Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman vyhrál, budu volit Drahoše

Kdyby záleželo jen na mně, nestal by se prezidentem ani Miloš Zeman ani Jiří Drahoš a vyhlásil bych nové volby. Vzhledem k tomu však, že jeden z nich prezidentem stejně bude, je podle mého důležité, aby to nebyl Miloš Zeman.

Pokud bych měl říct, kdo zvítězil v první ze dvou televizních debat prezidentských kandidátů na TV Prima, musím jednoznačně konstatovat, že Miloš Zeman. A jak by také ne. Vždyť takto pojatá show mu byla jako šitá na míru. Prezidentští kandidáti se měli vyjadřovat k tématům, jejichž řešení není v kompetenci prezidenta této země, ten do nich může jen neorganicky a svévolně zasahovat. A to dělá Miloš Zeman už pět let. Když si Jiří Drahoš vyslechl témata debaty, měl vstát a prohlásit – nebudu se vyjadřovat k problémům, o nichž ve funkci prezidenta nebudu rozhodovat, ale chci předložit vizi výkonu funkce hlavy státu, budu-li zvolen. Podmínkou by bylo, že nějakou vizi má. Avšak to, že přistoupil na hru TV Prima, byla chyba.

Teď musím udělat odbočku. Odpůrci Miloše Zemana se mýlí, když se domnívají, že ho mohou porazit kritikou jeho nectností, přešlapů a faulů. Zeman je vynikající stratég a tudíž ví, že nelze bojovat proti neustávajícím výpadům z různých stran (mnoho psů – zajícova smrt), vztekat se, vyhrožovat represemi, žalovat nactiutrhače… Zvolil tedy opačnou taktiku – máte mě za padoucha, tak jím tedy budu. Zabydlel se v té roli a stále ji zdokonaluje. Je mu jasné, že u svých stoupenců přízeň neztratí, spíš si ji upevní, a ještě získá nějaké nové, kteří jeho počínání považují za odvážné, pevné a zásadové. Navíc doba padouchům nahrává, protože lidé (zdá se, že na celém světě) jaksi touží po silných vládcích. No a síla se celkem dobře demonstruje obhroublostí, vulgaritou, nekorektností (jaká to rajská hudba pro ty, kteří mají plné zuby politické korektnosti, multi-kulti politiky, genderové rovnosti…). 

Ale zpátky k pořadu „Česko hledá prezidenta“. Napsal jsem, že Drahoš neměl přistoupit na hru TV Prima. Jaká to ale byla hra? Dlouho jsem si tím lámal hlavu. Napřed se mi zdálo, že je to plytká „normalizační“ estráda. Ale to není ono. A pak mi to došlo. Prima uspořádala místo debaty prezidentských kandidátů „verbální“ wrestlingový zápas. O co v takovém zápase jde? Přece o mytologický boj Dobra se Zlem zosobněný soubojem dokonalého hrdiny s dokonalým padouchem, kdy hrdina nakonec vyhraje. Avšak TV Prima „osadila“ do úlohy hrdiny Jiřího Drahoše, který na ni nebyl absolutně připraven, a tak dělal pouze stafáž dokonalému padouchovi Miloši Zemanovi, který se zhostil své role skvěle. Měl to snadné, neboť v zásadě neměl soupeře.

Aby bylo jasné, o čem teď blábolím, předložím nyní, jak charakterizuje obraz absolutního padoucha wrestlingového zápasu Roland Barthes ve své knize »Mytologie« ve stati »Svět wrestlingu«: „V zásadě je to jakýsi vrtkavý člověk, který uznává pravidla jen tehdy, pokud jsou pro něj užitečná, a porušuje formální kontinuitu póz. Je to člověk nepředvídatelný, a tedy asociální. Schovává se za zákon, když se domnívá, že mu nahrává, ale když se mu to hodí, porušuje jej; někdy popírá formální omezení prostorem ringu, a i nadále zasazuje údery protivníkovi, kterého po právu chrání provazy, jindy zase toto omezení znovu zavádí a dožaduje se ochrany toho, co sám před chviličkou nerespektoval.“ A přesně toto Miloš Zeman v pořadu »Česko hledá prezidenta« předváděl.

Jak už jsem ale uvedl, padouši jsou nyní v kurzu. Jde to tak daleko, že jeho stoupenci přirovnávají Miloše Zemana k britskému premiérovi na začátku II. světové války Winstonu Churchillovi, vyzdvihujíce jeho nectnosti a Jiřího Drahoše k jeho předchůdci Neville Chamberlainovi. Ten první byl alkoholik, náruživý kuřák doutníků, nebral si v jednání servítky, a přesto právě on byl v čele úspěšného odporu Velké Británie proti útoku nacistického Německa a jedním z hlavních strůjců jeho konečné porážky. Naproti tomu uhlazený Neville Chamberlain praktikoval nechvalně známou politiku appeasementu čili ústupků nacistickému Německu, kterou Adolfu Hitlerovi usnadnil rozpoutat agresivní válku proti celé Evropě, potažmo světu. Tato srovnání jsou sice absurdní, Zeman není Churchill, Drahoš není Chamberlain a dnešní situace v Evropě se jen málo podobá té z konce 30. a začátku 40. let 20. století. Nicméně se zmíněné představy celkem úspěšně šíří.

Diskutoval jsem o televizní prezidentské debatě s dcerou a říkali jsme si, že se divíme, co vedlo Jiřího Drahoše k tomu, aby vůbec kandidoval na prezidenta, a když ano, proč šel do této debaty, a když do ní šel, proč přistoupil na hru TV Prima a v argumentaci se snížil na Zemanovu úroveň, který je notabene v podobných eskapádách ostřílený, takže proti němu nemohl uspět? A co vlastně voliče na tomto profesorovi zaujalo? Po těchto otázkách bych měl ale vysvětlit, proč mu dám v druhém kole prezidentských voleb hlas.

Odpověď je v tom, kdo jsou voliči Miloše Zemana? Často se tvrdí, že spíš ti, kteří mají nižší vzdělání a inteligenci. Ale já s tímto tvrzením nesouhlasím. Tato kritéria totiž nejsou tak podstatná, za jaká se mají. Vzdělání je v obecnosti jen suma poznatků, inteligence není jednotná, ale naopak mnohočetná, složená z mnoha různých druhů inteligencí, takže se téměř pro každého najde nějaká inteligence, která je jeho parketou, a tedy i uplatnění. Kdo tedy jsou voliči Miloše Zemana? Převážně lidé, kterým v oblasti zábavy dostačují filmové komedie Zdeňka Trošky, scénky Luďka Soboty, humor Františka Ringo Čecha a písničky Michala Davida. Všichni čtyři Miloše Zemana také podporují. 

Ani na okamžik nesnižuji inteligenci a umění těchto mužů. Oni jsou naopak velmi chytří, neboť cíleně tvoří pro masové publikum a taková tvorba nejvíc vynáší, ale nejsou to vůbec snadno vydělané prachy. Neodsuzuji ani jejich obecenstvo, masová kultura byla, je a bude a každý někdy rád zhlédne nebo vyslechne něco lehkého a nenáročného, ne že ne. Jde ale o to, že zmínění tvůrci byli jedněmi z hlavních protagonistů normalizační zábavy a skutečnost, že jsou nyní opět v kurzu, signalizuje, že ve veřejném prostoru dochází k reinkarnaci atmosféry normalizačního marasmu. To, že tito pánové podporují Miloše Zemana, není náhodné, přirozeně k němu inklinují, protože on zastřešuje jejich vzkříšení a Zeman je na oplátku vyznamenává. Bude-li znovu zvolen prezidentem, hrozí, že dojde k prolongaci zmíněné atmosféry třeba až o dalších pět let. 

Nevím, co lze čekat od Jiřího Drahoše, ale je tu jistá naděje, že se devastující klima ve společnosti změní. Od Miloše Zemana nelze očekávat nic jiného, než co dělal dosud, a může se to jenom zhoršovat. Tedy takhle – pokud bude Zeman znovu prezidentem, nic mimořádného se bezprostředně nestane. V roce 1992 použil Miloš Zeman v argumentaci ve Federálním shromáždění proti referendu o rozdělení Československa, citát psychiatra Cyrila Höschla, že třetina obyvatel této země je slabá duchem, že každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik, že zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. Půjčím si na závěr také jeden Höschlův citát, daleko čerstvější: „Například nepovažuji význam současného souboje v rámci prezidentských voleb za tak zásadní a důležitý, i když chápu, že si určitá část populace přeje střídání stráží. K tomu stejně dojde, i když třeba až za měsíc nebo za půl roku. Vždyť je to jedno.“ Nicméně si myslím, že čím dřív k té změně dojde, tím líp.

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 24.1.2018 19:27 | karma článku: 24,13 | přečteno: 756x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik