Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Andrej Babiš coby Otec vlasti

Miluje Andrej Babiš Českou republiku? O tom nemůže být pochyb. Tedy za předpokladu, že on tuto zemi řídí, potažmo ji vlastní – je proto i vlastencem. Spíš vlastníkem, ale to jsou jen drobné rozdíly mezi češtinou a slovenštinou.

Někomu může připadat divné, že poté, co sem dorazil předběžný audit EU, který uvádí, že Česká republika bude muset vracet 451 milionů dotací pro firmu Agrofert, premiér Babiš ihned řekl, že auditní zpráva je lživá, že se žádné peníze vracet nebudou a že se jedná o útok nejen na něj, ale na celou Českou republiku. Babiš se ale s Českem ztotožňuje jako jeho majitel, tudíž se asi domnívá, že co je dobré pro něj, je dobré i pro Česko ve smyslu, jak to vyjádřil Limonádový Joe, co je dobré pro kolaloku, je dobré i pro zákon (to už jsem tady několikrát psal).

Něco podobného vyjádřil i Dan Drápal, ale v opačném gardu – co je špatné pro Babiše, je špatné pro Českou republiku. Přečetl jsem si to v jeho textu „Zamyšlení nad současnými demonstracemi“ pro Neviditelného psa. O demonstracích jsem se v něm moc nedověděl, jen to, že autor měl článek v hlavě a tam vyzněl spíše proti nim, ale poslední demonstrace na Václavském náměstí a audit EU obrátil prý Drápalův názor spíš v jejich prospěch.

Nicméně cosi zajímavého jsem v Drápalově textu našel. Píše o Andreji Babišovi: „Myslím si, že opravdu věří tomu, co říká. Asi je opravdu přesvědčen, že když je mu vyčítán střet zájmů, je to »útok na Českou republiku«. A jde mu asi opravdu o to, aby »bylo líp«. Nemyslím si, že má identitu zloducha a kruťase, jako měli třeba Stalin nebo Heydrich. Naopak, možná je jeho problémem právě to, že příliš sám sebe ztotožňuje s »lidem«. Má upřímný pocit, že »on to přece myslí dobře«, a přitom mu Kalousek, Fiala, nějací piráti, a dokonce nějací kdovíjací demonstranti házejí klacky pod nohy.“ 

K tomu lze snad jen dodat, že Babišovi jde zcela určitě o to, aby mu bylo líp a že k těm, kteří mu házejí klacky pod nohy, se nyní přidala celá Evropská unie. Dlouho jsem nemohl přijít na to, co mi tahle situace připomíná, až konečně mi došlo, že jistou scénu z filmového muzikálu Zdeňka Podskalského „Noc na Karlštejně“, který vznikl podle hry Jaroslava Vrchlického. Jde o scénu, v níž císař Karel IV. hovoří s bavorským vévodou Štěpánem. Zde je její přepis: 

Vévoda Štěpán: „Tvá milost se rovněž stará o prospěch a moc tvého domu.“ Císař Karel: „Ale děje se tak vždy po cestách pravých, pane vévodo. Cizím statkem jsem se neobohacoval nikdy. Násilím jsem nezískal ničeho.“ Vévoda Štěpán: „Ano, ano, ano, ano. Ale jde o pokoj a mír tvé širší pravé vlasti, Svaté říše římské.“ Císař Karel: „O klid a mír Německa? Vévodo, vy sami se staráte, aby dlouho netrval. A že mi starost o Čechy vyčítáš? Na to jsem už dávno zvykl od tvých krajanů. Ale rci sám, copak je možné, abychom nemilovali to, co je dílem naším? Když jsem přišel do této země, našel jsem jen žalně zírající poušť, města ochuzená a vypleněná, vesnice zdrané a ožebračené, panstvo zpupné, odbojné a loupeživé, lid skleslý a utýraný… A teď, když vidím, jak dílo mé se daří, jak země před mým zrakem vzkvétá, tu chci sebe sama překonati v lásce k této zemi. Vyřiď svým krajanům, pane vévodo, ať činí ve své zemi to, co já v Čechách a bude dobře v Evropě.“

Je to naprosto přesné. Jako by Andrej Babiš rozmlouval s jakýmsi podlým a úskočným eurokomisařem, kterému vysvětluje, že je sice bohatý a stará se o svůj prospěch, ale vždy čestně a podle zákona. Kolikrát už Babiš prohlásil, že jedná jenom v souladu se zákony. Zpupné, odbojné a loupeživé panstvo – to byli jednoznačně tuneláři z ODS, které Andrej zkrotil, zatočil s korupcí, vybírá více daní (daří se nám skvěle), aby mohl rozdávat peníze utýranému lidu. Současná vzkvétající Česká republika je zkrátka Babišovým dílem a on ji miluje a v lásce k ní se překovává. A teď ho chtějí zlovolní unijní auditoři prudit!? Hezky jim to náš premiér vzkázal, tak jako císař Karel vévodovi Štěpánovi – ať činí v EU to samé jako Andrej tady a bude dobře v Evropě. Jen trošku bych dialog Karla se Štěpánem poopravil, aby se víc podobal současnosti. Jednu větičku bych posunul až na závěr, takže by dialog končil Štěpánovým skandováním: ANO, ANO, ANO, ANO! Pak by to bylo dokonalé.

Ještě se musím vyrovnat s maličkostí, že ve filmu Karel mluví o Německu, ale i to vlastně sedí, neboť EU je stejně jen pangermánský výmysl. Andrej Babiš je zkrátka novým Otcem vlasti, to je bez debat. Jeho panování v Česku sice trochu kalí skutečnost, že se o něj zatím musí dělit s prezidentem, i když je to pouhý zeman, opravuji – Zeman. No ale ani Karel to neměl zkraje lehké, musel se vypořádat se svým otcem Janem Lucemburským. Zde je ale přece jen malinký rozdíl. Janovy výpravy mířily spíš na západ, ta poslední do Kresčaku, zatímco Zemanovy vedou východním směrem po ose Moskva–Peking. Lze si jen vroucně přát, aby se žádné z těch východních měst nestalo pro našeho prezidenta osudným jako pro Jana Lucemburského zmíněný Kresčak.  

Na úplný závěr si už jen můžeme zanotovat: Hare Babiš Hare Babiš, Babiš Babiš Hare Hare, Hare ANO Hare ANO, ANO ANO Hare Hare. 

A přidat odkaz na článek v Neviditelném psu: http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-jak-ven-ze-slamastyky-dzw-/p_politika.aspx?c=A190605_221631_p_politika_wag

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 9.6.2019 17:57 | karma článku: 19,14 | přečteno: 484x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik