Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak obejít dopady přírodních zákonů

Jistá diskutující mi napsala: „...kde by lidstvo bylo, kdyby se s pokorou sklánělo před přírodními zákony a biologickou podstatou a nedokázalo jejich dopady obejít? Pokrok (naštěstí) nezastavíš...“ Ta představa mi vyrazila dech.

Přírodní zákony jsou vlastnosti přírody, dané, třeba zatím nepoznané zákonitosti. Mezi ně patří jistě fyzikální zákony. Základní fyzikální zákony jsou tři – o zachování energie, o zachování pohybu a o zachování momentu pohybu. Moc by mě zajímalo, jak by dotyčná chtěla obejít třeba dopady zákona setrvačnosti? Lze jistě zmírnit nebo také eliminovat jeho dopady třeba při haváriích na silnicích. Nikoli ale snahou zákon obejít či popřít, ale naopak pochopením, jak funguje a jaké budou dopady jeho působení za konkrétních podmínek.

Lidstvo kráčelo vpřed právě proto, že mělo pokoru před přírodními zákony a před vlastní biologickou podstatou a snažilo se obojí poznat a pochopit. Jedině na tomto základě mohli lidé objevovat a jedině tímto způsobem se odehrával veškerý pokrok. Na výroku, co jsem citoval v perexu, je zarážející to spojení obdivu k pokroku s naprostým nepochopením jeho podstaty. Co se tomu ale divím? Tady na blogu je naprosto běžné tvrdit nehoráznosti a pak je vydávat ještě za své znalosti nebo jasnozřivé postřehy.

Jistý bloger například opatřil svůj článek titulkem: „Andrej Babiš je schopnější, než 99,9999 % našeho obyvatelstva.“ Případné námitce – jak v čem – předešel v perexu, kde vysvětlil: „Samozřejmě, jen ve svém oboru. Protože asi není žádný virtuos, výkonný sportovec, malíř, spisovatel či nositel jiných schopností. Psychologové kdysi napsali, že pouhá jedno procento lidí se hodí k tomu, aby měli zaměstnance.“ Podotkl jsem k tomu v diskuzi: „Jaromír Jágr je schopnější než 99,9999 % našeho obyvatelstva. Samozřejmě jen ve svém oboru. Protože asi není žádný virtuos, velkopodnikatel, malíř, spisovatel, či nositel jiných schopností." A dodal jsem, že Jágr je ve svém oboru dokonce schopnější než drtivá většina obyvatelstva na světě, což už se o Babišovi říct nedá. Vlastně nelze tvrdit ani to, že by byl nejschopnějším podnikatelem u nás. Je pouze nejviditelnějším, neboť je jediným, který je zároveň ministrem financí. A proč je to tak, by bylo na úvahu jiného druhu.

Nebo jiná paní uvedla v jedné diskuzi něco v tom smyslu, že ve výrazu Evropská unie je slovo unie zavádějící. „Protektorát by bylo výstižnější,“ napsala. Odpověděl jsem jí, že asi netuší, co byl protektorát. A ona zase odpověděla: Protektorát (lat. protectio – ochrana) je označení pro formu státního zřízení. Jedná se o formálně autonomní státní útvar, který je pod ochranou nebo přímou správou jiného státu, případně společenství států. Protektoráty bývají zřízeny buď na základě mezinárodní smlouvy nebo pouze tak, že dosavadní suverénní stát strpí jeho jednostranné vyhlášení ze strany silnějšího státu. (Zdroj: Wikipedie) Takže vidíte, že do stoprocentního protektorátu nám chybí velmi málo. Že vy máte ten pojem spojený pouze s Protektorátem B + M je váš problém.“

Potíž je, že ona měla na mysli také Protektorát Čechy a Morava, jinak by nenapsala, že členské státy (implicitně ČR) Evropské unie jsou jejími protektoráty. Těžko si lze představit, že měla na mysli třeba Bosnu a Hercegovinu, již vzalo „pod ochranu“ Rakousko-Uhersko, nebo Sársko, jež zase v jistém období protektorsky „ochraňovala“ Francie. A definice protektorátu, jak ji ta paní citovala z Wikipedie, dokazuje, že dotyčná šíří nesmysly. Česká republika určitě není formálně autonomním státním útvarem, který je pod něčí ochranou nebo přímou správou. Byla to Česká republika (spolu s ní devět dalších států), co usilovala do EU vstoupit a jednalo se o poměrně složitý proces, v kterém se EU poněkud zdráhala vzhledem k existenci Benešových dekretů. Jistý „nátlak“ na nás byl vyvíjen až v souvislosti s přijetím Lisabonské smlouvy, která určitým způsobem omezuje suverenitu jednotlivých států. Zase to ale nebyla ČR, která se v tomto procesu nejvíc cukala. Smlouvu o Ústavě pro Evropu, kterou Lisabonská smlouva reformovala, odmítly v referendech Nizozemsko a Francie.

Nemá smysl pokračovat ve výčtu nehorázností a nesmyslů, co zde na blogu kdo napsal a oponovat jim. Jen jsem chtěl na některé upozornit. Zatímco však s příklady, co jsem zmínil jako druhý a třetí, se v jistém smyslu dá polemizovat, protože se jejich nesmyslnost vyjeví až po vysvětlení, o tom prvním je snad jakákoli diskuze zbytečná. Takže ještě jednou – přírodní zákony nelze popřít ani jejich dopady obejít.

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 1.2.2017 14:07 | karma článku: 12,69 | přečteno: 394x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik