Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mateřství jako přežitý genderový stereotyp?

Když jsem připravil blog – Holky jako maminky? To je ale blbost!, pojal jsem ho jako legrácku. Pak jsem si ale přečetl článek, o co stran té básně jde kritikům její genderové nevyváženosti a zhrozil se, co mohou lidi myslet vážně.

Ten článek je uveřejněn na stránce Zprávy webu Českého rozhlasu a referuje o tom, co vadí kritikům na básni Jiřího Žáčka „Maminka“, která je v čítance pro děti druhých tříd. Znovu ji připomenu.

K čemu jsou holky na světě?
Aby z nich byly maminky,
aby se pěkně usmály
na toho, kdo je malinký.
Aby nás měl kdo pohladit
a povědět nám pohádku.
Proto jsou tady maminky,
aby náš svět byl v pořádku.

Text básně rozpoutal na sociálních sítích rozsáhlou diskusi a někteří v ní vidí podporu dávno přežitých stereotypů... Ať mi tedy, sakra, někdo prozradí jakých stereotypů? Ženy rodí děti a pokud vím, nechystá se v této věci nějaká změna. A porodí-li žena dítě, stává se jaksi samozřejmě matkou. No a než se z miminka stane žena, je pochopitelně holkou. Aby bylo jasno, přežité stereotypy nemám v lásce. Zejména takové, že žena patří k plotně,  že jsou děti babská záležitost, že je chlap dobyvatel a lovec, že je chlap hlavou rodiny, že ženy neumí řídit auta, že se žena musí dostat včas pod čepec, aby byla zaopatřená, že si holky mají hrát s panenkami a kluci s autíčky... Ať si každý dělá co chce a jak chce, ať rodiny fungují, jak to konkrétním lidem vyhovuje. Role nejsou předem dané, s výjimkou té, že ženy rodí děti.

Chápu také, že škola a jistě ani čítankové texty by neměly podobné stereotypy podporovat a dětem vnucovat. A to jsem se učil písmena a slova ze slabikáře, kde byly věty, že máma míchá v míse těsto, že tatínek řeže pilou dřevo; nebo tak nějak, už to bude sedmapadesát let, co jsem to slabikoval. Klidně by to mohlo být i naopak. Jde ale o to, že i bojovníci proti genderovým stereotypům by měli být rozumní lidé a nikoli fanatici nebo na hlavu. Co je na tom tak strašného, když ženy budou mít nadále mateřské city? Co je zlého na tom, budou-li si k nim moci jejich malé děti i v dalších letech chodit pro úsměv, pohlazení, pro pohádky a když je budou moci vnímat jako bezpečný přístav. Pokud budou matky i v budoucnosti takové, bude jeden pilíř, na kterém stojí náš svět, opravdu v pořádku.

Je praštěné, když na jedné straně hořekujeme, že národ vymírá, protože lidé odkládají či neplánují založení rodiny, aby si mohli užívat nebo budovat kariéru, případně obojí, a na straně druhé se bojíme, abychom nevnucovali holčičkám genderový stereotyp mateřství. Jistá žena ve zmíněném článku básničku komentovala: „Zkuste si představit, jak tenhle text vnímá žena, která se z jakéhokoliv důvodu maminkou nestala. Pokud takhle budeme mluvit k holčičkám od začátku, budou se cítit nepotřebné, pokud se nestanou v životě matkami.“ Nechci tvrdit, že je ta dáma pomatená, to v žádném případě. 

Nevylučuji, že si nějaká žena, která nemůže být matkou, po letech vzpomene, jak ve druhé třídě četla, že je na světě, aby byla matkou a bude z toho zoufalá, neboť jí už v útlém věku vnutili tento genderově nevyvážený přežitý stereotyp. Možné je všechno. Ve skutečnosti je ale těžké zabránit tomu, čítanka nečítanka, aby lidé, muži i ženy, neviděli v ženách matky, když jenom ony mohou rodit děti a jestli žena dítě porodí, je zkrátka matkou. Ve zmíněném článku se také praví, že Žáčkova básnička byla už několikrát použita v publikacích, které se zabývají genderově senzitivním vzděláváním jako příklad, jak se genderové stereotypy budují. A ministerstvo školství prý přiznává, že básnička není neutrální.

Proboha, to jsou stupidní kecy. Odkdy se básničky hodnotí podle toho, jestli jsou či nejsou neutrální? A představa, že se nějaké genderové stereotypy snad záměrně budují, je sama o sobě absurdní. To si někdo jako myslí, že si pan Žáček řekne – teď napíšu do čítanky pro malé děti mužsky šovinistickou báseň, která v nich vytvoří stereotyp, že holky jsou na světě, aby z nich byly mámy a nesraly se do chlapského světa? Pokud někoho vůbec napadá zabývat se poezií z tohoto pohledu, měl by se dotyčným zabývat zase psychiatr. Na všech těch genderových neutralitách, multikulturalismech a politických korektnostech je nejprotivnější, že se s tím po celém světě blbne ve velkém, že se hlídači vyváženosti všeho druhu starají o naprosté kraviny, co běžnému člověku ani nepřijdou na mysl. Kdyby se ale jen nimrali v nesmyslech někde v ústraní, ale oni z těch bejkáren dělají vědu, „odborně“ je zdůvodňují a vybuřují pak kolem básničky v čítance. Opravdu se máme moc dobře a tak nevíme roupama, co dělat.

Tady je ten  článek, z kterého jsem čerpal: http://www.rozhlas.cz/zpravy/domaci/_zprava/k-cemu-jsou-holky-na-svete-aby-z-nich-byly-maminky-stoji-v-citance-nejsem-macho-brani-se-basnik--1689297

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 25.1.2017 2:15 | karma článku: 43,31 | přečteno: 4306x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik