Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Používat hlavu, nebo se o to snažit?

Velmi úspěšná zdejší blogerka Kateřina Lhotská má ve svém profilu, že „je člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku, třeba aby bylo kde nosit náušnice“. Je tedy schopná i jakéhosi humoru.

To je jasné, někdo se nepokouší hlavu používat vůbec, jiný se o to snaží, ale lepší je hlavu přímo používat než se o to pouze snažit. Takže paní Lhotská se hlavu snaží používat, dá se říct, že také ví, co je humor, ale oblast satiry a ironie je jí cizí. Přesvědčil mě o tom její dialog s blogerem Karlem Trčálkem pod jejím nejnovějším textem „Nenosit roušku je jako neplatit daně“.

Pan Trčálek je zdejší humorista, ironik a satirik. Je v tom velmi dobrý. A pokud víme, že satira je dílo, využívající výsměchu, ironie a komičnosti ke kritice něčeho, pak nám musí být jasné, že se tak děje pomocí nadsázky a zkratky. Satira, coby literární ekvivalent výtvarné karikatury, je jako ostrý nůž, jenž nemilosrdně řízne. Pokud ne, je k ničemu, protože nemůže být tupým perořízkem, který jenom pižlá. Satira je z podstaty černobílá, přesněji řečeno je takzvanou „pérovkou“, žádné polotóny, ty by její ostří rozplizly. 

To ovšem neznamená, že má také satirický autor černobílé vidění světa. Právě naopak, pokud by nevnímal svět v jeho pestrosti a složitosti, nemohl by jeho jevy zjednodušovat až do karikaturní zkratky. Vysvětluji to proto, abych mohl následně předložit přepis onoho dialogu, respektive duelu Trčálek – Lhotská.

Karel Trčálek: Ani Mára Prchal není všemocný, paní Lhotská... Množina odpůrců Vašich oblíbených Michprd se v podstatě překrývá s množinou odmítačů roušek. Co s tím?

Kateřina Lhotská: Pane Trčálku, musím Vám přiznat značné mistrovství v disciplíně „jak být ironický“. Dokonce takové, že neumím rozpoznat, zda svoji poznámku o mé náklonnosti k „chvilkařům“ myslíte vážně, nebo je jen produktem Vaší neinformovanosti. Co se týká vazby „prorouškařů“ na určitý politický postoj, tak se podle mne mýlíte a jste podle mne obětí poněkud zjednodušeného černobílého vidění světa, který je nejčastěji charakterizován těmito rovnicemi: prorouškař = podporovatel Babiše = podporovatel Zemana = fanoušek Ruska a Číny = odpůrce EU. Jenomže tak jednoduché to není.

Karel Trčálek: Dobře, že aspoň lidé jako Vy vidí ten náš svět pestrobarevně, viz nadpis Vašeho článku „Nenosit roušku je jako neplatit daně.“ Ale víte Vy co, pestrá paní Lhotská? Nejsrandovnější na Vašich článcích není jejich obsah, ale to, jak se snažíte předstírat, že nejsou černobílé, a přitom přiznání je polehčující okolnost... Výroba placeného PR přece není prostituce, tak co Vám brání?

Kateřina Lhotská: Pane Trčálku, považuji Vás za poněkud nekonformního a hodně sarkastického glosátora příspěvků jiných blogerů. Nicméně jako člověka, který si dokáže zachovat odstup. Ovšem tímto příspěvkem jste se dokonale odkopal. Máte totiž úplně stejné černobílé vidění světa jako ostatní fanatici. Vůbec si neumíte připustit, že lidé mohou mít i odlišný názor, než máte Vy a jediné vysvětlení pro to, proč ten Váš nesdílejí, je to, že musí být někým zaplaceni. Piště na moji adresu, co chcete. Pokud si však myslíte, že píšete o mně, tak se hluboce mýlíte. Je to především o Vás. Jen o tom nevíte... Toto je moje poslední reakce na Vaše příspěvky. Sbohem... 

To, že Karel Trčálek měl nad Kateřinou Lhotskou v tomto souboji od počátku jednoznačně navrch, je jasné. Ona vůbec nevěděla, která bije, a ať se snažila používat hlavu sebevíc, jedinou myšlenku, co vyplodila, je ta, že je pan Trčálek podle ní obětí poněkud zjednodušeného černobílého vidění světa. Nicméně v první odpovědi  ještě Lhotská udržela dekórum. Pak ale Trčálek přitvrdil, a to už Lhotská neunesla a dokonale se odkopala, abych použil jejích vlastních slov, kterými počastovala oponenta. Kromě toho zopakovala svůj nesmysl o černobílém vidění světa, nazvala Trčálka fanatikem a krutě se urazila. Nakonec se po kdovíkolikáté vytasila se svou mantrou, že kdo ji kritizuje, píše o sobě a nikoli o ní a názorně tím ilustrovala, že právě to sama dělá. (Možná to podvědomě ví.)

Nu, a mně zbývá jen poblahopřát Karlu Trčálkovi k vítězství, i když bylo velmi snadné (v šachové terminologii by se dalo říct, že dal soupeřce, která mu naivně skočila na první léčku, šustrmat). Nakonec vyjádřím přesvědčení, že si Kateřina Lhotská pouze vybrala slabší chvilku a již ve svém příštím textu se objeví v plné síle a lesku. 

Autor: Jaroslav Kvapil | pátek 18.9.2020 16:55 | karma článku: 16,57 | přečteno: 527x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 636x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 446x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11580x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik