Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kupé pro ženy aneb Svět se zbláznil

VIP blogerka Markéta Šichtařová se pozastavila nad tím, že veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová nepovažuje za diskriminaci mužů, když jsou ve vlacích Českých drah kupé jen pro ženy.

V textu pak Šichtařová klasifikovala kupé pro ženy, tedy opatření ČD z roku 2012 na ochranu žen, které se ve vlacích necítí bezpečně, jako výraz hyperkorektnosti, která se zvrhla v diskriminaci, na níž nejvíce doplácí slušný muž. „Ten se v době hnutí #metoo ani nemá možnost bránit. Je odsouzen předem. Presumpce neviny byla zrušena. Je to přece muž – to stačí samo o sobě,“ napsala blogerka. Kupé pro ženy jí prý nevyhovuje a jedinou útěchou pro ni je, že taková kupé nejsou zatím povinná.

Šichtařová potom vyjádřila obavu, že „dobrovolnost ženského kupé je jen začátek“. Píše: „Jsou přeci země, kde je veškerá doprava a veškerý život oddělen pro ženy a muže. Začne to v kupé, bude následovat celý vůz jen pro jedno pohlaví ve strachu, že by muž mohl ženu ukousnout. Napřed dobrovolné. A pak povinné.“ Zbytek článku blogerky je pak už jen jakýmsi „dedukováním“, čeho všeho mohou být ženská kupé začátkem a rozvíjením fantazií, kam to může vést. Dospěla až k otázce, jestli budou také kupé pro třetí pohlaví, vzhledem k tomu, že v některých zemích je vznik třetího pohlaví „legislativně podpořený“.

A co nenapadlo blogerku, hbitě doplnili diskutující. Kdosi si vzpomněl i na apartheid a nechvalně proslulé nápisy „Only for white“. Šichtařová se zmínila také o svém intenzivním pocitu, že se svět zbláznil. Ano, svět se zbláznil do absurdních spekulací a do domýšlení souvislostí až k šílenostem… Nevím, jestli se zbláznil celý svět, ale ten na blogu idnes.cz a dalších serverech určitě, neboť podobnými alarmistickými úvahami, jakou zde předvedla Markéta Šichtařová, jsou mnozí nadšeni, a navíc je ochotně rozvíjejí.

Zavedení kupé pro ženy v některých vlacích ČD bylo možná hloupostí a zbytečností inspirovanou rakouským příkladem. Dráhy k němu však přistoupily nejspíš jen v reakci na stížnosti žen, které se ve vlacích setkaly s obtěžováním a cítí se tam ohroženy. S nějakou hyperkorektností to nemá s největší pravděpodobností nic společného, tím méně pak s hnutím #metoo, které vzniklo později. I kdyby ale zřízení kupé pro ženy iniciovali lidé zblblí masivním tlakem západních společností na hyperkorektnost, stále se jedná o izolovaný počin, který lze jen těžko považovat za první v řadě dalších kroků.

Šichtařová si to sice může myslet, v tom ji nikdo nebrání, ale pokud chce z faktu kupé pro ženy dovozovat nějaké závěry, měla by tak činit třeba pomocí logických dedukcí, jaké předváděl například Sherlock Holmes v detektivkách. Holmesovy závěry totiž vyplývaly z předpokladů (premis) nezbytně, nešlo jen o nahodilé nebo možné vývody. Jak souvisí ale kupé pro ženy s tím, že u některých sportovkyň zkoušky prokázaly, že nejsou ženami? To ví asi jen Šichtařová, která na to potřebovala poukázat, aby si mohla stvořit budoucí kupé pro middlesex. No a pak pochopitelně ti, kteří jí tleskají.

Nejsem stoupencem těch, kteří hovoří o jakési válce žen a mužů. Psal jsem tady na blogu už v roce 2015, že podle mě sice nic takového neexistuje, a že je nesmysl stavět ženský a mužský svět proti sobě ve snaze dokázat, jak jsou ženy přežívající patriarchální společností utlačovány, z čehož pak plynou hyperkorektní fantasmagorie. Nejsem ale ani stoupencem alarmistů, kteří z jednotlivostí vyvozují dalekosáhlé katastrofické vize budoucnosti. Jsem přesvědčen, že jsou Markétě Šichtařové fuk kupé pro ženy, že ji nejde ani o to, aby upozornila na diskriminační princip, který je podle ní v takovém opatření ČD obsažený. Podle mého šlo jen o to, aby napsala alarmistický článek, na který lidé slyší.

Odkaz na článek Markéty Šichtařové, kdyby snad existoval ještě někdo, kdo si ho dosud nepřečetl: https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=655411

Autor: Jaroslav Kvapil | pondělí 26.3.2018 12:38 | karma článku: 17,36 | přečteno: 1757x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03,  aktualizováno  12:09

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik