Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vakcíny naděje a držet při sobě

Absurdní a hrozný začátek roku. Co se to děje se světem? Co se to děje s námi? Tolik lidí sevřel strach z viru, psychopatičtí vládci a hochštapleři z toho tyjí. Cvičí s námi a my posloucháme jako ovce. Pandemie a vakcíny naděje.

Nebo se lidé k vakcínám upínají marně a naivně? Jsou snad jen dalším nástrojem politického boje, války ideologií a mocenských zájmů? Geopolitických, jak se tomu říká odporným slovem. Sférické zájmy a vakcíny. Nikdy by mě nenapadlo, že budou lidé toužit, aby jim mocní zajistili nechat si píchnout do těla jakési svinstvo, aby se uchránili před ještě větším svinstvem, které strach a obludná propaganda proměnily v příšeru novodobého moru. 

Zneužívání strachu, lpění na životě každého z nás, přirozené touhy po štěstí, radosti, dostatku a pohodlí, kvůli kterým jsou lidé ochotni trpět a vydržet ledacos, jen když na konci je naděje, že se jim vrátí šťastný život. Zneužití strachu, to je strašný nástroj ovládání. Nerad jsem se v životě k něčemu upínal, ani k životu ne, i když strach mám jako každý a žiji rád. 

Přišel začátek března se třemi po sobě jdoucími smutnými výročími. Šéf nahoře (jak on jej nazýval) hned 3. března 1994 povolal k sobě na věčnost ani ne padesátiletého legendárního písničkáře Karla Kryla. O den později, 4. března 2020, skonal člověk řady talentů, ale především úžasný recitátor Miroslav Kovářík, který se dožil 86 let. A 5. března už v roce 1965 zemřel tragickou nešťastnou náhodou beatnický básník Václav Hrabě. Tři tvůrci, kteří ovlivnili můj život, jakož i životy mnohým jiných.

Nevím, jestli se znali Kryl a Hrabě, spíš ne. Avšak Kovářík, znalec tvorby obou, byl tím, kdo dokázal propojit jejich díla a připomínat je v době, jež jim nepřála. V době, která byla vymknutá z kloubů, což je další hnusné vyjádření. Podle řady aspektů se zdá, že se současnost oné době podobá. Nikomu se tomu nechce věřit, vždyť přece máme stále svobodu. Opravdu ji máme? Nechce se mi o tom přemýšlet, když se ale podívám do historie, vím, že si lidé často nasazovali sami a dobrovolně pouta.

Na konci ledna mi umřela žena. Našli jsme se náhodou před pětačtyřiceti roky a spoustu let hledali společnou řeč. Trápil jsem jí, byl jsem vždycky sobec a ona svatá, obrátila mě na správnou cestu, a proto jsme nakonec objevili štěstí a prožili dvanáct posledních krásných let. Vlastně byla krásná všechna ta léta vedle ní, protože jsme navzdory všemu drželi při sobě. A teď tu náhle není a pro mě je žít bez ní utrpením. Prý čas zahojí i nejhorší rány. Ale chci to?
     
Vždycky se mi líbila písnička Josefa Fouska „Až mě andělé“, kterou proslavil Petr Spálený. A teď mi v uších zní verše – „jenom své ženě chtěl bych říct / zůstaň pak se mnou chviličku“. Ač to v písni bylo míněno opačně, přesto ji o to marně já teď prosím… Navzdory všemu jsme drželi při sobě. Teď už vím, jak je to důležité. Nevím, jak tohle všechno, co jsem teď napsal, spolu souvisí. Nevím, ale cítím, že velmi. Držet při sobě, jen je důležité vědět s kým.

Zdroj YouTube

Autor: Jaroslav Kvapil | sobota 6.3.2021 10:19 | karma článku: 16,42 | přečteno: 322x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik