Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rudá záře katedrály a Slunce navěky

»Až velká katedrála zazáří rudě, začne úpadek lidské rasy.« Tento výrok se objevil na internetu coby předpověď slavného vizionáře Nostradama a byl dáván do souvislosti s požárem Notre Dame. Ve skutečnosti šlo ale o fake news.

Nostradamus nic takového nepředpověděl, a navíc je jasné, že ten, kdo mu to podsunul, musel být poněkud na hlavu. Proč by měl nejslavnější věštec v dějinách předvídat něco, co je každému už dlouho zřejmé, a nejspíš bylo i za věštcových časů? Lidská rasa upadá, to je patrné, kam se člověk podívá a tempo úpadku se stále zrychluje. Lidstvo si kope hrob, podřezává pod sebou větev a určitě by se našla spousta dalších podobných rčení, která vystihují podstatu činnosti člověka na planetě.

Nechám teď stranou různé příznaky úpadku lidstva, jako jsou třeba veškerá dekadence, jež se šíří jako mor, totální ztráta morálky, eskalace pornografie, sexuálních úchylek a zvrhlostí zejména na internetu a sociálních sítích. Nebudu se zabývat ani zhoubným homosexualismem, což je označení ideologie spojené s propagací homosexuality coby normální varianty sexuality, zatímco každý ví, že je homosexualita nenormální, a říkal to i Václav Klaus mladší, který je přímo etalonem normálnosti. Vyhnu se dokonce i hordám muslimských imigratů, které v souhře s multikulturalismem víc a víc ničí naší civilizaci, protože to je všechno nic proti klimatické katastrofě, která visí nad našimi hlavami a hrozí každým okamžikem spadnout.

Přečetl jsem si totiž v Reflexu rozhovor s předním světový klimatologem Hansem Joachimem Schellnhuberem z Postupimského ústavu pro výzkum dopadů klimatických změn o tom, jestli civilizace přežije globální oteplení? Dozvěděl jsem se, že asi ne, ale že je ještě jakási naděje, když učiníme spoustu opatření. Pan profesor například řekl, že „po několika letech stagnace způsobené zpomalením světové ekonomiky globální emise skleníkových plynů opět rostou“. Koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší prý už dosáhly takové úrovně, která výrazně překonává vše, co planeta zažila během posledních několika milionů let. 

Abyste rozuměli, u nich v Postupimi ve výzkumném ústavu mají prý jedny z nejlepších počítačových simulací na světě, díky nimž dokáží rekonstruovat klima třeba 50 nebo 100 milionů roků zpět do minulosti. Podle nich údajně vidí, že „nynější oteplování je stokrát rychlejší než kdykoli během této doby“. Tak to je pak jasné. Když budu chtít vědět, jak bylo třeba 27. dubna ve 14 hodin před šestasedmdesáti miliony lety na severovýchodě Finska, brnku do Postupimi a tam mi to spolehlivě prozradí. 

Zdrcení redaktoři se pak pana profesora zeptali, jestli jsme tedy odsouzení ke zkáze? A on jim dal naději, když pravil: „Neřekl bych, že je nevyhnutelná. Ještě můžeme leccos zkusit a omezit tím oteplení aspoň na dva stupně Celsia, víc není reálné. A věřit, že se klimatický systém nevymkne a nepromění Zemi ve skleník. Musíme pro to udělat všechno, opravdu všechno v každém státě na Zemi. Pokud ale v tomto století teplota stoupne o tři nebo čtyři stupně, skleníku se nevyhneme.“ Na tom je úžasné, že profesor Schellnhuber ví v zásadě houby, jak se klima bude vyvíjet, což je z jeho slov patrné, ale je třeba dělat v každé zemi všechno, co on si myslí, že je nutné.

Pan profesor je klimatickým poradcem papeže Františka, radil německé vládě, Evropské unii, Tonymu Blairovi, Baracku Obamovi, ale přesto, jak si posteskl, emise stále rostou. To je vážně k vzteku. Prý si ale veřejnost už začala uvědomovat, že se blíží náraz do zdi a že nemáme moc času. Cesta je podle něj v dekarbonizaci ekonomiky do roku 2050, a ani to údajně nebude stačit. Německo se prý zbaví uhlí do roku 2038, jaderná energie tam také končí a z obnovitelných zdrojů už vyrábějí více než 35 procent elektřiny, především ze slunce a větru, a jejich podíl strmě vzrůstá. 

Redaktoři namítli, jestli jaderné elektrárny jako bezemisní zdroje nakonec nebudou přece jen potřeba, že prý v nich česká vláda vidí řešení spíš, protože si většina Čechů myslí, že u nás není dost slunce a větru na to, abychom vsadili jen na zelené zdroje. Na to pan profesor řekl, že je třeba energetiku vnímat v kontextu společného evropského trhu a nic nám nebrání zelenou energii dovážet ze zemí, kde jsou pro slunce nebo vítr příhodnější podmínky. To je skvělé! Já to považuji za výborný nápad zbavit se vlastních energetických zdrojů a učinit stát závislým na dovozu elektrické energie odjinud.  

Jenže pan Schellnhuber mínil, že jadernou elektrárnu po havárii, jako byla ve Fukušimě, nikdo nepojistí, že by po světě musely vyrůst tisíce jaderných elektráren, kdyby se emise oxidu uhličitého měly snížit jen o 20 procent a že mnohem větší ekonomický smysl dává investovat peníze do solárních panelů. Redaktoři se zeptali: „Jaderné reaktory jsou ale přece mnohem výkonnější než solární panely či větrné turbíny. Pokud potřebujeme tisíce reaktorů, kolik by místo nich muselo být obnovitelných zdrojů?“

Pan profesor odpověděl: „Dám vám ještě jednu lekci ze základů fyziky. Sluneční paprsky, které dopadají na Zemi, nesou asi tisíckrát víc energie, než kolik činí spotřeba globální ekonomiky. Stačilo by postavit solární park uprostřed Sahary ve tvaru čtverce, jehož jedna strana bude měřit 200 kilometrů – byl jsem tam několikrát a věřte mi, vešel by se – a tento park by mohl pohánět úplně celý svět. Tak proč stavět tisíce jaderných bloků?“

Tak to je fakt boží nápad. Jaderné elektrárny jsou drahé, zatímco vyrobit 40 tisíc kilometrů čtverečních solárních panelů, dopravit je na Saharu a instalovat je tam mezi přesypávající se duny – to je nákladově i technicky brnkačka. Na Sahaře jsou rovněž ideální podmínky pro práci lidí a strojů i pro údržbu všech těch solárních panelů. Písečných bouří netřeba se bát, vždyť odtamtud lítá písek spíš do Evropy nebo až na Island. Navíc by se ze Sahary elektřina přímo skvěle distribuovala do celého světa. O tom, jaký vliv by mělo pole solárních panelů velké 40 tisíc čtverečních kilometrů na místní a potažmo i širší prostředí, nepíšu, protože to nevím.

Pan profesor ukončil rozhovor tím, že uran je surovina, které není nekonečné množství, zatímco Slunce je navěky. Tedy když to uchopíme z této stránky, tak jestliže je vesmír nekonečný, musí být nekonečné i množství uranu, pokud ne na Zemi, tak někde jinde. Naopak Slunce určitě nebude svítit věčně. Věčná je jedině lidská blbost. 

Odkaz na rozhovor s panem profesorem: https://www.respekt.cz/tydenik/2019/16/klima-vstupujeme-do-temneho-veku

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 28.4.2019 3:01 | karma článku: 32,16 | přečteno: 1164x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik