Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Imigranti, požáry, povodně a žáby

Napsal jsem článek, ve kterém jsem se dotkl témat – co člověk musí, svobody, strachu, psychopatických vůdců, jestli smíme, co můžeme, hysterie a paniky kolem imigrační krize zde na blogu. Hádejte, na co čtenáři nejvíc reagovali?

Jestli myslíte, že na tu hysterii a paniku kolem imigrační krize, pak máte pravdu. To téma táhne jako magnet. Citoval jsem v textu, co o tom soudí český psychiatr Radkin Honzák, který se často vyjadřuje v nadsázce, a to upoutalo ještě víc. Aby to bylo zřejmé, ocituji znovu, co odpověděl mimo jiné na otázku: Jak se díváte na takový ten až hysterický český strach z uprchlíků? 

„Vždyť je to úplně blbé. Viděl jste už u nás uprchlíka? Ale z politického hlediska je to dobrý chleba. Když budu chtít získat nějakou pozici, tak není nad to lidi postrašit a pak je zachránit. Druhá věc je představa psychopatologie, psychiatrie, že čím méně máte reálného nebezpečí, tím více narůstá nezdravá úzkostnost. Jako by organismus trénoval na dobu, až to nebezpečí doopravdy přijde. V dnešní pohodové době, kdy sedmdesát let nebyla válka – když nepočítáme Balkán, absolutně všeho je dost, když nebudete blbej jak tágo, tak na vás exekutor nepřijde, choroby jsou v podstatě zažehnané, hlady tady nikdo neumírá, není absolutně nic, co by nás ohrožovalo.“ 

V diskuzi pod textem napsal Slavomír Beneš: „To, že někde ještě uprchlíci nejsou, takže strach je prý nesmysl, považuji za naprosto hloupý argument. Právě naopak: Moudrost se pozná podle toho, že umí předvídat a umí se dívat dopředu. Je nesmysl zajímat se o uzavření pojistky až ve chvíli, kdy už mi hoří barák.“ Jiří Hermánek reagoval na můj článek svým blogem, který uvedl perexem: „Nikdo z nás tu nikdy žádnou povodeň neviděl. Tak, proč se vůbec plašit? A ještě k tomu nějací horlivci chtějí stavět protipovodňové zábrany, hermeticky uzavřít metro a podobné nesmysly. Kdo to kdy vůbec slyšel?“ V závěru svého textu potom pan Hermánek napsal: „Nevím, co je pravdy na té historce s uvařenou žábou. (...) Pokud žábu hodíte do hrnce s vařící vodou, tak vyskočí. Pokud ji ale dáte do hrnce se studenou vodou a hrnec dáte na hořák, tak žabka spokojeně plave v hrnci, nevyskočí, i když se jí voda začíná být dost teplou. Říká si – furt je to dobrý, ale když to dobrý být přestane, už vyskočit nedokáže.“

Než k tomu poznamenám něco sám, ocituji podle mého velmi trefnou reakci Jana Pavla na příspěvek Slavomíra Beneše v diskuzi pod mým článkem, ale v zásadě se to hodí i k blogu pana Hermánka. Nuže, Jan Pavel: „Je prča, jak se každý považuje za moudrého. V Čechách je to s uprchlíky jednoduché. Nejsou tady a nechce se jim sem. Takže se na tomto tématu jen vydělávají body či se lidé je utvrzují ve svých xenofobních postojí. A ještě se prohlašují za moudré. Uprchlíci jsou problém, ale jsou problémem jiných zemí EU, jako je Německo. Velká Británie, Španělsko či Itálie. Země jako Česko, Slovensko či Polsko jsou mimo. Dívat se dopředu můžete, ale každý si tam promítne, co chce vidět. A ta skupina, jíž to náhodou vyjde, se plácá na prsa, jak byli moudří. A pokud se spletou, šoupou nohama či udělají další předpověď. Moje předpověď je, že lidé jsou hodně flexibilní, tudíž si to srovnají. Včetně porodnosti, která v EU klesá i u muslimských přistěhovalců. Další z mojí předpovědí je, že technologie jde šíleně rychle dopředu. Pokud mají pravdu lidé předvídající technologickou singularitu, za dvě generace bude svět úplně jiný než teď."

Podle mého názoru, příklad s pojistkou a hořícím barákem nesedí. Pojistky proti požáru a dalším neštěstím vis maior, neuzavírají lidé, že by se aktuálně báli požáru a předvídali ho, ale proto, že eventualita požáru existuje a lidé si tak zajišťují vyplacení náhrady za škody, kdyby ta eventualita nastala. A pojistky jsou konkrétním formálním právním aktem proti jasně popsanému nebezpečí a s jmenovitým vymezením předmětů pojistné ochrany. S povodněmi je to velmi podobné. Co může způsobit povodeň, je poměrně dobře známo a jaká opatření lze učinit k ochraně před nebezpečím povodně a pro minimalizaci důsledků a škod, se také dost ví. Nic z toho (v přeneseném významu) nelze ale uplatnit na imigrační krizi a na problémy vyplývající z přítomnosti uprchlíků a přistěhovalců do Evropy. A jak napsal pan Pavel, Česko stojí v této krizi jednak hodně na okraji nebo mimo hru a jednak nemůžeme ani přibližně předvídat, co se v budoucnu stane, a tak když někdo hledí dopředu, vidí tam fakt, co tam vidět chce. Jaká bude opravdu skutečnost, neví ale nikdo. 

Co by se tedy konkrétně mělo teď u nás dělat? Jaká opatření toho druhu jako při požáru nebo při povodni přijmout? Vyměnit politiky? To lze při volbách, ostatně už vznikla hnutí, která se nabízejí, že dosavadní politiky nahradí. Lze také protesty svrhnout vládu a vyvolat předčasné volby, případně udělat revoluci a nastolit protiislámskou diktaturu. Nevím však, že by se u nás k tomu někdo chystal. Můžeme apelovat také na naše politiky, aby důrazně prosazovali v Bruselu tvrdý postup proti imigrantům a uzavření hranic Evropy. Je otázka ale, jestli by je tam někdo poslouchal, i kdyby tam skutečně řvali jak na lesy. Pak lze také vykašlat se na celou EU, zpřetrhat s ní veškeré vazby, obsadit vojskem a domobranci naše hranice a čekat s napřaženými samopaly na vetřelce. No a než přijdou, tak tam ty lidi živit. Zdá se to někomu rozumné? Ale třeba jo. Zatím ale také nevidím, že by po tomto postupu někdo extra toužil. Nebo jen v dalších a dalších článcích líčit hrůzy, které nás čekají a doufat, že si toho konečně někdo všimne. 

Je tu ještě jiná možnost. Sebrat všechny bojeschopné lidi u nás, vyzbrojit je, vycvičit a pak s nimi vtrhnout do Německa, postřílet imigranty, pak do Francie a udělat to samé, pak do Itálie, do Řecka, do Turecka, do Sýrie a Iráku, zlikvidovat Daeš a udělat tam pořádek, no a nakonec do Afriky, všechno to tam vymlátit a bude klid. Jednoho vojáka bychom již měli. Je to jistý pan Václav Husák, není už nejmladší, ale je v kondici a navíc si už koupil bouchačky. To je důležité, protože na takovou spanilou jízdu (u nás mají tradici) by byly potřeba jistě prachy (nebudeme přece drancovat na dobytých územích), které bychom si museli půjčit a s těmi páně Husákovými pistolkami by ten úvěr hned mohl být nižší.

Ale teď vážně. Musím se ještě vypořádat s onou žábou, o které Jiří Heřmánek ví, co si říká, když se jí ohřívá voda v hrnci. (Nejmenoval se náhodou v pohádce O zlatovlásce človíček, co si uždíbl z kouzelné ryby a rozuměl pak řeči zvířat, Jiřík?) Napsal jsem k tomu, že příměr o žábě je dobrý, ale jeho „rozměr“, že je malý. Z hrnce žába dokáže vyskočit. Z prostředka rybníka však ne, i kdyby si uvědomovala, že se voda v něm ohřívá. Myslíte si, že dokážeme vyskočit ze středu Evropy? Že se odizolujeme od EU a od islamizace Evropy a vytvoříme tady nemuslimskou enklávu, kde budeme před vnější bouří chráněni?

http://jirihermanek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=580964
http://jaroslavkvapil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=580955

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 18.1.2017 3:39 | karma článku: 20,15 | přečteno: 693x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik