Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsme zbytečně moc informovaní?

Je známé pořekadlo – není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Ačkoli každý ví, že lidé často i lžou, tuto průpovídku má většina hluboko v podvědomí, což napomáhalo odedávna k šíření klepů, pomluv, nařčení a fám.

V časech, kdy hlavním zdrojem mainstreamových zpráv byl obecní hlásný s bubínkem na návsi, a alternativních zpráv treperendy (od německého slova Die Treppe – schody, kde tyto ženy často klepaly), bylo šprochů relativně málo, lidé se je dozvídali pomalu a jejich dosah byl poměrně omezený. V době internetu a sociálních sítí se nejrůznější šprochy však šíří od svého původce bleskově a lavinovitě a vypadá to, jako by ani neexistovaly žádné informační bariéry. Také zdroje informací jsou zdánlivě nekonečné. Nastal tedy kýžený ráj, kdy každý může čerpat z neomezených zdrojů, porovnávat jejich zprávy i věrohodnost zdrojů samých, a tím se dobírat skutečné pravdy? 

Jak se to vezme! Potíž je v tom, že ne každý je schopen pochopit smysl a význam všech zpráv, které se k němu dostanou, a ne každý má potřebné vzdělání, aby všechny zprávy dokázal zpracovat a vyhodnotit. Nemyslím tím jen erudici v příslušném oboru, kterého se určitá zpráva týká, ale také metodiku třídění informací a jejich zasazení do správných souvislostí. Člověk by si měl po přečtení, vyslechnutí či zhlédnutí nějaké informace vždy položit otázky: vím přesně, co jsem se právě dověděl, a má to význam pro mě? A teprve potom, když si na ně poctivě odpoví kladně, by si měl vytvářet názor. Je to sice nezřídka nereálný požadavek, ale člověk by se měl o jeho splnění aspoň pokoušet.

Jednu rovinu problému vystihla jistá lékařka, která vyprávěla, s čím se musí nyní v ordinaci potýkat. Řekla: „šest let jsem studovala medicínu, mám dvě atestace, dvacet let lékařské praxe, průběžně se stále vzdělávám a sleduji vývoj v oboru, a pak přijde pacient, který si přečetl něco za pět minut na internetu, a myslí si, že je chytřejší než všichni doktoři“. Děje se ovšem i něco jiného. Lidé se prostřednictvím internetu dozvídají různé pitomosti, které jim buď konvenují, nebo se někdy podobají jejich vlastním nápadům, a řeknou si – když mohou jiní, proč ne já. Dochází tak k jevu, že se blbci nejen přestali stydět za svou blbost, ale bez skrupulí ji šíří a urážejí se, když jim někdo řekne, že jsou hloupí. Dokázat blbci jeho blbost přitom nelze, neboť argumenty a důkazy buď nechápe, nebo apriori odmítá.

Co mám na mysli. Nedávno jsem udělal chybu, že jsem se bavil s jistým člověkem, který tvrdil, že politici nejsou potřební, že je stačí ignorovat a oni sami časem vymizí, a ptal se mě, proč si myslím, že politici potřební jsou? Odpověděl jsem, že otázka po potřebnosti politiků nedává smysl, neboť existuje politika, ať chce, nebo ne, a tu musí kdosi vykonávat. Buď lidé-občané přímo pomocí referend (přímá demokracie), nebo pomocí volených zástupců (zastupitelská demokracie). Dalšími možnostmi jsou pak absolutní monarchie (ty už prakticky neexistují), nebo různé formy diktatur. Reagoval na to tak, že politika existuje proto, že je většina lidí ochotna tento systém přijmout. On prý ale řízení státu nepovažuje bezpodmínečně za politiku, takže souhlasí s referendy či volenými zástupci, ale už nevidí nutnost, aby to vykonávali politici.

Co na to říct? Samozřejmě vím o existenci lidí, kteří odmítají stát jako takový. Nazývají se anarchokapitalisté, či tak nějak, a opírají se o různé filozofické a ekonomické koncepce. Otázka však nestojí tak, zda stát ano či ne? Každé společenství lidí už od pradávna bylo nějak řízeno a spravováno a mělo své vůdce. Ač se to nezdá, i tlupy lovců-sběračů měly svou vnitřní i vnější politiku, jen se to tenkrát tak nenazývalo a někteří členové tlupy se víc starali o její vnitřní potřeby, jiní o její bezpečí a další o kontakty s jinými tlupami, jen nebyli tehdy tolik specializovaní jako dnes. Dospěje-li člověk vývojem ale do fáze, kdy se ukáže státní uspořádání jako zbytečné, státy postupně zmizí. Nyní jsme na příkladu Evropské unie svědky pokusu vytvořit v Evropě stát-nestát a vidíme, s jakými problémy se tento projekt potýká. 

To jsem odběhl, abych ilustroval, že se v současnosti zejména díky internetu a sociálním sítím i takzvaní „obyčejní“ lidé dovídají i daleko větší pitomosti než ty, které jsem naťukl, a zabývají se otázkami, které by jim dříve ani na mysl nepřišly. Například, jestli se dá vykadit rakovina, jestli je Země placatá… Mnozí se ve větší míře, než tomu bylo ještě nedávno u nás, upínají k víře, k náboženství a církvi, v těchto končinách převážně katolické. Přečetl jsem si zde na téma návrat k víře diskuzní příspěvek. Praví se v něm, že pro „obyčejného“ člověka může být motivem příklonu k víře a náboženství (prý jedno k jakému) v tomto hektickém, nestálém a permanentně se měnícím světě hledání pevného bodu ve vesmíru, jistoty, pevné půdy pod nohama, protože nestálý, nejistý svět naší civilizace mu ji nepřináší. Naopak může ho stresovat a přinášet úzkost a strach z budoucnosti, ze zítřka...

Určitě je možné, že někteří onu jistotu v náboženství nacházejí, ale problém je, že se při střetu s jinou vírou a jiným náboženstvím chovají většinou nesnášenlivě. Za pozornost ovšem stojí formulace o hektickém, stále se měnícím a nestálém světě, který bere jistotu, a naopak přináší stres, úzkost a strach z budoucnosti, nebo hned ze zítřka. Svět a lidská společnost (kterou měl autor spíš na mysli) se permanentně měnily vždycky. Dnes se to děje v určitých směrech rychleji, a to hlavně vlivem prudkého rozvoje elektroniky, dalších technologií, vědy, výzkumu a souvisejících oblastí. A díky internetu, který je sám typickým produktem rozvoje technologií, se lidé o veškerém podstatném i méně podstatném dění dovídají téměř „v přímém přenosu“.

Avšak představa, že je vinou toho současný svět nestálejší než dříve a že by „obyčejný“ člověk musel trpět úzkostí a strachem ze zítřka, je problematická. Samozřejmě jde o to, s kterou dobou budeme současnost srovnávat. Celé dvacáté století se dvěma světovými válkami, studenou válkou, množstvím dalších ozbrojených konfliktů a sociálních revolucí lidem určitě žádnou „stálost“ a jistotu pro budoucnost nenabídlo. Jak to cítili obyčejní lidé v předchozích staletích, to dnes nedokáže už nikdo posoudit. Navíc praktické chování lidí dneška příliš nekoresponduje s tím, že by se nějak výrazněji báli zítřka. Kupují na dluh, berou si hypotéky, půjčky (mnozí se ani nestarají, z čeho je budou splácet), podnikají, budují si kariéry, vzdělávají se doma i v zahraničí, jezdí po světě s vědomím, že se mohou kdykoli vrátit… Záleží pochopitelně na tom, jaký kdo má přístup k životu.

V čem je ale život, dejme tomu, českého zámečníka a jeho rodiny v první pětině 21. století hektičtější (vzrušenější, prudší, horečnatější), než byl život zámečníka a jeho rodiny v první pětině 20. století? Když uvážíme, že před sto lety touto dobou končila I. světová válka, byla bída, drahota a zámečník nepatřil k privilegované vrstvě, měl se co ohánět se svou rodinou, aby se uživil, strach ze zítřka měl jistě větší a jeho dny byly určitě díky tomu hektičtější. Je ovšem pravda, že se tolik netrápil tím, co se děje ve světě, jestli mají pravdu zastánci stvoření světa, nebo evolucionisté, a zda by neměl své neduhy léčit spíš alternativně, než aby chodil k běžnému doktorovi, jestli mají třeba Katalánsko, Kurdistán, Palestina či Skotsko právo na vlastní stát, jak je to s kvantovou teorií všehomíra…

Začal jsem však tím, že prý není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu (jeho varianta zní - není kouře bez ohně). To se říkalo už i na začátku 20. století (a mnohem dříve), ale informační technologie nebyly na takové úrovni, aby efekt plynoucí z tohoto pořekadla, mohli zneužívat třeba autoři davových žertů, kdy někdo rozhlásí záměrně nějaký nesmysl, a baví se pak tím, kolik lidí mu na něj skočí. To jsou ale ty lepší příklady. S rozvojem internetu a sociálních sítí se nejen obrovsky zvětšila informovanost lidí a svoboda jejich projevů, ale současně se zmnohonásobily možnosti manipulace. Propaganda tak mohla vytvořit formy a způsoby, o nichž se jí dříve ani nesnilo. Situace dospěla tak daleko, že se člověk (v nadsázce) může svobodně rozhodnout spíš jen o tom, jaké manipulaci bude věřit.

Neodbytně se vtírá otázka: nepocházejí mnohé z našich strachů a stresů z toho, že jsme zbytečně moc informovaní a neumíme všechny informace roztřídit a zpracovat, protože na něco takového nejsme psychicky připraveni?

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 24.6.2018 16:02 | karma článku: 14,64 | přečteno: 401x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Co je dobré pro Zemana a Babiše, musí být dobré i pro Pavla (polemika s Josefem Nožičkou)

Tak, jako každý smrtelník, chyby dělá i učitel Josef Nožička. Je to sice s podivem, protože učitelé by chyby dělat neměli, ale stane se. Například vydává své dojmy za chyby prezidenta Petra Pavla.

11.3.2023 v 11:56 | Karma: 34,11 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Mluv znovu k lidu, chybíš nám...

Včera, 3. března 2023, tomu bylo 29 let, kdy umřel legendární písničkář Karel Kryl. Mnoha lidem stále chybí, obdivují jej jako básníka, který za ně, totiž za nás bojoval proti zlu, jako vizionáře, jenž přesně odhadl vývoj v zemi.

4.3.2023 v 18:57 | Karma: 26,62 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Co teď s tym, když zase bude jako za totáče?

Když si dáte tři týdny mediální půst, tak hned po něm s osvěženou prázdnou, respektive vyčištěnou hlavou spokojeně zjistíte, že svět sice malými krůčky ale neochvějně kráčí každý den o ždibec blíž k novému totáči.

23.2.2023 v 13:30 | Karma: 20,48 | Přečteno: 657x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O nonkonformních názorech, nebo snad lžích (?)

Herec Marek Vašut měl ve škole z marxismu-leninismu jedničky, jak prozradil 10. listopadu 2019 v rozhovoru na i iDNES-tv. Zároveň však řekl, že profesorovi oponoval. Z toho plyne, že si myslel něco jiného, než říkal při zkouškách.

21.2.2023 v 13:20 | Karma: 16,14 | Přečteno: 567x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Anděl, který sestoupil na zem

„...v městě Betlémě Bůh zrozen dnes, z lásky se člověkem stal...,“ zpívá v jedné české textové verzi známé vánoční písně „Tichá noc, svatá noc“ mladá operní pěvkyně Patricia Janečková. Nejde však o slova, ale jak je zpěvačka zpívá.

13.2.2023 v 18:58 | Karma: 13,20 | Přečteno: 385x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Média nikdy nemohla být, nebyla a ani nejsou objektivní

Co je smyslem činnosti médií a práce novinářů? Přinášet objektivní zprávy a pohledy na skutečnost? Říkám, že ne. Smyslem novinařiny je hledat pravdu, ač celou pravdu nelézt nelze, jen částečnou, a ta pravdou vlastně není.

10.2.2023 v 12:12 | Karma: 14,19 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Prezident Zeman zůstal věrný své neomalenosti

Prezident Miloš Zeman byl na poslední zahraniční cestě ve své funkci na Slovensku a na tiskovce se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou se projevil fakt jako světový státník, když řekl, že 80 procent GDP Česka tvoří export.

8.2.2023 v 12:24 | Karma: 41,40 | Přečteno: 4315x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Jak vyčistit Augiášův chlév

Když byl českým prezidentem Václav Klaus, vyprávěl se vtip – „Jaký je rozdíl mezi Klausem a Bohem? A odpověď zněla: Bůh si nemyslí, že je Klaus.“ – Mám pocit, že Miloš Zeman by byl rád, kdyby se o něm vyprávělo něco podobného.

4.2.2023 v 12:56 | Karma: 22,48 | Přečteno: 789x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Bude Česko jako Uganda nebo Federace Mali?

Přijdu do volební místnosti zřízené ve školní třídě a jak čekám, až najdou mé jméno v seznamu, všimnu si, že za katedrou visí nástěnný obraz se vzorovým skloňováním mužského vlastního jména coby názorná učební pomůcka.

27.1.2023 v 17:06 | Karma: 20,86 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ad) Kdo dnes hájí Nohavicu…

Kdosi prý pronásleduje učitelku Veroniku Valíkovou za její podporu Jaromíra Nohavici, neboť o ní někdo v diskusi veřejně napsal, že by neměla učit děti, protože je prý ruský šváb, když Nohavicovy písně stále poslouchá.

5.12.2022 v 12:56 | Karma: 43,79 | Přečteno: 10752x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

K Nohavicově písni „Počkáme, co řekne“

Navzdory tomu, že mnozí léta pěli chválu na krásu a moudrost zpívané poezie Jaromíra Nohavici, mně se jeho písničky až na výjimky nikdy moc nelíbily. Vadila mi jejich ufňukanost, navíc prezentovaná zpěvákovým unylým projevem.

26.11.2022 v 13:34 | Karma: 32,17 | Přečteno: 1892x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

To se zase vyrojilo morálně čistých lidí

V médiích, hlavně v překabátěném Právu (dříve bolševické Rudé právo) se nyní rozběhla poměrně rozsáhlá kampaň proti prezidentskému kandidátovi generálu v. v. Petru Pavlovi, kterou už dříve vyvolal historik Petr Blažek a další.

25.10.2022 v 9:25 | Karma: 42,01 | Přečteno: 7489x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Demonstrace za mír! Jakého druhu?

Přát si mír, nejlépe světový, je krásné, přejí si jej všechny krásky soutěžící o miss, a také pan Okamura. Chtít ale mír bez ohledu na okolnosti, totiž tváří v tvář agresi, je buď naivní, nebo výraz kapitulace před agresorem.

15.10.2022 v 10:54 | Karma: 30,38 | Přečteno: 803x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Je důležité hledat pravdu jako bloger Větvička

Díky textu Karla Trčálka a přiloženému videu jsem si vyslechl druhý díl rozhovoru novinářky Martiny Kociánové s blogerem, spisovatelem a cestovatelem Ladislavem Větvičkou na Svobodném Universu z 26. února 2019 a bylo to poučné.

20.9.2022 v 13:43 | Karma: 31,81 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Jsme svědky mytologického boje Dobra se Zlem?

Rusko zahájilo agresi (ve své interpretaci speciální operaci) proti Ukrajině mimo jiné prý proto, že se NATO stále víc přibližuje k jeho hranicím a tím Rusko ohrožuje. Zkusím se nyní zamyslet, koho že to vlastně NATO „ohrožuje“.

8.9.2022 v 13:18 | Karma: 23,27 | Přečteno: 595x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik