Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demokratické volby jako generální pardon

Přívrženci vítězů voleb stále hlásají: volby byly svobodné a demokratické, tak by měl každý respektovat jejich výsledky a nesnažit se je změnit, leda až při dalších volbách. A já se ptám: Proč okřikují svobodné projevy lidí?

Co vlastně znamená respektování výsledků voleb? (Soustředím se jen na prezidentské.) Pro stoupence prezidenta Zemana nejspíš to, aby jeho odpůrci a kritici teď drželi pět let hubu a nechali ho bez protestů dělat, co se zlíbí jemu a těm, kteří ho obklopují. Kritizovat prezidenta, vyjadřovat nesouhlas s jeho počínáním, a to i prostřednictvím demonstrací, je však v demokracii legitimní právo každého občana. Jako jiný občan může jistě i prezident naopak kritizovat občany třeba za to, že demonstrují, ale prezidentský mandát nedostal k tomu, aby se s lidmi hádal, aby kohokoli urážel, zesměšňoval, aby komukoli nadával.

Fakticky je prezident neodpovědný, může být odsouzen ke ztrátě úřadu a ke ztrátě způsobilosti jej znovu nabýt jen v případě velezrady nebo pro hrubé porušení Ústavy ČR, jinak je nestíhatelný. To znamená, že kdekoho urážet, zesměšňovat a nadávat komukoli může, stejně jako pronášet jakékoli nehoráznosti…, dokud se Poslanecká sněmovna a Senát neusnesou těmi pětinami hlasů, že nemůže svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat. Avšak právě proto, že může, tak to z morálních důvodů nesmí dělat. Tedy neměl by, jestli se náš stát nemá změnit zpátky na totalitní. Poslední dobou se mi zdá, že si to někteří opravdu přejí, jen to neříkají tak přímo.

Zde na blogu idnes.cz jsem četl dokonce názor, že by lidé měli být vůči prezidentovi loajální. To je ale nesmysl. Prezident byl zvolen poměrnou částí voličů, volba byla právoplatná, tudíž veřejnost musí respektovat, že sedí na Hradě nebo v Lánech, že reprezentuje stát, zkrátka že vykonává funkci hlavy státu se všemi z toho plynoucími povinnostmi a výhodami. To však nezpochybňuje nikdo. Žádný občan ale není zavázán loajalitou vůči prezidentovi. To prezident musí být loajální státu, jeho Ústavě a občanům, a ne naopak.

O příšerném inauguračním projevu Miloše Zemana se toho napsalo hodně. Velmi trefně jej ale zhodnotil Josef Koutecký, zakladatel dětské onkologie, jenž má velkou zásluhu na tom, že se naprostá většina dětí postižených nádory dnes vyléčí: „Jeho inaugurační projev – to pro mě bylo něco strašného. Místo řeči, v níž by bylo zakomponováno nějaké poslání, nějaká vize, něco, co by Čechy mohlo zase povznést, to byl projev plný zášti, pomsty a urážek, něco naprosto neslýchaného. Zemanovi se povedlo to, co prezident nikdy dělat nesmí – štvát k rozdělení svého vlastního státu.“

A že to Miloš Zeman s rozeštváváním národa myslí vážně, potvrdil na Pražském hradě při oslavě k zahájení svého druhého prezidentského funkčního období, kdy vzkázal svým voličům: „Budoucnost je na pět let naše.“ Ten výrok hovoří za vše. Zatímco na začátku svého prvního volebního období Zeman sympaticky prohlásil, že chce být prezidentem dolních deseti milionů, nyní adresuje nepřímo těm, kteří ho nevolili a kteří ho nepodporují, že bude úřad vykonávat „proti nim“. 

A jestli se jeho stoupenci domnívají, že výrokem „budoucnost je na pět let naše“ má prezident na mysli své voliče-řadové občany, tak se krutě mýlí. Miloš Zeman tím říká, že je budoucnost v následující „pětiletce“ jeho a lidí kolem něj, kteří z příchylnosti k němu profitují. Když třiasedmdesátiletý nemocný muž hlásá, že je budoucnost jeho a zároveň se vymezuje vůči mladým lidem, kteří proti němu protestují a jimž budoucnost nepochybně patří nejvíc, je to samozřejmě především směšné. Arogantní provokace, která z jeho slov čiší, však už vůbec legrační není. 

Miloš Zeman dosáhl toho, čeho chtěl, byl podruhé zvolen prezidentem, a o nic víc mu nejde. Ví dobře, že jemu budoucnost fakticky nepatří, neboť nejpozději za pět let skončí. V tom období se však může buď chovat důstojně, prozíravě a působit ve prospěch co nejlepší budoucnosti země, nebo jako žoldák na dobytém území, drancovat, mstít se, vyřizovat si účty se svými odpůrci… A nejen já mám pocit, že Miloš Zeman volí spíš onu druhou cestu. Opakovat za takových okolností jako mantru, že byl zvolen ve svobodných demokratických volbách, působí jen jako generální pardon, jako omluva všech počinů prezidenta. 

Avšak žádný mandát vzešlý z demokratických voleb, ani prezidentský, nikoho nechrání vůči kritice, a to právě proto, že žijeme v demokracii. Zatím. A nebyl přijat zatím ani zákon, který by trestal hanobení hlavy státu, jak se o to pokoušela před časem skupina poslanců v čele s poslancem za KSČM Zdenkem Ondráčkem a jak o tom nyní znovu uvažuje opět komunistický poslanec Leo Luzar, předseda poslaneckého podvýboru pro svobodu slova. Zatím však žijeme v demokracii. Zatím.

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 18.3.2018 21:38 | karma článku: 26,01 | přečteno: 809x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik