Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezidentovo vánoční poselství a lepšolidé

Tedy já politikům a zejména těm opozičním už nerozumím. Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana bylo prý standardní a nepřineslo nic nového. Copak jsou hluší? Vždyť posun v jeho myšlení přímo křičel do uší?

Ptáte se, v čem ten posun spatřuji? Přece v tom, že se ani jednou nevymezil proti pražské kavárně. Dokonce vůbec tento termín nepoužil. Objevil totiž a osvojil si zcela nový výraz – lepšolidé. Prezident je charakterizoval následovně: „Lepšolidé jsou ti, kteří se považují za něco lepšího než my ostatní a kteří nám neustále radí, co máme dělat a kteří své názory považují za nadřazené názorům těch druhých.“ 

Fascinující je na tom prezidentova skromnost. Řadí se k nám ostatním, tedy obyčejným lidem a je tudíž pravým opakem lepšolidí. Nepovažuje se za něco lepšího, nikdy nikomu neradí, co má dělat a nepovažuje své názory za nadřazené názorům těch druhých. To je přece jasné a bylo to zřejmé i z jeho vánočního poselství. Pozoruhodné je také to, jak se k pojmu lepšolidé dopracoval. 

Podle svých slov tak, že ho zaujalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (Sociologického ústavu Akademie věd ČR). CVVM totiž uveřejnilo zprávu „Důvěra k vybraným institucím veřejného života – říjen 2017“. V pořadí institucí figurují na prvních dvou místech Armáda ČR a Police ČR a na posledních čtyřech místech neziskové organizace, televize, tisk a církve. 

A jak se Miloš Zeman od tohoto konkrétního výzkumu dostal k lepšolidem? To sice neprozradil, ale bezprostředně potom uvedl: „Když se ovšem na strukturu kepšolidí podíváme, nu tak vidíme, že například sdělovací prostředky jsou mnohdy složeny z komentátorů, kteří každý den píší o něčem jiném, a přitom pořádně ničemu nerozumí. A tito lidé nám chtějí radit. A totéž se samozřejmě týká neúspěšných politiků.“

Asi mi něco uniklo. Kdy a kde byla zveřejněna struktura lepšolidí, abychom se na ni mohli podívat? Když pominu nesmysl, že jsou sdělovací prostředky složeny z komentátorů, neboť základem každého media jsou personálně zpravodajové a reportéři, je evidentní, že si prezident lepšolidi ztotožnil například právě s komentátory sdělovacích prostředků a s neúspěšnými politiky. 

Úspěšní politici pochopitelně nemohou být lepšolidmi, protože každý ví, že se považují za něco horšího než my ostatní a jistě něčemu pořádně rozumí, jinak by nebyli úspěšní. Trvá to tak minimálně do té doby, než se úspěšní politici stanou neúspěšnými. V tom okamžiku se přesunou k lepšolidem a začnou ostatním radit, co mají dělat. Komentátoři sdělovacích prostředků ale žádnou šanci vybřednout z lepšolidského marasmu nemají. Sám prezident se přitom nikdy nemůže stát lepšočlověkem, protože je zcela jednoznačně ten ostatní, a pak – rozumí naprosto všemu.

Třeba hned výzkumům veřejného mínění. Ten, který ho tak zaujal, byl přece brilantní. Jak se jeho tvůrcům podařilo geniálně vybrat ty instituce, které výzkum porovnával. Tak rád bych oněch výzkumníků zeptal, co znamená věřím/nevěřím – bankám, výzkumům veřejného mínění, rádiu, internetu, odborům, neziskovým organizacím, televizi, tisku, církvím? Kdyby se mě na tohle někdo dotázal, ve všech zmíněných případech bych musel odpovědět – jak kterým a jak kdy, jak v čem. 

Každá z uvedených položek onoho výzkumu je totiž natolik různorodá, že se zkrátka nedá odpovědět, že například důvěřuji internetu, televizi či rádiu, pokud nejsem lhář nebo idiot. Jediné tři homogennější instituce – armáda, policie a soudy – tak přirozeně skončily na prvních třech místech. Nepochybuji, že je tohle Miloši Zemanovi jasné, ale jako správný řečník šikovně využil výsledků tohoto podivného výzkumu s nestejnorodými kategoriemi k manipulaci. No a pak že prezidentovo poselství nic nového nepřineslo. Jen se podívejte, co všechno jsem objevil, a to jsem se věnoval pouhým zhruba třem minutám jeho projevu.

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 26.12.2018 21:15 | karma článku: 35,69 | přečteno: 4113x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik