Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš volá: chyťte zloděje

Chápu zklamání „koblih“, tedy stoupenců Andreje Babiše, když náhle zjišťují, že jejich guru je skutečně jen podvodným čerpadlem dotací a že je pravda všechno, za co jej jeho odpůrci už dávno kritizovali. ANO – je to tak.

Výraz „koblihy“ sedí na Babišovi stoupence dokonale, neboť se každý z nich nechal koupit za „koblihu“, jen ta kobliha byla pro různé lidi jinak velká. Někomu stačilo devět stovek k důchodu, jiný dostal post oblastního manažera ANO… a někomu stačila pouhá fiktivní kobliha, totiž sliby, něco jako kobliha, jakou svět neviděl. Obhajovali za to svého vůdce div ne do krve, ale najednou se ukazuje, že to, co tak hájili, zkrátka obhajitelné není. Jenže co teď s tím, milé koblihy?

Zdá se, že jsou skalní Babišovi příznivci zaskočeni. Už to není jen „usmolených“ padesát mega za Čapí hnízdo, ale škody způsobené naším současným premiérem jdou již do stamilionů, dokud nevyjde najevo, že se jedná o miliardy či desítky miliard. (Ačkoli by mě velmi zajímalo, kolik z těch, kteří hovoří o podvodně vylákaných padesáti milionech korun jako o housce na krámě, byť jen vidělo podobnou sumu pohromadě.)

Jak jsem zjistil z diskuse pod jedním zdejším blogem, „koblihy“ už pro milovaného vůdce jistá východiska nacházejí. Předně straší tím, že se bez Babiše navrátí poměry panující za „tunelářské“ ODS. Jiným jejich hitem je – koho navrhují místo Babiše ti, kteří volají po jeho demisi, jestli prý Kalouska. Další argument „koblih“ říká, že Babiš sice opravdu svědomí nemá, ale vrcholní politici obecně svědomí nemají a ti opoziční jsou prý ještě horší, neboť se navíc tváří jako svatoušci.

Jako nejúsměvnější mi připadá obhajoba Babiše, že je ve funkci premiéra nenahraditelný, protože nikdo neumí tolik jazyků jako on, navíc tak dobře, že může mluvit například s Junckerem v jeho rodné francouzštině. To mám je vážně hodně platné. I kdyby mluvil plynně řečí indiánů kmene Bororo nebo svahilsky, na jeho kolosálním střetu zájmů to nic nemění. A čínsky stejně neumí, a to bude brzy pro premiéry této země potřebná znalost, pokud to půjde takhle dál.

Hitem propagandy Andreje Babiše před volbami do Evropského parlamentu se stal boj proti dvojí kvalitě potravin a výrok, že nechce, aby Česko bylo popelnicí Evropy. Je to ale obdoba rčení – zloděj volá: chyťte zloděje, jelikož jsou to zejména potravinářské firmy z jeho Agrofertu, kteří tu popelnici z Česka dělají. Nic na tom nemění skutečnost, že prý si dal včera párky z Kosteleckých uzenin, jak dnes řekl v Poslanecké sněmovně. K těm mu můžeme popřát jen dobrou chuť. Ale třeba si své párky bude dávat stále a věc se možná brzy vyřeší sama od sebe.

Andrej Babiš se už od dob, kdy vstupoval do politiky, stavěl do role jakéhosi spasitele. V předvolebním dopisu, který rozesílalo jeho hnutí ANO do schránek před parlamentními volbami v roce 2013, tvrdil, že „do politiky proto musí přijít lidé, kteří mají morální kredit a ve svých profesních životech něco dokázali“. Pak ale nevím, proč do politiky vstupoval právě on. Dokázal sice vždycky hrabat peníze a majetky, ale morální kredit neměl nikdy. S jeho činností jsem se mohl seznamovat už tak od roku 1996, takže mě on ani „koblihy“ nemohou přesvědčit, že morální kredit má.

Andrej Babiš se však jako spasitel, který nám ukáže cestu, zvedne nás z marasmu a vyvede z bídy, prezentoval vždycky. Ve svém dopisu z roku 2013 sice hovořil v množném čísle, ale ani Ježíš Nazaretský coby Kristus také nehlásal Království nebeské sám, nýbrž byl provázen učedníky-apoštoly a ve svém salvátorském, tedy profesním životě dokázal uzdravovat, měnit vodu ve víno a nasytit zástupy pěti chleby a dvěma rybami. Nahradíme-li pět chlebů firmou Penam a dvě ryby Kosteleckým masem a uzeninami, máme mesiáše Babiše jako vymalovaného.

Andrej Babiš proslul výrokem, že bude stát řídit stejně jako firmu, ve prospěch občanů. Možná měl spíš říct ve prospěch některých občanů, a hlavně jednoho jediného, kterým je on sám. Leda by to pan Babiš myslel jako Limonádový Joe: Co je dobré pro Kolaloku, je dobré i pro zákon! Čili co je dobré pro Agrofert, potažmo Kostelecké uzeniny, Penam, Vodňanskou drůbež, Lovochemii, je dobré i pro Česko.

Nakonec Andrej Babiš v roce 2013 tvrdil, že nejde do politiky kvůli penězům, neboť žádné další už nepotřebuje. Aby měl do smrti na živobytí a svou spotřebu, jistě další peníze nepotřebuje. Avšak jako velkopodnikatel potřebuje pořád další peníze, jak jsme toho stále až do dnešních dnů svědky. Za takových okolností je jistě vrcholně důvěryhodné, když nyní tvrdí, že se proti němu spikla celá Evropa a vede proti němu kampaň. Naopak on se spikl se svými kumpány a vedou kampaň minimálně proti celému Česku. Babiš zkrátka volá: chyťte zloděje.

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 4.6.2019 16:13 | karma článku: 28,12 | přečteno: 667x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik