Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč se mluví jen o Janu Palachovi?

Do titulku jsem si půjčil otázku z blogu jiného autora, ač si myslím, že slůvko „jen“ do ní nepatří. Ten dotaz mi totiž připadá velmi naivní, ale možná je naopak prohnaný, neboť otevírá prostor k různým demagogickým spekulacím.

Otázka použitá v titulku mě však – u příležitosti 50. výročí jeho smrti a 30. výročí Palachova týdne v roce 1989, který odstartoval události, jež vedly k pádu komunistického režimu v Československu – přivedla k úvaze na téma, proč právě Palachovo sebeupálení vyvolalo u nás i ve světě nepoměrně větší ohlas než jiné podobné činy a stalo se tak výrazným symbolem, jenž přetrvává do dneška.

Nejdříve chci však zdůraznit, že osobně je mi sebeupálení jako způsob vyjádření odporu, protestu, jako forma boje nebo prostředek k dosažení nějakých cílů zcela cizí. V obecnosti si ani nemyslím, že by se proti zlu mělo bojovat cestou sebeobětování v plamenech. Jenže…! Jak to vnímám já, je ale bezvýznamné, stejně tak, jak tento čin hodnotí kdokoli jiný. Už v minulém blogu o Palachovi jsem napsal, jeho čin stojí mimo veškerá hodnocení, mimo morálku. Přesto bylo ale jasné, že jej kdekdo posuzoval a nadále bude posuzovat z různých mravních hledisek, protože tak lze činit a žádný pohled není možné označit za jediný správný a jiné naopak odsoudit jako špatný.

Podstatné není ani to, jaký byl ve skutečnosti Jan Palach jako člověk. Ať byl před tím, než se upálil, jakýkoli, ať uvažoval o čemkoli, fakt, že k tomu, čeho chtěl dosáhnout, nakonec zvolil čin, jenž mohl fyzicky ublížit pouze jemu, který přede všemi dokázal utajit a nechal, ať působí spontánně svou silou a naprostou mimořádností v čase a místě, kdy a kde ho vykonal, dokazuje že byl Jan Palach opravdu čistá duše. Je to natolik pravda, že nikdo, kdo nechce vypadat sám coby hnusná kreatura, se neodvážil a stále neodvažuje Palacha výslovně odsoudit, znevážit nebo zesměšnit. A to je jedna část odpovědi na otázku, proč se mluví především o Janu Palachovi. A druhá část? 

Vývoj v Československu roku 1968, kterému se ve světě říkalo „Pražské jaro“, byl svým způsobem unikátní zejména svou nenásilnou povahou, ale ještě něčím. A sice tím, že probíhal víceméně v radostné atmosféře. Nekonala se žádná vzpoura. Lidé až do srpnové okupace většinově ani neodmítali socialismus a nevolali po pádu režimu, dokonce začali „mít rádi“ nové komunistické vedení státu a jeho hlavního představitele Alexandra Dubčeka zbožňovali. Komunistické moci k tomu stačilo málo – po letech teroru, krutého prosazování bolševické ideologie a nelítostného potlačování všech svobodných projevů, přirozených lidských aktivit a občanského života ukázala přívětivější tvář. To ostatně dalo vzniknout heslu „socialismus s lidskou tváří“.

Byl to klam, jak se záhy ukázalo. Avšak v době, kdy k nám vpadla s tanky sovětská armáda táhnoucí s sebou vojska dalších svých satelitů, dohromady čítající půl milionu vojáků, zapůsobil tento neskutečně agresivní akt doma i ve světě šok. Taková rozsáhlá demonstrace brutální síly proti zemi, která se ani v nejmenším neprojevovala násilně, byla zkrátka nepochopitelná a neospravedlnitelná. Těžko se chápaly i následující události. Snad ještě kapitulace a zrada československých komunistických špiček (až na jednoho) se možná dala předpokládat. Byli to pořád přece komunisté. Avšak reakce národa?

Říká se, že vytlačenou pastu z tuby nelze bezezbytku nacpat zpátky. V Československu po 21. srpnu 1968 se zdálo, že se něco takového podařilo. Stalo se to, co Karel Kryl charakterizoval v závěru písně Podivná ruleta verši „…minulo září a ulicí chodí jen milion tváří, těch zbloudilých lodí a žádná z nich neslyší pamatuj“. A pak se v lednu roku 1969 jako blesk z čistého nebe objevil neznámý Jan Palach coby planoucí živá pochodeň, který se tímto svým šokujícím a neuvěřitelným činem bez postranních úmyslů zeptal – co se to s vámi stalo, lidi?! Nic víc, nic míň.

Jaký smysl má pak otázka: proč se mluví „jen“ o Janu Palachovi? A o kom jiném by se v souvislosti s předchozími událostmi mělo mluvit víc? Polák Ryszard Siwiec se upálil sice dřív a jeho čin snad přivedl Jana Palacha na myšlenku udělat něco podobného. Vyznění těch dvou činů však není srovnatelné. V Polsku přece nebylo Pražské jaro, zemi nepřepadla půlmilionová armáda a nechodily tam ulicemi zbloudilé lodě milionů tváří. Navíc mi přijde úžasně hloupé se ptát, proč veřejnost o někom mluví a o jiném ne.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Kvapil | sobota 19.1.2019 13:24 | karma článku: 15,17 | přečteno: 594x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 446x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11580x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  17:29

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Výnosy z ruských aktiv půjdou na zbraně pro Ukrajinu, shodli se zástupci EU

8. května 2024  16:12,  aktualizováno  16:33

Zástupci členských zemí Evropské unie se ve středu v Bruselu v zásadě shodli, že výnosy z ruských...

LoopX s pohádkovými zisky. Podvodníci vylhali kryptoměnu, zadržený je i Čech

8. května 2024  16:09

Rakouská policie ve spolupráci s úřady v dalších zemích zadržela šest lidí podezřelých z rozsáhlého...

Hrozba bombových útoků na Slovensku se nepotvrdila. Školy ve čtvrtek otevřou

8. května 2024  16:03

Úterní hrozba pumovými útoky na více než 1 500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik