Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uštvaný Karel Čapek a dcera sopky Krakatoa

Dnes je tomu 80 let, kdy v roce 1938 na 1. svátek vánoční zemřel spisovatel Karel Čapek, mimo jiných děl autor románu „Krakatit“ o chemikovi, který vynalezl výbušninu nevídané síly a nazval ji podle indonéské sopky Krakatoa.

Je dostatečně známo, že Čapek pojmenováním výbušniny termínem „Krakatit“ odkazoval na ničivou erupci prastaré sopky Krakatoa v roce 1883 na jednom z indonéských ostrovů, která se tehdy sama zřítila do moře, zabila 36 tisíc lidí a vyhladila 165 vesnic a měst. Její výbuch byl tenkrát úděsným peklem, při němž se z nitra ostrova bouřlivě chrlil sopečný materiál a došlo ke zborcení takzvaného magmatického krbu. Devadesát procent lidí zahynulo v důsledku vln tsunami vyvolaných erupcí, které dosáhly výšky neuvěřitelných 30 metrů. Po výbuchu se zjistilo, že z ostrova zůstalo jen malé torzo a těleso původní sopky bylo zničeno. Průměrná teplota na planetě se v důsledku erupce snížila o 1,2 stupně Celsia, takže se jednalo o katastrofu s globálními důsledky.

Je nejspíš jen shodou okolností, že téměř přesně při 80. výročí Čapkovy smrti se ozval tento vulkán znovu, vyvolal vlny tsunami, které opět zabíjely lidi. Počet obětí přesáhl v době psaní tohoto článku čtyři stovky. Vlastně se nejednalo o stejnou sopku, ale o novou, která vyrostla na místě té původní a nazývá se Anak Krakatoa, něco jako Dcera Krakatoy. Myslím si, že je to zřejmě jen náhoda, kdybych ale věřil na mystiku čísel, mohl bych uvést spoustu zajímavých souvislostí.

Předně je tu samotný Čapkův román Krakatit vydaný v roce 1924, v němž podle možného vysvětlení staví autor sobecké zájmy lidí, znázorněné snahou o ovládnutí světa pomocí Krakatitu, do protikladu s osobní odpovědností vynálezce za svůj objev. Poukazuje na to, že dospělý jedinec má svou vášeň pro cokoliv (v díle je představena v rovině vědeckého snažení hlavního hrdiny, i v rovině jeho milostných vztahů), podřídit rozvaze a ohledům na následky. Podobenstvím o touze ovládnout sílu ukrytou ve hmotě Čapek vystihl pozdější vývoj atomové bomby. Jaderná zbraň byla ve skutečnosti ale produktem fyziky, zatímco v románu byla vyrobena chemicky.

Za další je tu tragický skon spisovatele a novináře Karla Čapka. Trpěl sice zdravotními problémy, mnozí historici jsou ale zajedno, že k jeho smrti v pouhých 48 letech fatálně přispělo nejen trauma z mnichovské dohody, ale také vlna nenávisti, která se proti němu jako symbolu české kultury zdvihla kvůli jeho politickým názorům. Byl označován za nepřítele národa, dostával anonymní výhružky, vytloukali mu okna. Hluboký otřes Čechů po mnichovském diktátu způsobil, že mnozí začali zuřivě hledat, „kdo za to může“. Jako vhodný terč si tehdejší rádoby „vlastenci“ našli právě Karla Čapka.

To mělo příčinu v tom, že za viníky národní tragédie byli označování nejen představitelé prvorepublikové politiky, ale samotné masarykovské ideály humanitní a parlamentní demokracie. Jenže Tomáš Garrigue Masaryk byl tenkrát již po smrti a prezident Edvard Beneš, coby další symbol poražené demokracie, pár dní po Mnichovu abdikoval a koncem října odcestoval ze země, a tak se stal hlavním cílem útoků Čapek, který se jednak výrazně politicky angažoval a jednak byl považován za neoficiálního mluvčího TGM. „Karla Čapka neudolala jen nemoc, ale hlavně štvanice, které na něho zorganizoval pravicový tisk a kdejaký neumětel jako na představitele té ‚hradní‘ politiky, která zklamala. Takových štvanic a jejich obětí bylo moc,“ napsal novinář Pavel Tigrid.

Nabízí se mnoho podobností s dneškem, ale současnost není tak „přehledná“, protože naštěstí chybí ona národní tragédie, jakou byl mnichovský diktát. Existují ale „ad hoc“ vlastenci, částečně fašizující, kteří šíří strach a paniku, nacházejí nepřátele v pražské kavárně, vítačích, havloidech a sluníčkářích a už dopředu v nich hledají viníky „národní tragédie“, která by mohla přijít v důsledku muslimské invaze. Jako „záruku“, že k takové tragédii nedojde, mají pak prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše s jeho hnutím ANO, z nichž zejména ten první hledá spojence v Putinově Rusku a v Číně. Zkouším si představit, kým by asi byl Karel Čapek, kdyby žil dnes. Nechci to tvrdit, ale domnívám se, že by byl zemanovci, babišovci, komunisty a okamurovci označován právě za pražského kavárníka, vítače, havloida a sluníčkáře.  

„Čapek ztělesňoval v české společnosti to, čemu se v anglosaském světě říká public intellectual – to znamená intelektuál, který nezůstává uzavřený do slonovinové věže své odbornosti, ale bedlivě sleduje vývoj společnosti, diagnostikuje jej, komentuje jej, je zde se svými radami a varováními,“ vyslovil se už před deseti lety teolog a filozof Tomáš Halík při příležitosti 70. výročí smrti Karla Čapka. Ten také uvedl, že Čapek v podstatě předpověděl svou smrt v postavě doktora Galena z románu Bílá nemoc, kterého ušlape nenávistný dav.

„Také Čapek, tento ušlechtilý džentlmen, byl do značné míry ušlapán onou spodinou, která je bohužel trvalou částí našeho národa, který se tak rád nazývá národem holubičím. Lék Čapkova díla měl být právě tak rozšlapán, jako ten kufřík s léky doktora Galena. Dvě totalitní diktatury se o to velmi snažily, a přesto jeho dílo zůstává živé; ten lék, který nám nabídl, je stále zde – také díky jeho vdově a všem, kdo se starali o jeho dílo,“ řekl Halík. Halíkův otec, literární historik Miroslav Halík, se stal roku 1939 editorem Čapkova rozsáhlého díla.

Na závěr Štědrého dne jsem si na webu Novinky.cz přečetl rozsáhlý rozhovor s Tomášem Halíkem. Ač nesdílím jeho katolickou víru, nesouhlasím s mnohými jeho názory a vývody nebo k nim mám výhrady, uznávám, že je velmi vzdělaným člověkem, jehož rozhled ten můj velmi přesahuje. A byl jsem doslova zaskočen tím strašlivým „hnojometem“ v diskuzi pod rozhovorem, jejž spustili ti, kteří Halíka nenávidí, a v němž označení „zplozenec pekla“ patřilo k těm mírnějším. Říkám si – proč? Halík má nějaké názory, které mnozí nesdílejí, mohou je popuzovat či odpuzovat… Komu však co udělal, aby byl tak nenáviděn? Komu však co udělal Karel Čapek, že ho uštvali? A v Indonésii vybuchla sopka Anak Krakatoa, čímž se jako by uzavírá pomyslný kruh souvislostí k přemýšlení.

O Štědrém večeru, ještě dříve, než jsem četl zmíněný rozhovor, jsme doma lili olovo. A výsledek? Dávám Zemanovi a Babišovi rok, maximálně dva (míním tím na politickém výsluní). Nicméně přeji všem krásné a klidné svátky vánoční a šťastný nejen nadcházející nový rok. A nyní jsem váš, milí diskutéři.

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 25.12.2018 20:34 | karma článku: 21,30 | přečteno: 764x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik