O svobodě pít alkohol

19. 02. 2020 16:56:48
Aleš Boháč napsal blog „Alkohol za volantem“, v němž se snaží dokázat, že nulová tolerance k alkoholu u řidičů nemá z hlediska bezpečnosti na silnicích opodstatnění a že je jen okleštěním našich svobod.

S názorem, že by zákon měl určité množství alkoholu v krvi řidičů tolerovat, není pan Boháč sám, něco podobného si myslí mnozí. Vedle argumentu o omezování svobody volby, se v diskusi pod blogem objevily různé teze, hlavně ty, že jedno pivo či sklenka vína, zkrátka alkohol v krvi do 0,5 promile nijak nezhoršuje řidičské schopnosti a že taková tolerance je ve vyspělých zemích běžná.

Je však otázkou, zda je tolerance k určitému ovlivnění řidičů alkoholem ve vyspělých zemích správná? Existuje tam však tradičně a zavádět nulovou toleranci je obtížné. Jinou otázkou je, zda skutečně alkohol v krvi do 0,5 promile nezhoršuje schopnosti řídit? Pan Boháč uvádí, že řidiči s takovou hladinou alkoholu zavinili v letech 1993 až 2019 pouze jednu nehodu ze sta, což je podle něj prý zanedbatelné. Řekl by tohle však do očí těm, kteří se museli vyrovnat s následky takových nehod?

Nehodlám však podobné záležitosti dále rozebírat a radši se zeptám: Je pro ty, kteří plédují pro jistou toleranci alkoholu u řidičů takovou nezbytností pít alkohol před tím, než sednou za volant a jedou? Na to mi odpověděl v diskusi pod zmíněným blogem pan Milan Šťastný mimo jiné: „Není to přece o nutné potřebě alkoholu, ale například o tom, že ke kultuře stolování patří sklenička dobrého vína. Proč by si někdo nemohl dát rozumnou dávku k dobré večeři a pak spořádaně odjet? Nebo o přestávce divadelního představení si dát s přáteli decku vína v bufetu? Nebo na vernisáži si ze slušnosti připít trochou vína s autorem?“

Rozeberu jen jednu větu z odpovědi pana Šťastného. Tvrdí v ní zároveň, že to „není o nutné potřebě alkoholu“ a že „ke kultuře stolování patří sklenička dobrého vína“. Jestli ale ke kultuře stolování patří sklenička vína, pak to znamená, že je nutná, tudíž je to o nutné potřebě alkoholu. Nebo sklenička vína u stolování není taková nutnost, jak tvrdí, ale je jen jistou zvyklostí. Pokud je pravda to druhé, o čem se potom vlastně bavíme? Totéž platí pro další dva příklady, které uvedl.

Já ale nikomu nebráním, aby si dal sklenici piva, vína nebo odlivku kořalky, nebráním dokonce nikomu, aby se ožral jak carský důstojník. Nesouhlasím ale s tím, aby mohl kdokoli pod vlivem alkoholu řídit. Sto lidí si dá tu jednu skleničku a v pohodě odřídí auto, kam potřebuje. (Možná i bezpečněji než já střízlivý, jsou totiž i lepší řidiči než já.) Sto první ale v pohodě neodřídí, havaruje a třeba způsobí něčí smrt, případně „jen“ zranění, nebo pouze rozbije auta. Každopádně to bude zbytečné. Nebo se to má brát jako nutné ztráty v zájmu kultury stolování nebo slušnosti si s někým připít?

K té svobodě volby. Je známo, že na alkoholu vzniká závislost, takže hovořit v souvislosti s pitím alkoholu o svobodě volby je přinejmenším ošidné. Ještě však absurdnější je bojovat za svobodu volby při řízení vozidel v silničním provozu. Když chce někdo řídit auto nebo motorku, musí absolvovat autoškolu, složit řidičské zkoušky a řidičské oprávnění mu může být z různých důvodů i odebráno. Provoz na silnicích je přitom regulován dopravními předpisy, které musí každý účastník silničního provozu respektovat, jinak se vystavuje postihu. Lapidárně řečeno, když se na semaforu rozsvítí červená, jsem povinen zastavit a je mi houby platné, že kdyby to bylo jen na mně, svobodně bych zvolil pokračovat v jízdě bez přerušení.

Fakt je, že nikdo před řízením nemusí pít alkohol, a když alkohol pije, nemusí pak řídit. Na večeři, do divadla, na vernisáž, autorské čtení či podobné akce se dá dostat i hromadnou dopravou. Většinou neprobíhají v odlehlých pustinách. Ostatně, není větším projevem svobodné volby odmítnout konvenci pít alkohol, když se to údajně patří a když všichni ostatní pijí?

Odkaz na článek Aleše Boháče: https://bohac.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=745805

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 19.2.2020 16:56 | karma článku: 19.36 | přečteno: 1055x

Další články blogera

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma článku: 17.40 | Přečteno: 633 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma článku: 21.29 | Přečteno: 444 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma článku: 25.54 | Přečteno: 689 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 370 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 614 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 646 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 993

Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...