiala Zemanovi výměnou za Lipavského? Čím Zeman svůj ústupek podmínil? Bez podmínek by to přece nešlo. Reál-politika je něco za něco a jinak to nemůže být. Nebo je to tak, že Zeman myslí dva tři tahy dopředu, naoko se vzdal, bude situaci jen zpovzdálí sledovat a v pravou chvíli se do ní vloží? A co když je to tak, že Zeman, který rozhodně není hloupý, pochopil, že nejmenováním ministra zahraničí by bojoval za ztracenou vartu, a Fiala prezidentovi nabídl důstojnost tím, že označí jeho krok za státnický (jímž také je), a že nebude tančit vítězné tance nad Zemanovou porážkou.

A právě v tom, že s Petrem Fialou a pětikoalicí snad přichází věcná politika čestných jednání, dohod a konkrétních činů, namísto uřvané konfrontační politiky lídrů s přebujelými egy a ústy plnými planých slibů, jaké jsme byli svědky doposud, lze spatřovat jiskřičku naděje. Chtít, aby Petr Fiala a spol., kteří to budou mít nesmírně těžké, neuspěli, je jako podřezávat si pod sebou už tak nalomenou větev. Pokud naopak uspějí, bude nakonec u nás dobře nejen pro stoupence pětikoalice, ale i pro zemanovce, babišovce, okamurovce, socialisty i komunisty a všechny další. Není pochyb o tom, že nové koalici a vládě budou mnozí házet klacky pod nohy a mydlit jim schody, pokud však pětikoalice bude držet při sobě, může to překonat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 15.12.2021 12:48 | karma článku: 11,53 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 638x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 446x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11580x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik