Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sociální bubliny a Oriana Fallaci

Říkávalo se, že papír snese všechno a zároveň, že napsané platí. Dáme-li tyto dva výroky takto dohromady, vypadají jako oxymóron čili protimluv. Aplikujeme-li je však na internet, tak ten snese mnohem víc a neplatí tam skoro nic.

Faktem je, že internet hojně využíváme, mnozí prakticky denně, že se tam cítíme skoro jako doma, ale psychicky tento fenomén zvládáme těžko. Zvlášť u nás, když jsme byli, aspoň my starší, po léta z médií zvyklí na víceméně jednostranný proud informací a dezinformací od bolševického establishmentu k nám, lidu prostému. Dnes může každý sledovat, co je mu libo, psát, říkat ba i vysílat co chce, jak chce, kdy chce, reagovat na co chce, a to téměř neomezenou škálou forem a nikde záchytný bod, který by nám umožnil rozeznat pravdu od lži, fakta od výmyslů či úplných hovadin.

Sice se už objevují snahy o jakousi regulaci internetu, které jsou ale okamžitě nazývány minimálně jako cenzura, nebo rovnou jako nová totalita. Tím se ale teď nechci zabývat. Jisté je, že rozšíření internetu a sociálních sítí vedlo ke vzniku takzvaných sociálních bublin, respektive k jejich nárůstu a zvýraznění jejich role, protože lidé žili v sociálních bublinách odedávna, ale moc jim to nevadilo. Téma sociálních bublin a zejména jedné z nich – pražské kavárny, kterou zpopularizoval současný i budoucí prezident, otevřel před nějakou dobou ve svém článku zdejší bloger Jiří Turner. Čas od času se mě někteří lidé pokoušejí také nacpat do pražské kavárny.

To ale nemusejí. Do kavárny na kafíčko zajdu rád. Sem tam, čtyřikrát či pětkrát do roka. Ale že bych tam tlachal s názorově spřízněnými intelektuálskými, elitářskými kavárenskými povaleči? To nehrozí. Za posledních pět let jsem podobnou akci absolvoval jednou, a navíc to byl jen odvárek toho opravdového planého filozofování, taková žvanící rychlovka. Tohle ale kritici „pražské kavárny“ nejspíš nemají na mysli. Vlastně vůbec nevím, co si pod tím pojmem představit a ti kritici asi také ne. „Pražská kavárna“ je ostatně jenom nálepka k označení „nepřítele“ nebo aspoň skupiny, proti které se lze vymezit.

Sociální bubliny (v souvislosti s internetem filtrové bubliny) sice reálně existují, pokud se ale toho výrazu používá ve stejném smyslu jako slovního spojení pražská kavárna, stává se z nich opět jen nálepka, a to buď jako Kainovo znamení či Davidova hvězda, nebo jako svastika (hákový kříž), rudá hvězda, srp a kladivo. (Uvědomuji si, že Kain dostal od Boha své znamení z jiného důvodu, než z jakého nacisté označovali židy žlutou šesticípou hvězdou, ale z povědomí mnohých lidí se původní příčina označení Kaina vytratila.) Pokud se nad tím zevrubně zamyslíme, důvodem, proč internet jako interaktivní médium psychicky nezvládáme, nejsou sociální bubliny ani samotný internet, ale předsudky.

Alberta Einsteina kdysi řekl: „Je to ale smutné období, když je snadnější rozbít atom než zničit předsudky.“ Dnes je snadných daleko víc věcí, o kterých neměl Albert Einstein ani páru, ale předsudky existují stále, některé sice mizí, ale nové přibývají. Jedna skupina předsudků se týká islámu a muslimského světa vůbec. Občas se mi někteří lidé snaží připlácnout také nálepku sluníčkáře, nebo mě přirovnávají k žábě v hrnci studené vody, která se pomalu ohřívá, ale já si to neuvědomuji, až se v té vodě jednou uvařím.

Jestli ale chcete co vědět, mně vždy imponovala slavná italská novinářka a provokatérka, válečná reportérka Oriana Fallaci, a to i ve věci pohledu na islám. Fallaci byla známá svou nesmlouvavostí v přístupu k islámu. Jakýkoli dialog s islámskými zeměmi považovala za nemožný a tím pádem i zbytečný. Měla s islámem bohaté zkušenosti. Jako jediná žena dělala interview s šíitským vůdcem Íránu ajatolláhem Chomejním, dále s Palestincem Jásirem Arafatem nebo pákistánským prezidentem Zulfikárem Alím Bhuttem a kladla jim velmi ostré otázky. (To už jsem tady jednou napsal.) 

Jenže Oriana Fallaci byla zároveň ateistkou, jako Italka v katolické zemi kritizovala Vatikán a byla důsledně pravicová, odmítala komunistické režimy. I za to ji obdivuji. Jestliže si ale v souladu s ní myslím, že není možný dialog s islámskými zeměmi, neznamená to, že musím přikyvovat každému slaboduchému textu, který se třeba tady na blogu idnes.cz nebo jinde objeví, že budu adorovat Miloše Zemana, že chci, aby Česko vystoupilo z EU, že se přimknu k Rusku a Číně a budu nadávat na USA atd.

A víte co? Mě to nebaví. Radši půjdu se svou milovanou manželkou do kavárny oslavit její narozeniny. Do té kubistické kavárny, která se nachází v Praze v domě U Černé Matky Boží na rohu ulic Celetná a Ovocný trh. Tento dům je sám vrcholným dílem kubistické architektury u nás a byl vystavěn (stejně jako ta kavárna) podle návrhu skvělého českého architekta Josefa Gočára, jehož dílo rovněž obdivuji. Půjdu tam, dám si nějaké kafe, třeba zákusek, budu se příjemně bavit se svou vzácnou ženou a pak to zapiji vodou s bublinami, a na ty sociální bubliny, islám, pražskou kavárnu, komunisty, Zemana, blogery a všechny další věci a lidi, jež s tím souvisí, nebudu myslet.

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 6.2.2018 18:11 | karma článku: 12,68 | přečteno: 391x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik