Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přestěhuje se Afrika do Evropy?

V ohlasech na můj minulý článek „Černoch v Lidlu, rasismus a „jediný správný názor“ se objevila řada zajímavých myšlenek i absurdních představ. Nad jedním takovým podivným konstruktem se nyní chci zamyslet.

Jistý člověk mi předložil poměrně jednoduchou úvahu. Vyšel z webu Světové statistiky online, kde se lze dovědět, že čistý populační přírůstek od začátku roku k dnešnímu dni činí přes tři miliony lidí. Na základě toho dotyčný tvrdil, že obyvatelé přibývají hlavně v Africe a že tento kontinent je přitom nejvíc zasažen oteplováním a suchem. Podle něj je „absolutně vyloučeno, aby se tam uživili ti, co tam teď jsou a s těmi přebytečnými se dají na cestu i ti přibývající, bude to stovky milionů lidí“. Tento vývoj mohou prý změnit jedině války, a válku on tady kvůli svým dětem nechce. Následně to vše spojil s černošským modelem v letáku Lidlu. Problém přitom nevidí v „jednom černouškovi“, ale v tom, že má stamiliónů bratříčků, a ty Afrika neuživí, takže mají jedinou možnost vybít nás a přestěhovat se sem... Takováto úvaha, která až po ten leták vypadá celkem logicky, je ale ve skutečnosti demagogií a klasickou ukázkou šíření paniky. 

Obrovský růst světové populace je samozřejmě jedním z největších problémů současného lidstva. Jaké však bude mít její další zvyšování faktické důsledky, dnes určitě nikdo neví. A věřit tomu, že by to odhadl nějaký Iksypsilon, je hloupost. Dále představa, že se třeba letos či příští rok zvednou stamilióny Afričanů a vydají se na pochod do Evropy, je také absurdní. V roce 2015 přišlo do Evropy asi jeden a půl milionu uprchlíků, vloni jich bylo o dvě třetiny méně a většina z nich po oba roky pocházela ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku, čili ze zemí, kde jsou válečné konflikty a až v dalším pořadí byli Eritrejci, tedy lidé z Afriky. Imigrantů je sice i tak víc než dost a rovněž oni znamenají pro náš světadíl vážný problém. Není ale namístě nyní strašit stamilióny Afričanů, kteří jsou na cestě do Evropy s úmyslem nás vybít. A pokud by měla vypuknout válka velkých rozměrů, či rovnou světová, pak by měla řadu příčin a do Evropy se stěhující Afričané by nebyli tím hlavním důvodem.

Další problém shora uvedené úvahy či „prognostického“ konstruktu tkví v tom, co s tím my můžeme dělat. Psaní textů, ani jakákoli forma vztekání se a panikaření populační vlnu jistě nezastaví, nezabrání migraci, případné válce, globálnímu oteplování... Nepomůže nám ani, kdyby se Česká republika zcela izolovala od světa, proti imigrantům postavila kolem celé země něco takového, jako je například čínská zeď, všechny obyvatele ozbrojila po zuby a vycvičila k boji, vysadila na všech polích řepku, zbylé plochy pokryla solárními panely, zakázala produkovat jakékoli množství oxidu uhličitého, zřídila úřad, co by potíral veškeré sluníčkářské projevy a už vůbec ne, kdyby nařídila všem obchodním řetězcům nabízet v reklamních letácích oblečení jen na modelech a modelkách árijské rasy, důkladně prověřených, že nekoketují s islámem, aby si nikdo nemohl myslet, že jsou to muslimové.

Tohle byla samozřejmě satirická vložka, kterou jsem chtěl říct, že jevy, jichž se autor oné úvahy děsí, jsou pro nás do značné míry vis maior. Nás daleko víc ohrožuje, podléháme-li tlaku apokalyptiků a agresivních panikářů a necháváme se od nich vystrašit k smrti. To může vést jen k nástupu různých psychopatických vůdců. Psychopati se totiž nebojí a když mají zároveň vůdcovské sklony, činí to z nich charismatické osoby, za kterými jsou ochotny jít strachem zmanipulované a následně bojovně naladěné zástupy. A dvě třetiny lidí prý vedení potřebují. Ještě se ovšem musím vyrovnat „poučkou“, která je nyní velmi frekventovaná, a sice, že ďáblovi (zlu) stačí k vítězství, aby lidé uvěřili, že neexistuje. To je jistě moudré varování, ale nelze se spokojit pouze s ním. Potřebujeme k té poučce připojit ještě rozum (třeba ten známý selský), který nám může pomoci rozpoznat, jestli ten, co ukazuje na zlo, není zrovna tím pravým ďáblem a pokouší se jenom odvést pozornost od sebe jiným směrem.

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 15.1.2017 0:51 | karma článku: 19,47 | přečteno: 1410x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik