Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po Velikonocích – proč u nás mizí tradice?

Někdo si zde posteskl, a není to povzdech jediný ani nový, že mizí velikonoční tradice. Asi u nás vážně mizí, ať už člověk Velikonoce chápe pouze jako starodávné pohanské svátky vítání jara, nebo jako největší křesťanské svátky.

Osobně mě nikdy žádné svátky moc nebraly, ani mé vlastní narozeniny ne, nicméně chápu, že se každý potřebuje čas od času v běhu všedních dní zastavit a cosi oslavit. Je to jednak profylaxe vlastního duševního zdraví, a jednak si tím lidé připomínají existenci pospolitosti, v níž žijí. V zásadě je jedno, zda se taková oslava vztáhne k jakémusi výročí, nebo se skupina lidí jen tak sejde, aby juchala a většinou i chlastala. Národní a tím spíše světové svátky nabývají ale na rozdíl od soukromých veselic duchovní a etický rozměr. Vzhledem k tomu, že nejsem žádnými svátky příliš citově ovlivněn, mohu se na ně podívat v podstatě nezaujatě a přemýšlet o nich v „technické“ rovině. 

Jak je to tedy s Velikonocemi? Křesťané mají v roce dvoje hlavní svátky – Velikonoce, kdy si připomínají ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, a Vánoce, kdy si připomínají narození téhož. (Letnice nechám stranou.) Náhodou jistě není, že se Ježíš narodil zrovna v době, kdy se už od pravěku slavil zimní slunovrat čili opětovné zrození světla. Ostatně Ježíše lze jako nové světlo chápat. Za náhodu nelze považovat ani to, že Ježíš vstal z mrtvých akorát v čase, kdy se od pravěku slavil příchod jara. Není pochyb, že křesťané „naroubovali“ své největší svátky na prastaré pohanské svátky, které lidé byli zvyklí přirozeně slavit. Znamená to rovněž, že jde o svátky symbolické, které s reálnou osobou Ježíše nemusejí mít nic společného.

(O tohle mi ale vůbec nejde, i když se obávám, že případní věřící diskutující se budou vztahovat právě k tomuto momentu.)

Ačkoli se tedy pohanské či lidové tradice vítání jara pozvolna vytrácejí nebo vyprazdňují, tedy alespoň v ateistickém Česku, z křesťanského úhlu pohledu zůstávají Velikonoce stále i u nás nejvýznamnějšími svátky. Avšak v globálním měřítku už Vánoce nad Velikonocemi jednoznačně dominují. Čím to? Odpověď je poměrně jednoduchá. Vlastní Velikonoce jsou předně roztažené do několika dní, a jsou navíc svátky pohyblivými, což obojí znesnadňuje koncentraci emocí jednotlivců a jejich následné komerční využití. 

Vánoce sice také trvají tři dny, předchází jim zhruba měsíční advent, ale všechno, veškeré city a radosti se soustřeďují do jediné chvíle, kdy se sejde většinou nejbližší rodina u slavnostní večeře a po ní zazní zvoneček, rodina se přesune k rozsvícenému vánočnímu stromku a ve všeobecném dojetí se začne navzájem obdarovávat… To vše je umocněno rozzářenýma očima a bezprostředním, bezelstným nadšením malých dětí (pokud jsou k dispozici), venku je tma, klid a mír – kdo by nezjihl, emoce tečou proudem. Kromě toho každý bez přemýšlení ví, že přesně za rok nastane to samé a vědí to i obchodníci, takže na to mohou dopředu hrát a otravovat s Vánocemi pomalu už od srpna, ježto nadcházející erupci emocí v přesně stanovenou dobu není už tak těžké proměnit v nákupní chování.

O Velikonocích se ví, že jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista a zároveň obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara. Wikipedie o nich píše mimo jiné: „V užším náboženském pojetí se Velikonocemi míní pouze slavnost Zmrtvýchvstání Páně neboli Vzkříšení Krista (Boží hod velikonoční), ke kterému mělo dojít třetího dne po jeho ukřižování, respektive vigilie na Bílou sobotu (velká noc), v širším pojetí se jimi myslí Velikonoční triduum, přičemž období od Zeleného čtvrtka až do sobotní vigilie je vlastně součástí postní doby, tedy ne doby velikonoční (toto pojetí je tedy terminologicky ne zcela správné).“ 

Když si něco takového přečtu, řeknu si – vy mně taky. A pak se zeptám, kdy budou příští Velikonoce? I tady mi pomůže Wiki. „Velikonoce jsou pohyblivý svátek, datum se rok od roku mění. (…) V západní křesťanské tradici neděle Zmrtvýchvstání připadá na první neděli po prvním jarním úplňku po rovnodennosti, tedy na měsíc březen či duben.“ Je tam dokonce algoritmus (sic) na výpočet Velikonoc, ale i tabulka. Podle ní připadnou Velikonoce v roce 2019 na 21. dubna, pak na 12. dubna, potom na 4. dubna, další rok na 17. dubna… Kdo si to má pamatovat a jak s tím spojovat nějaké emoce? I komerční využití Velikonoc je obtížnější, i když se prodávají čokoládoví zajíčci, kuřátka, vajíčka, pečení beránci, pomlázky a podobně.

Věřící se s tím vším jistě nějak vyrovnávají, ale neznabohům zbývají už jen ty lidové tradice – malovaná vajíčka a tak. A ty prý vymírají. V jistém smyslu se není co divit. Pokud chodí vesnicí s barokní rustikální architekturou koledou v průvodu krojovaní chlapci s pomlázkami a pentlemi od jedné chalupy s kvetoucí předzahrádkou ke druhé, kde už je ve vrátkách vítají usměvavá děvčata v krojích a s nastavenými zadnicemi, je to nádherné a stylové, dokonce i veselost od zkonzumovaných kořalek je nějak přijatelnější. Když se ale strohým panelákovým sídlištěm potloukají po chodnících kolem parkujících aut tlupy přiožralých individuí s nepatřičně působícími pomlázkami a dobývají se do nepřátelsky uzavřených domů, pochopí každý, že to jaksi není ono.

Nejsem ale věštec, takže nevím, jestli Velikonoce časem zcela zmizí nebo získají novou dynamiku. Ostatně jinde, třeba v křesťanských zemích a všude tam, kde se velikonoční tradice nevážou na genderově nevyvážené a „mužsky šovinistické“ švihání holek proutím po hýždích, to s těmito svátky tak špatné není. Každopádně ale skutečnost, že Velikonoce nemají pevné ukotvení v kalendáři, protože pro křesťany bylo důležitější, že Ježíš Kristus vstal z mrtvých v neděli než to, v který konkrétní den v roce k tomu došlo, těmto jinak hezkým svátkům škodí.

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 3.4.2018 15:47 | karma článku: 8,85 | přečteno: 419x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik