Protivný = otravný, odpudivý, odporný...

14. 05. 2017 12:16:54
Svoboda projevu je jistě hodnota, kterou bychom měli dobře střežit. Moci bez hrozby postihu napsat či říci, co cítím, projevit svobodně, beze strachu svůj názor, patří k základním právům člověka, v minulosti často upíraným.

Postulát uvedený v perexu platí, nebo by měl platit za všech okolností. Když jsem se nad svobodou projevu zamyslel v souvislosti se současnou českou vládní krizí, napadla mě řada znepokojujících otázek. Nedivím se tomu, že velké množství lidí pociťuje potřebu vyjádřit podporu té či oné straně, tomu či onomu politikovi, a komplementárně k tomu naopak opačnou stranu, protivného politika odsoudit, pomluvit, dehonestovat. „Protivného“ jsem napsal schválně. Myslel jsem tím, že určitý politik stojí proti jinému. To slovo má ale i jiný význam, v jakém je chápáno mnohem častěji.

Synonyma ke slovu protivný v tom častějším významu jsou – otravný, odpudivý, odporný, nepříjemný, ohavný, jdoucí na nervy, čili rozčilující. Za sebe mohu prohlásit, že mi jako takoví připadají prakticky všichni naši současní vrcholní politici. Vůbec ale nemám radost z toho, do jakého „finále“ dospěla politika současného prezidenta, premiéra a potažmo vlády celé, a v ní zejména ministra financí. Nynější krize a trapnost chování především tří jejích hlavních aktérů, které jsem uvedl jejich funkcemi, poškozuje český státy jako takový.

Ale zpátky ke svobodě slova. V dobách, kdy bylo toho základní lidské právo konstruováno a vznášeno coby požadavek vůči utlačovatelské moci, jeho strůjci jaksi automaticky předpokládali, že drtivá většina lidí beztak své názory projevovat nebude, respektive že nebude mít takovou možnost. Kde své názory také mohli lidé hlásat? Pouze v novinách, a kolik názorů se do jednoho vydání novin dostane, kolik jich tam redakce a vydavatel pustí? Bylo to sice hlavně technické, ale velmi citelné omezení, které s rozšířením nových médií padlo. Internet nám přiblížil spoustu krásných a zajímavých myšlenek (prostých) lidí, které nám dříve byly utajeny. Zároveň ale zpřístupnil bezpočet, přímo záplavu kravin, nesmyslů, ba rovnou, s prominutím, sraček.

Jenže nenávistné plivance, útočné, vulgární blití mi ani tak nevadí. Vlastně se mě nijak nedotýkají, spíš charakterizují své autory. Stejně tak mi nevadí upřímně vyjádřené názory, ačkoli s nimi nesouhlasím, nebo je považuji za mylné. Co mi ale leze na nervy, čili je mi to protivné, jsou různé nepřípadné spekulace, vydávané za názory. A těch se v souvislosti se současnou vládní krizí vyrojilo jako sršňů. Co tím myslím? Dejme tomu, že někdo podporuje prezidenta Miloše Zemana a majitele hnutí Ano Andreje Babiše a chce to vyjádřit tady na blogu. Zplodí článek, v kterém napíše, že Andrej Babiš nebyl odsouzen, obžalován, ba ani obviněn, a že se na něj tedy musí pohlížet jako na nevinného, a dále, že prezident může, ale nemusí člena vlády odvolat, jestliže ho premiér na odvolání navrhne. A prý že to chápe i podprůměrný student dálkového studia právnické fakulty.

V takovém textu je hned několik problémů. Jednak student právnické fakulty, ale i běžný člověk chápe zejména fakt, že vládní krize není totéž co soudní proces, a tudíž nepřichází otázka presumpce (předpoklad) neviny vůbec na přestřes. Za druhé, jaký prostor dává Ústava ČR prezidentovi, aby člena vlády neodvolal, když jeho odvolání předseda vlády navrhne? Ústava ČR, konkrétně článek 74 Hlavy třetí – Moc výkonná, praví: „Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.“ Nic víc, nic méně. Odvodit z toho, že prezident člena vlády na návrh premiéra odvolat nemusí, vyžaduje docela dost velkou kombinační a spekulační ekvilibristiku. Ale budiž, nechť si kdo chce, jak chce spekuluje. Ať mi ale pro Ježíše Krista Nazaretského i pro Matku Boží Sedmibolestnou netvrdí, že to musí být každému jasné!

Asi je to marné, ale snažně bych se přimlouval za to, aby každý prezentoval své myšlenky způsobem, který vyjadřuje to, čím jsou. Totiž, když píšu, že bych si přál, aby se cosi odehrávalo tak, jak mi to konvenuje, neměl bych své přání vydávat za obecnou pravdu, a ty, kteří to nechápou, bych neměl označovat, ať již implicitně nebo explicitně, za blbce.

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 14.5.2017 12:16 | karma článku: 16.48 | přečteno: 501x

Další články blogera

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma článku: 17.40 | Přečteno: 633 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma článku: 21.29 | Přečteno: 444 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma článku: 25.54 | Přečteno: 689 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 370 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 262 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 449 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 111 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 595 | Diskuse
Počet článků 646 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 993

Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...