Příčina fanatismu? „Tvrdost“ v myšlení

13. 02. 2017 2:40:42
Spisovatel Jaroslav Čejka napsal v diskuzi pod mým článkem „Morální relativismus a pedofilní Muhammad“, že obdivuje mou schopnost neúnavně diskutovat s lidmi, kteří neumí číst, nebo nechápou smysl přečteného a že on už to vzdal.

Odpověděl jsem mu, že já to nejspíš brzy také vzdám. Jiný diskutér mě požádal, abych to nevzdával. A další diskutér ke stejné žádosti dodal, že je zde hlas rozumu slyšet vzácně... To mě přimělo zamyslet se nad tím, zda moje úvahy jsou hlasem rozumu. Je pravdou, že se pokouším o věcech přemýšlet z různých hledisek a brát v úvahu všechny souvislosti a aspekty, které jsem si schopen uvědomit. Přijde mi proto divné, když to jiní nedělají. Všiml jsem si, že se zde na blogu vyskytuje spousta lidí, co jsou evidentně chytřejší, vzdělanější a sečtělejší než já, ale při úvahách o určitém problému (dejme tomu o islámu a muslimské invazi do Evropy) se v jistém momentu zaseknou a nejsou s to ani ochotni vzít v potaz jiná či nová hlediska. S údivem potom sleduji, jak tyto chytré lidi přitahuje i celkem průhledná populistická demagogie.

Věc se má totiž tak, že mě kdysi grafoložka charakterizovala jako člověka s univerzálním typem myšlení, tvořivého, senzitivního, verbálně zdatného, rychlého psychomotorického tempa, hloubavého, s asociačními a kombinačními schopnostmi (méně lichotivé znaky mé osoby vynechávám, abych nenabíjel zbraně svým nepřátelům). Nepřeceňuji nikterak toto hodnocení, ale nemám také důvod grafoložce nevěřit, neboť současně popsala vlastnosti deseti dalších mně známých lidí a dost přesně se trefila ve všech případech, což všichni zúčastnění následně shodně zkonstatovali.

Vsuvku o mých vlastnostech, jež vyčetla grafoložka z mého písma, jsem do textu nevložil proto, abych se chlubil, nýbrž abych poukázal na některé momenty, které z toho vyplývají. Já jsem si samozřejmě do jisté doby myslel, že podobně jako já uvažuje většina lidí. Pak jsem ale zjistil, že univerzální typ myšlení a další vlastnosti, co z mého písemného projevu extrahovala grafoložka, nejsou vůbec typické či obecné. Řekl bych, že se u mnohých lidí projevuje jistá „tvrdost“ (opak pružnosti) v myšlení. Dokládá to třeba přijetí mého článku „Morální relativismus a pedofilní Muhammad“ zdejším publikem. Pod ním se sice objevily výzvy, abych to nevzdával a názor, že je hlasem rozumu, nicméně článek měl ve chvíli, kdy toto píšu, čtenost něco přes sedm set a karmu necelých devět.

O čem to svědčí? O tom, že je zde hlas rozumu vzácným? Možná. Jestliže tomu tak vážně je, pak to signalizuje, že „hlas rozumu“ zdejší blogeři a diskutéři nechtějí příliš slyšet, nebo se domnívají že zlehčuji nebezpečí islámské invaze do Evropy, tím, že se nás to „netýká“. (To napsal Jiří Hermánek ve svém textu „Pedofilní“ Muhammad a silniční „piráti“, pro jehož vytvoření se chytil právě mého článku, jak sám uvedl. Mimochodem měl v totožné chvíli zhruba stejnou čtenost, ale karmu víc než třikrát vyšší.) Kdyby to mělo znamenat jenom to, že zdejší čtenáři nevidí souvislosti, které spatřuji já, bylo by to v pořádku. Čert mě vem i s mým univerzálním typem myšlení. Obávám se však, že se řada lidí nechává zpracovávat určitým typem propagandy právě proto, že nejsou s to postřehnout jisté souvislosti. To je pak vede k názoru, že kdokoli, kdo nezpívá stejnou písničku, jako oni, „zlehčuje nebezpečí islámské invaze do Evropy, tím, že se nás to netýká“. Tedy typické rozdělení společnosti na odpůrce a příznivce islámu, nic mezi tím.

Ve svém zmiňovaném článku jsem také napsal, že „...soudit činy historických postav dnešními morálními kritérii je nesmysl“. Na to mi odpověděl diskutér: „Některé historické postavy vnímáme (i dnešními kritérii) jako hrdiny, jiné jako tyrany. Několik příkladů: Perseus, Achilles, Odysseus, Nero, Caligula.“ A dále: „Jak byste se asi díval na náboženské hnutí oslavující činy císaře Caligula?" Pomineme-li, že Perseus a Achilles nejsou historické, ale mytologické postavy, odpověděl jsem: „Na členy náboženského hnutí oslavující činy císaře Caliguly bych se díval tak, že jsou to magoři, ale nechal bych je být, ať si oslavují a pokud by začali páchat zločiny, tak bych žádal, aby byli souzeni a potrestáni podle zákona. Nikoli ale proto, že jsou členy nějakého náboženského hnutí, ale protože spáchali zločiny. Úplně stejně bych postupoval vůči muslimům, křesťanům všech odrůd, židům, buddhistům, hinduistům, konfuciánům, jehovistům, mormonům, pastafariánům...“

Dotyčný diskutér reagoval: „To ale může fungovat jen do okamžiku, než tito 'magoři' začnou získávat politickou moc. Je zřejmé, že Adolf Hitler se dostal k moci také legálně.“ K tomu jsem uvedl: „Hitler se jistě dostal k moci legálně, což bylo způsobeno mnoha specifickými příčinami v tehdejším Německu, totiž výmarské republice (hyperinflace, bída, dekadence...) a potažmo v Evropě, sužované po I. světové válce řadou konfliktů, nástupem bolševismu apod. Hitler a jeho a Röhmova NSDAP pocházeli nepochybně z domácího prostředí a šikovně podporovali v lidech 1. strach z pronikajícího bolševismu do civilizované Evropy ze SSSR, 2. nenávist vůči Židům coby příčiny chudoby Němců a rozkladu německé společnosti a 3.nacionalismus v německém národě. Bolševismus tenkrát představoval jistě nebezpečí, aktuálnějším nebezpečím byl však Hitler a jeho nacismus. Nepřipomíná vám to něco? Když za bolševismus dosadíte islám, za Židy EU s jejím multikulturalismem, což prý působí rozkladně na tradiční hodnoty evropských národů a zemí, tak z těchto obav a nenávistí roste současný nacionalismus, kterému chybí zatím jen dostatečně charismatický vůdce (vůdci) a zásadní text (jako byl Mein Kampf), o který by se mohl nacionalismus opřít.

Já proto vidím dnes jako aktuálnější nebezpečí právě ten nacionalismus sílící v řadě evropských zemí a sjednocování se nacionalistů pod praporem nenávisti vůči islámu. Ten samozřejmě neblaze proniká do Evropy jako bolševismus v době Hitlera, ale větší hrozbu spatřuji právě v nárůstu nacionalismu (novodobého nacismu).“ Nevím, jestli je toto hlas rozumu, ale můj hlas to je.

Autor: Jaroslav Kvapil | pondělí 13.2.2017 2:40 | karma článku: 13.23 | přečteno: 376x

Další články blogera

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma článku: 17.40 | Přečteno: 633 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma článku: 21.29 | Přečteno: 444 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma článku: 25.54 | Přečteno: 689 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 370 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 241 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 419 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.06 | Přečteno: 106 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 583 | Diskuse
Počet článků 646 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 993

Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...