Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žil jsem s andělem

Pod mým blogem „Jak je to s těmi manželstvími“ se objevil názor, že popisuji-li krizi manželství, nízkou porodnost, vysokou rozvodovost a související utrpení dětí, nelíčím vývoj společnosti, ale její špatný stav a vlastně úpadek.   

Mnozí mají samozřejmě pocit, že naše společnost upadá a spěje k zániku. Symptomů k takovému mínění mohou najít spoustu. Já jsem ale přesto přesvědčen, že se společnost pouze mění, tak jako se měnila stále po všechna uplynulá staletí, ba tisíciletí. Mám k tomu dva „pádné“ argumenty. Prvním je hliněná destička, která se našla někde na území starověkého Sumeru, takže může být klidně pět tisíc let stará, na níž stálo: „Není již dnes, jak kdysi bývalo“.  

Z onoho dávného výroku přímo dýchá postesk, že společnost spěje ke zmaru, a přesto přežila, jistě ve změněné podobě, několik dalších tisíciletí. Na druhé straně – co je to pět tisíc let z hlediska vesmírného času? Z tohoto úhlu pohledu je jasné, že jednou zmizí nejen člověk, ale s ním i celá planeta, sluneční soustava… Zůstanu však jen u lidských měřítek. A přichází čas na můj druhý argument, který uvedu šířeji. 

Transcendentálně idealistického pruského filozofa Immanuela Kanta (který mimo jiné věřil, že člověk má spoléhat na svůj rozum a na své smýšlení, neboť to, co považuje za správné pro sebe i své okolí, skutečně správné je, a který se domníval že vlastní vůle by měla platit jako obecné platný zákon, neboť jsme se již narodili s vrozenou morálkou) prý na světě udivovaly jen dvě věci: hvězdné nebe nad ním a mravní zákon v něm. To se dá přeložit tak, že podstatné a neměnné jsou jen dvě věci – vesmír s jeho zákony a dobro v podobě lidské morálky, která se jeví jako nadosobní princip. Těm dvěma věcem jsme pak všichni podřízeni. 

To je jistě hezky řečeno, ale třeba z ontologického hlediska se bude jevit dobré to, co podporuje naplnění smyslu uloženého bytosti a od ní vyžadovaného, a naopak zlé, co naplnění smyslu brání. Jenže existenciální stanovisko říká, že hodnotám nelze učit, musíme je žít a nemůžeme přitom dát smysl jinému životu, na cestu mu můžeme přidat jen příklad celého našeho bytí. 

Nejzajímavější je však fenomenologický pohled. Podle něj člověk nejen hledá smysl, ale v důsledku své vůle ke smyslu jej i nalézá, a sice dvojí cestou. Jednak vidí smysl v tom něco dělat nebo tvořit a zároveň v tom něco prožít, někoho milovat. A také v situaci beznadějné, vůči níž stojí bez pomoci, vidí za jistých okolností smysl. Na čem záleží, je stanovisko a postoj, s nímž se střetává s nevyhnutelným a nezměnitelným osudem. A to mu dovoluje vydat svědectví o něčem, čeho je schopen jen člověk: přeměnit utrpení ve výkon. 

A v této jedinečné schopnosti člověka – přeměnit utrpení ve výkon – vidím budoucnost lidstva. Vrátím se však z filosofických výšin k věcem praktického života, tedy k otázkám manželství, které jsou tématem mého textu. V diskusi pod mým textem „Jak je to s těmi manželstvími“ ocitoval jeden debatér část článku z Rheinichse Zeitung z roku 1848, jehož autorem je prý známý německý filosof.  

V tom článku stálo: „...Znovu opakujeme větu, kterou jsme již řekli: „Nemůže-li zákonodárství nařídit mravnost, tím spíše nemůže prohlásit za právo nemravnost.“... Kdyby manželství nebylo základem rodiny, nebylo by předmětem zákonodárství, tak jako jím není například přátelství. Tito lidé berou tedy v úvahu jen individuální vůli, či lépe řečeno libovůli manželů, ale neberou v úvahu vůli manželství, mravní substanci tohoto vztahu...“ 

Známý německý filosof dále píše: „Nikdo není nucen uzavírat manželství; ale každý, jakmile manželství uzavře, musí se rozhodnout, že bude dbát zákonů manželství. Ten, kdo uzavírá manželství, nedělá, nevynalézá manželství, zrovna tak jako plavec nevynalézá povahu a zákony vody a tíže. Manželství se tedy nemůže podřizovat jeho zvůli, nýbrž jeho zvůle se musí podřizovat manželství. Kdo svévolně rozbíjí manželství, ten tvrdí: zvůle, bezzákonnost je zákon manželství...“ 

A debatér ocitoval z filosofova článku ještě jednu pasáž: „Pokud však jde o manželství, může zákonodárce stanovit jen to, kdy manželství smí být rozloučeno, tj. kdy je co do podstaty už rozloučeno. Soudní rozluka může jen zaprotokolovat vnitřní rozpad. Zákonodárcovo stanovisko je stanovisko nutnosti. Zákonodárce tedy ctí manželství, uznává jeho hlubokou mravní podstatu, považuje-li je za dostatečně silné, aby mohlo přestát mnoho kolisí a zachovat si při tom svou podstatu. Měkkost k přáním individuí by se převrátila v tvrdost k podstatě individuí, k jejich mravnímu rozumu, který se ztělesňuje v mravních vztazích.“ 

Onen německý filosof se ohání mravností na všechny strany, v duchu Kantova mravního zákona, a zmíněný diskutér s ním souhlasí. Má to jen jednu vadu na kráse, diskutér sám je rozvedený a znovu ženatý. Když jsem mu napsal, že jako rozvedený nemá co kázat ani moralizovat, odpověděl, že on byl rozveden, nechtěl to, podal vůči rozvodu odvolání, ale neuspěl a abych prý vážil slova. Ejhle, když jsem jej zcela záměrně začal „hodnotit“ podle jednoho kritéria, okamžitě se naježil a ohradil se vůči tomu.  

Avšak že on a mnozí další, kteří mají plná ústa morálky, posuzují například homosexuály jen podle kritéria, s kým mají sex, jemu a jim vůbec nevadí. Podstata je v tom, že se lidé mají posuzovat komplexně, když už se posuzují, totiž jako lidské bytosti. Třeba já bych mohl „kázat“, protože jsem uzavřel jen jedno manželství, na rozvod jsem nepomyslel nikdy, a žil jsem se svou ženou 43 let, než mě letos na začátku roku navždy opustila. Mohl bych i tvrdit, že jsme se svou ženou přidali svým dcerám na cestu životem příklad celého našeho bytí. Přesto to tvrdit nebudu a nebudu ani kázat, protože to není moje zásluha, nýbrž výhradně mojí ženy. Člověk se přece nerozvádí s osudovou ženou, ani s nejlepší ženskou na světě. 

To poslední nepíšu jen ze svého pohledu. Moje žena byla tou nejčistší bytostí, kterou jsem poznal, andělskou bytostí, jak teď vím, řada lidí o ní řekla, že byla svatá. Nepředstavujte si však pod tím něco okázalého. Má žena byla neokázalá, na první pohled běžná žena. Byla však nezáludná, přející, laskavá, soucitná k utrpení živých bytostí, utrpení jiných ji zraňovalo, obětavá, schopná pomoci, odpouštějící, milující, veskrze lidská... Máti mi kdysi řekla: tahle holka tě nikdy nezradí. A ona měla postřeh. Manželka nebyla schopná podlosti ani nízkosti. 

Moje zásluha na našem vztahu spočívá pouze v tom, že jsem okamžitě uviděl ono fluidum, které z ní vyzařovalo a pochopil, že ona je jediná, s níž nejen chci, ale mohu žít. Od chvíle, kdy mě opustila, se snažím žít bez ní a moc mi to nejde. Svým odchodem mi ale možná vzkázala, abych se pokusil navázat na její lásku a lidskost. 

Jsem jen obyčejný chlápek se spoustou chyb a nectností, ale než se do mě dáte v diskusi, byť jen na okamžik zkuste připustit, že jsem potkal anděla a žil jsem s ním. Anděl se pozná podle toho, že má v srdci lásku a je vždy lidský. Pokud se člověk rozhodne jednat lidsky, rozhodne se pokaždé správně. Pak už nebude muset zkoumat, zda to, co dělá, je morální a dobré, zbaví se předsudků a veškeré zloby. Tak prosté je to, a přitom tak neskutečně těžké. 

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 21.9.2021 14:07 | karma článku: 13,95 | přečteno: 465x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik