Co po mně chceš? Pravdu či lež…

18. 10. 2017 1:32:19
Pravda a lež – kategorie, které jsou staré aspoň tak jako lidstvo, ale spíš mnohem starší. A stále se s nimi neumíme vyrovnat a často je ani od sebe rozpoznat. Přesto si lidé pořád myslí, že o nich dokážou říct něco přínosného.

Na blogu idnes.cz se problému pravdy a lži a také svobody slova naposledy věnoval Bohumír Šimek, který zde publikoval článek „Pravda a lež opět“. Věřím, že tento pán měl upřímnou snahu něco podstatného sdělit, ale utopil se v jalových řečech. To se stává ale velice často, když někdo o kategoriích pravda a lež začne přemýšlet. Bohumír Šimek se hned v první větě v perexu ptá, zda je svoboda slova svobodou lhát? A hned si odpovídá: „Není! Každý má být odpovědný za to, co říká.“

Šimkova úvodní otázka je ovšem zcela chybně zkonstruovaná. Co říká o svobodě slova Wikipedie? „Svoboda projevu (též svoboda slova) je svoboda vyjadřovat se bez cenzury a bez omezení. Synonymní termín svoboda vyjadřování bývá někdy používán pro indikaci, že nejde jen o svobodu projevu, ale také o svobodu informace a myšlenky přijímat, vyhledávat a rozšiřovat jakýmkoli způsobem, bez ohledu na použité prostředky. Tyto svobody jsou úzce spjaty s konceptem svobody myšlenek. V praxi není svoboda projevu v žádném státě absolutní a běžně podléhá omezením, například v případě „projevu nenávisti“. (...) Právo na svobodu projevu je těsně spjato s dalšími právy a může být omezeno, je-li v ostatními právy v konfliktu. (...) V rámci českého právního řádu je svoboda projevu (spolu s dalšími svobodami) zaručena Článkem 17 Listiny základních práv a svobod. Článek zaručuje svobodu projevu a právo na informace, nepřípustnost cenzury, právo vyjadřovat názory libovolným způsobem a svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.“

Je snad v uvedených formulacích jediná zmínka o pravdě či lži? Není. Proč asi? Protože kategorie pravdy a lži se svobodou slova nesouvisí. Respektive „Všeobecná deklarace lidských práv“, „Mezinárodní pakt o občanských a politických právech“, ba ani naše „Listina základních práv a svobod“ si netroufají určovat, co je pravda a co lež. Bohumír Šimek však zřejmě ano. Ještě v perexu píše: „Přesto na internetu najdeš málo pravdy a převážně více lži!“ Ale samozřejmě, když to ten milý pán chce takto vyjádřit. Jenže to je flagrantní nepochopení toho, čím je internet.

Bohumír Šimek to jasně dokazuje, když dále píše: „Musíme pěstovat kulturu myšlení! Musíme se naučit internetové gramotnosti a musíme znát všechny záludnosti současné postmoderní doby, kdy pravda a lež byla postavena naroveň ve falešném, deformovaném požadavku svobody slova! Musíme se naučit tomu, že důvěryhodná zpráva musí být potvrzena ze dvou nezávislých zdrojů. Na internetu se tvoří falešné skupinové myšlení omezené souborem polopravd a lží, s jejichž příslušníky nelze diskutovat, protože skutečné, dvakrát ověřené pravdě nejsou ochotni uvěřit. Zdá se, že někdy jsou tyto skupinky vytvářeny programově v zájmu někoho skrytého.“ Šimek hovoří o kultuře myšlení a potřebě naučit se internetové gramotnosti, a přitom zamrzl svým myšlením v době papírových novin, nebo maximálně v dřevních dobách televize. (Pomíjím tu absurditu, že musíme znát záludnosti současné postmoderní doby – v žádné době nikdo neznal všechny její záludnosti, tím méně jsme je schopni poznat dnes.)

Internet totiž není ani zdaleka jen sdělovacím prostředkem, ale zprostředkovává nám cokoli, všechno zde objevíte včetně iluze všeobecného rozhledu, a to do značné míry v interaktivní podobě. Internet však hlavně vytváří virtuální realitu a zahrnuje nás takovým množstvím nejrůznějších dat, že se v nich jedinec ztratí, ať se tomu jakkoli brání, a každá skvělá myšlenka se rozpustí v přemíře jiných „úžasných“ vzepětí ducha, a hlavně kravin a nesmyslů.

To má, a ještě bude mít samozřejmě dalekosáhlé důsledky. Pravidla naší globální společnosti jsou obecně velice rozvolněná a internetové virtuální reality tím víc. Možné a povolené je téměř vše. Často se zdá, že čím větší nehoráznost, tím má větší úspěch. A o úspěch jde na internetu především. Pravda a lež – koho zajímají? Důležité je, kolik lidí něco sleduje, kolik lidí si určité webové stránky zařadí mezi oblíbené, kolik co má liků a sdílení... No a když člověk projeví odklon od skupinového myšlení, není snad ani tak odmítnut, ale jeho snažení se rozplizne v záplavě jiných obskurních aktivit, pokud si ho tedy někdo vůbec všimne.

Bohumír Šimek volá ve svém článku po obnovení autority Pravdy. To je tedy gól! Ona snad někdy existovala nějaká Pravda s velkým „P“? Pravda je obecně shoda tvrzení se skutečností. Co je ale pravdou, když nevíme, jaká je vlastně skutečnost? Pravda může být absolutní, relativní, objektivní, subjektivní, filozofická, umělecká, vědecká, náboženská... Z hlediska formální logiky a epistemologie (filozofická disciplína, která zkoumá lidské poznání, jeho vznik, proces a předmět) mohou být pravdivé výroky, premisy, názory, přesvědčení nebo soudy. A potom, když něco není pravda, pak to může být jen prostá nepravda, omyl, a nemusí jít o záměrnou, zlovolnou, manipulativní lež.

Bohumír Šimek píše, že v těchto otázkách jde o morální problém. V tom s ním souhlasím. Pak ale tvrdí, že zcela absentuje morální výchova, výchova k Pravdě, výchova k úctě k druhému člověku a výchova ke spravedlnosti. Jenže v těchto tvrzeních pan Šimek evidentně lže. Jde jen o to, jestli záměrně nebo nevědomky, protože zpanikařil pod vlivem internetu a při pohledu na naší, evropskou či světovou politiku. Když se však rozhlédnu po lidech kolem sebe, nevidím to vůbec tak katastrofálně, nemyslím si že nemají morálku, úctu a soucit k druhým lidem, smysl pro spravedlnost. Tento můj názor pochopitelně osciluje kolem nějakého středu, a vychyluje se na tu či onu stranu podle toho, narazím-li na altruistu schopného pomoci druhým, nebo na gaunera, na člověka rozumného, či blbce.

Bolek Polívka zpíval pravidelně na konec svého pořadu Manéž: „Co po mně chceš? Pravdu či lež? Zkus ty dvě rozpoznat a pak se směj...“ Myslím, že jsou to moudrá slova.

Odkaz na článek Bohumíra Šimka: https://bohumirsimek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=629088

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 18.10.2017 1:32 | karma článku: 7.74 | přečteno: 881x

Další články blogera

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma článku: 17.40 | Přečteno: 633 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma článku: 21.29 | Přečteno: 444 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma článku: 25.54 | Přečteno: 689 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 370 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.01 | Přečteno: 458 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 519 | Diskuse
Počet článků 646 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 993

Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...