Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volby dopadly, jak dopadnout musely

Dopadly volby dobře nebo špatně? Asi jak pro koho. Každopádně však dopadly tak, jak dopadnout nutně musely. Konec vládnoucího diumvirátu Zeman – Babiš se ve vývoji naší společnosti začal odpočítávat před necelými dvěma roky.

Jak myslím to, co jsem napsal v perexu, vysvětlím později. Nyní k volbám samotným. Jednoznačně vyhrála pětice stran, které se díky vzniku dvou předvolebních koalic naučily spolu přes různé animozity a rozdílné pohledy na řešení jednotlivých problémů kooperovat a spolupracovat. To by mohl být dobrý předpoklad pro jejich následující vládnutí. Avšak jen předpoklad.

Po volbách nás rozhodně nečeká ráj na zemi, ani procházka růžovým sadem. Naopak to bude období velmi těžké, krušné a bolestné. Jak v něm pětikoalice obstojí, je otázkou budoucnosti. Nemá smysl věštit a spekulovat, jak si povede. Kromě schopnosti dohodnout se, kterou prokázaly před volbami, má pětikoalice ještě další devízu, a to, že ze sněmovny konečně vypadla diluviální příšera extrémistické komunistické strany. Odešla, doufám, na smetiště dějin, kam dříve sama posílala „starý kapitalistický svět“.

Z dlouhodobějšího hlediska je špatnou zprávou, že ze poslanecké sněmovny vypadla i sociální demokracie. Samozřejmě, že tihle socani v čele s Hamáčkem si tristní výsledek voleb vykoledovali sami, přinejmenším proto, že se dobrovolně stali lokaji a děvkami Babiše a jeho sekty ANO. Nicméně sociální demokracie se svými tradičními myšlenkami o sociální spravedlnosti je systémovou stranou a důležitou protiváhou konzervativních postojů. Je nejlépe, když jsou tyto dva základní směry přibližně stejně silné, aby se mohly vzájemně korigovat.

Komunisti jako strana, a to jednoznačně levicově extrémistická, neměla ve sněmovně po pádu bolševického režimu u nás vůbec co dělat. Nicméně tam byla a napáchala velké škody v myslích lidí u nás i leckde ve světě, neboť ji začali vnímat coby „normální“, legitimní stranu. Už jsem psal víckrát, že působení komunistické strany po listopadu 1989 je stejně absurdní, jako kdyby po pádu Velkoněmecké říše pokračovala v činnosti NSDAP.

Komunisti jsou tedy pryč, avšak v nové sněmovně jsou kromě pětikoalice už jenom dvě nesystémové strany, a to extrémně nacionalistická SPD a Babišova populistická sekta ANO. O to těžší to pětikoalice bude mít, neboť babišovci i okamurovci nejspíš nebudou usilovat o konstruktivní kritiku koaličních návrhů, ani rozumné protinávrhy, nýbrž se budou pokoušet podkopávat snažení pětikoalice a mydlit jí schody. Rád bych se mýlil.

A teď k tomu konci vládnoucího diumvirátu Zeman – Babiš. Text „Začátek politické agonie vládnoucího diumvirátu“ jsem na blogu idnes.cz uveřejnil 6. prosince 2019 (zde). Uvedl jsem v něm s podrobnostmi, že politická agonie dua Miloš Zeman a Andrej Babiš začala kolem mohutných oslav 30. výročí sametové revoluce. Tehdy oba v důsledku několika kroků, které učinili, ztratili autenticitu a věrohodnost. Mnozí se tenkrát domnívali, že tyto moje myšlenky zplodila má přání. Ale tak to nebylo. Sledoval jsem jen náznaky a signály.

Při ohlédnutí ze současnosti zpět, je zřejmé, že tito dva muži neudělali za poslední dva roky nic pozitivního ani státnického. Prezident, pokud vylezl z lánské nory, chrlil na lidi, které nemá rád, urážky a nadávky, premiér se pak jen vztekal a fňukal, jak jsou všichni proti němu, což střídal se sebechválou, co všechno zařídil pro lidi a co všechno dokázal.

Jenže lidé jako Zeman a Babiš se neradi vzdávají, tudíž nechtějí uznat svou porážku, stejně tak jejich skalní příznivci. Proto mohou ještě nějaký čas komplikovat politickou situaci po volbách (prezident, pokud mu to dovolí zdravotní stav), ale to je tak vše, co mohou dělat. Na Miloše Zemana a Andreje Babiše se nyní velmi dobře šikne část výkladu samotného Miloše Zemana, kterým se snažil charakterizovat ty, kteří patří k takzvané „pražské kavárně“: Jsou to lidé zklamaní osudem. To znamená lidé, kteří někdy něco byli, zastávali nějaké funkce, pak je ten osud vyplivl, takže dá se jim říkat bývalí – nikoli budoucí. 

Oni dva jistě v této chvíli ještě něčím jsou, ale to je jen otázka času, kdy se přesunou do minulosti. Jaké vzpomínky na sebe zanechají, je jen a jen na nich. Tedy v případě Miloše Zemana bude záležet na tom, jestli mu k tomu osud dá příležitost. Vzpomínám si nyní na Jiřího Paroubka. Ať byl, jaký byl, ve chvíli, kdy sice jeho sociální demokracie vyhrála volby, uměl uznat, že nemá šanci sestavit vládu, a povolební vyjednávání zbytečně nekomplikoval. Tím se zachoval státnicky. Co Zeman s Babišem?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Kvapil | pondělí 11.10.2021 13:52 | karma článku: 16,34 | přečteno: 515x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 446x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11580x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:50

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:41

Radikální palestinské hnutí Hamás v pondělí večer přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem,...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:42

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:41

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik