Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vychovat správného úředníka

Je málo věcí, na kterých se náš lid jednoznačně shodne. Jednou z nich je však, že úředníci všech stupňů a institucí jsou vesměs líná, neochotná, arogantní a občanovi veskrze nepřátelská banda.

Úřadům jsem se vždycky vyhýbal, seč to šlo, tedy pokud se jednalo o vyřizování mých osobních věcí. No a teď, když jsem na vejminku a prakticky nic už od života, natož od úřadů nepotřebuji, se mi to daří celkem dobře. Bývaly však časy, kdy jsem z titulu své novinářské profese byl na různých úřadech skoro víc než doma. Proto vím, jak to na úřadech chodí.

Úředníci hledí na člověka svrchu, přezíravě a velkopansky jako na prosebníka, a přitom si ani neuvědomují, že oni jsou tu pro občana, a ne naopak a že jsou placeni (pohádkově) z jeho krvavých daní. Nebo už někdo někdy zažil, aby úředník vyřídil libovolnou záležitost k občanově spokojenosti?

Jak je ale možné, že se v úřadech soustřeďují samé potvory? Jsem totiž přesvědčen, a mám pro svůj názor tisíce důkazů, že se většina lidí rodí coby tvorové přátelští, dobrosrdeční a přející. Avšak právě jenom většina. Zůstává ona menšina syčáků od narození, jež je jakousi zásobárnou či farmou protivných úředníků. Jak se je ale všechny podaří sehnat do úřadů?

Mám pro to vysvětlení. Jednak k úřednické profesi tíhnou lidé se zmíněnými povahovými charakteristikami sami. Stává se ale, že nějaký perspektivní arogantní, neochotný a líný člověk vzdor všem lákadlům uniká osidlům úřednického klanu. Pak se mu musí pomoci. To se děje tak, že při personálních odděleních všech úřadů působí před veřejností pečlivě tajená, ale výkonná sekce náborářů, jež se pohybují mezi námi a soustavně vyhledávají vhodné lidi pro úřednické funkce. Stačí, když se někde pohádáte nebo někomu vynadáte a už jste evidováni mezi potenciálními úředníky.

Leč byrokracie, jak známo, stále bytní a mohutní, takže příliv nepříjemných lidí od přírody nestačí. Musí se tedy sáhnout i mezi vlídné. Ti však pochopitelně nemohou zasednout hned na teplá úřednická místečka, ale až po úspěšném absolvování náročného kurzu byrokratické arogance. Frekventanti tohoto školení musí předně pořád lízat citron, dokud se jim obličeje nezkřiví trvale do kyselého šklebu. Pokud by se i přesto někdo pokusil o úsměv nebo dokonce přívětivý výraz, elektrický šok ho okamžitě umravní a vykáže do patřičných mezí.

Dalším předmětem kurzu je byrokratické odmítání, kde se adepti učí ze všeho nejdřív odmítat jakékoli požadavky občanů. Nechybějí ani lekce odkládání vyřizování záležitostí na nejzazší termín a pro pokročilé i na dobu po nejzazším termínu, a v neposlední řadě lekce přijímání úplatků. Zbývají pak už jen hodiny zastrašování a přezírání občanů, zatloukání přítomnosti kompetentních pracovníků a lekce nechávání žadatelů vyhnít na chodbách úřadů (to už jsem popsal). Teprve takto vyškolený úředník se už může pustit do své zodpovědné a nezastupitelné práce.

Vy to neberete vážně, ale já vám něco řeknu. Jednou jsem si schválně sedl na chodbě jistého úřadu na lavici a sledoval, co se bude dít. Vtom vyšla z jedněch dveří úřednice a zamířila do kuchyňky. Za nějakou chvíli kráčela zpátky s kávami na podnose. Otevřely se jiné dveře a jiná úřednice vykoukla a pak houkla do kanceláře, co kdo chce koupit ke svačině. Dveře se potom otvíraly a zavíraly, úřednice a úředníci chodili sem a tam, někdo měl v ruce nějaký ten papír, aby ho posléze přinesl zpátky na výchozí stanoviště a občanů na lavicích přibývalo. Když už to vypadalo, že na některého žadatele či co přijde řada, nadešel čas oběda… 

No ale, jak koukám, je právě čas večeře, tak už toho také nechám. Vzhledem k tomu však, že jsem zvolil velmi depresivní téma, vkládám jako protiváhu pohodovou písničku v podání Melanie Oesch, jejíž zpěv na mě působí hypnoticky.

Zdroj YouTube

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 30.4.2019 18:16 | karma článku: 16,11 | přečteno: 524x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik