28. říjen: Chytří dělníci a hloupí vysokoškoláci

28. 10. 2017 12:56:38
Dnes si připomínáme 99. výročí vyhlášení československého státu. Nechci se ale zabývat tím, jestli máme či nemáme dnes co slavit. Jisté je, že bez 28. října 1918 by náš národ nebyl tím, čím je, ať už je to dobře nebo špatně.

Můžeme do nekonečna diskutovat, jestli by bylo lepší, kdyby Československo nevzniklo, jestli by to pro nás nebylo lepší. To jsou ale všechno plané spekulace, které nic nezmění na tom, že 28. říjen je významným mezníkem v našich dějinách. Letos je pikantní, že tento svátek přišel krátce po sněmovních volbách, které nastolily situaci, jaká tu ještě v historii novodobého českého státu nebyla. Volby drtivě vyhrálo hnutí, do kterého 30 procent lidí vložilo své naděje a pro zbytek národa je nečitelné v tom smyslu, že netuší, co se od něj může nadát.

Nechme teď ale těch 70 procent voličů stranou a věnujme se 30 procentům, pro které ANO představuje správnou cestu. Kdo ti lidé jsou? Zdejší bloger Aleš Presler napsal: „Je téměř neuvěřitelná drzost, jak odpůrci Andreje Babiše dehonestují jeho voliče. Prý se jedná o neinteligentní dělnickou lůzu, případně venkovany. Pohrdání lidmi, kteří nemají vysokoškolský titul, a to jakýkoli, třebas právnický z Plzně, mi zvedá kufr. Znám spoustu inteligentních dělníků a naopak primitivů, co mají údajné »vzdělání«.“

Toto vyjádření je klasický argumentační faul. Autor si sám zkonstruuje premisu, že odpůrci Andreje Babiše považují jeho voliče za dělnickou lůzu a venkovany, a pak proti tomu argumentuje. Možná se tak pár blbců vyjádřilo, ale tady na blogu jsem od „Babišových odpůrců“ nic takového nečetl. Statistiky snad konstatovaly, že hnutí ANO volili víc lidé s nižším vzděláním a spíš mimo velká města. To ale není podstatné, neboť vyhrálo všude. Spíš mě zaujala představa inteligentního dělníka primitivního vysokoškoláka.

Asi takhle, poznal jsem relativně dost inteligentních dělníků, ale víc těch s inteligencí průměrnou či podprůměrnou. A dělníky byli proto, že jejich myšlenkové schopnosti a z toho plynoucí výsledky ve škole nestačily na to, aby šli studovat. To ale neznamená, že nejsou ve svých profesích šikovní, manuálně zruční, že nejsou dobří řemeslníci. Poznal jsem i relativně dost hloupých vysokoškoláků, ale víc těch inteligentních, což se odrazilo v jejich myšlenkových schopnostech a výsledcích ve škole, díky nimž dokázali absolvovat vysokou školu.

Já jsem ale tohle nikdy neřešil. Podstatnější je, kolik se ve všech skupinách – dělníci, středoškoláci, vysokoškoláci – nachází slušných, poctivých a pracovitých lidí a kolik lemplů, lenochů, podrazáků, podvodníků a grázlů. A mám pocit, že inteligentní slušní lidé obecně neřeší, kdo co dělá a kde bydlí. Nemají to totiž zapotřebí.

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk pronesl k 10. výročí vzniku republiky v roce 1928 proslov ke školní mládeži, z něhož cituji: „Přemýšlejte, když dorůstáte, o tom, co chcete býti. Ať budete dělníkem, ať rolníkem, ať řemeslníkem, ať učitelem, ať technikem, ať umělcem nebo spisovatelem, zkrátka — ať budete čímkoliv, vždycky buďte pilnými a poctivými pracovníky. Všichni jsme povoláni k práci, každý na svém místě a podle svých vloh. Společnost musí mít pracovníky rozmanité, práce musí býti účelně rozdělená a uspořádaná, ale všichni, kdo poctivě pracujeme, jsme si v práci rovni — dobrý dělník není méně hodný než dobrý president.“

A teď to porovnejme s tím, co dělá současný prezident. Vymezuje se proti intelektuálům z jakési pražské kavárny, která ale ve skutečnosti neexistuje, protože si ji vymyslel sám prezident, aby proti někomu mohl vystupoval a štěpit národ. A pak ještě vyznamenává 28. října často velmi kontroverzní lidi. A co Andrej Babiš? Soudě podle toho, že nemůže po volbách sehnat nikoho do koalice, a podle toho, jak se v diskuzních střetech vztekají jeho stoupenci i odpůrci, vypadá to, že národ také rozděluje. Nuže, taková je situace ve dni, kdy si připomínáme výročí vzniku samostatného sátu a následující rok budeme kráčet vstříc 100. výročí založení Československa.

--------------

P. s. Když jsem tak přemítal o těch chytrých a hloupých lidech, vzpomněl jsem si, jak mi celkem nedávno řekla krásná mladá žena, že nepoznala chytřejšího člověka, než jsem já. Zatetelil jsem se blahem, ale bylo to k ničemu. Stejně mi nedala.

A ještě odkaz na článek Aleše Preslera, když jsem ho citoval: https://presler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=630970

Autor: Jaroslav Kvapil | sobota 28.10.2017 12:56 | karma článku: 21.94 | přečteno: 1673x

Další články blogera

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma článku: 17.40 | Přečteno: 633 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma článku: 21.29 | Přečteno: 444 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma článku: 25.54 | Přečteno: 689 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 370 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 244 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 424 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 107 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 587 | Diskuse
Počet článků 646 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 993

Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...