Klima má „ochránit“ vyšší DPH na maso v Německu

8. 01. 2017 0:42:08
V Německu spadají maso, mléko a další živočišné produkty pod zvýhodněnou sazbu DPH (7 %) a Spolkový úřad pro životní prostředí nyní požaduje, aby byly přesunuty do běžné sazby (19 %), neboť přispívají k poškozování klimatu.

Zpráva ČTK z 2. srpna 2016 uvádí, že celosvětová teplota roste, oceány musejí absorbovat rekordní množství tepla a zásoby podzemní vody jsou na historicky nejnižší úrovni. Tyto změny mimo jiné negativně ovlivňují populace zvířat a přispívají k šíření toxických mořských řas. Vyplývá to ze závěrů výroční zprávy amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) o stavu klimatu na planetě za rok 2015. Zpráva NOAA se věnovala padesáti různým klimatickým aspektům a k nejcitelnější zařadila rostoucí teploty. Dramatická situace klimatu byla způsobena hlavně kombinací dvou faktorů – klimatického jevu El Niňo a globálního oteplování zapříčiněného lidskou činností.

Nechci se zprávou NOAA přímo polemizovat. Vždyť se na ní podílelo na čtyři sta padesát vědců z celého světa. Takže zpět do Německa, kde s požadavkem Spolkového úřadu pro životní prostředí nesouhlasí například ministr zemědělství Christian Schmidt (CSU), který nechce „občanům prostřednictvím penalizační daně předepisovat, co mají jíst a pít“. Distancovala se od něj i ministryně pro životní prostředí Barbara Hendricksová (SPD), která prohlásila, že zvýšení DPH na maso, mléko... není návrhem ministerstva pro životní prostředí, ale Spolkového úřadu pro životní prostředí. Jeho zpráva poukazuje především na zemědělské dotace, jež mají škodlivý dopad na životní prostředí a klima a kritizuje ambivalentní přístup německé vlády, která se na jedné straně globálně několikrát zavázala k boji proti změně klimatu, na druhé straně vydává 57 miliard eur (jeden a půl biliónu korun) na subvencování živočišné výroby.

Problém je však v tom, že různé „vědecké“ zprávy varující před hrozbou zvyšujícího se globálního oteplování dovedou snad postihnout jeho příčiny, ale opatření, která navrhují pro snížení vlivu lidské činnosti na klima, jsou jednak velmi vágní a jednak neskýtají žádné záruky, že budou mít kýžený efekt a nedokážou stanovit ani časový horizont, kdy by se ta opatření měla příznivě projevit. Jde tedy o to, že máme dnes investovat do opatření, která kdosi navrhuje, omezovat se, vydávat víc ze svých kapes třeba za některé potraviny, aby se někdy v budoucnu možná zastavil nebo jen přibrzdil tred zvyšování teploty na planetě... A to ještě za předpokladu, že vývoj bude lineární a nenastanou okolnosti, které nyní nelze předvídat.

Ambivalentní přístup totiž mají totiž všechny vlády, nejen ta německá. Zavázat se k boji proti změně klimatu je totiž jedna věc, a chtít po lidech, aby se omezovali, jedli třeba zrní místo masa, je zase věc druhá. Navíc za situace, kdy se „vládci“ sami nehodlají omezovat ani v nejmenším. Kromě toho formulace „boj proti změně klimatu“ je očividně aktivistický termín. U nás to známe z dob socialismu, kdy jsem také ustavičně proti něčemu a za něco „bojovali“, ale výsledky takových bojů byly buď žalostné nebo vůbec žádné. Čouhá z toho všeho jako sláma z bot totiž snaha jistých aktivistů ve jménu jakýchsi „vyšších cílů“ lidem předepisovat, co smějí a nesmějí dělat, co smějí jíst..., zkrátka rozhodovat a vládnout, aniž by k tomu měli mandát třeba z voleb. Napadá mě i jiné pořekadlo – kázat vodu a pít víno.

Dejme tomu, že by se v Německu podařilo prosadit DPH 19 procent na maso, mléko a jiné živočišné produkty. Lze předpokládat, že by se to jakkoli projevilo na snížení globálního oteplování? Těžko. Akorát by si ti, co na to mají, sáhli trochu hlouběji do kapes a spotřebu těchto produktů by omezili pouze ti, co na to nemají. A vzhledem k tomu, že je v Německu vysoká životní úroveň, bylo by jich žalostně málo, aby to mohlo něco znamenat ve vztahu ke klimatu. Německo je jistě průmyslová země i velký producent potravin, žije tam přes osmdesát milionů lidí, ale z celosvětového hlediska nepředstavují jakákoli opatření v této zemi nic podstatného. Aby se s klimatem začalo něco dít, musely by zavést velmi razantní opatření takové země, jako jsou Čína, USA, Rusko, snad Brazílie, Kanada a koordinovaně všechny země Evropy, Japonsko a tak dále. A stále tu zůstává pochybnost, kdy a jestli by se taková opatření projevila způsobem, jak bychom si přáli.

A konečně podle pastafariánů, kteří tvrdí, že vesmír stvořilo létající špagetové monstrum, bylo globální oteplování způsobeno úbytkem pirátů. Důkazem je Somálsko, kde je nejvyšší počet pirátů a díky tomu nejmenší koncentrace oxidu uhličitého na světě. Samozřejmě je to satira, ale tato „klimatická teorie" je založena na náhodných korelacích a poukazuje, jak mohou být zavádějící. Ovšem jak si být může běžný člověk jistý, že různé zprávy vědců o změnách klimatu nestojí také na náhodných vztazích mezi rozličnými procesy a veličinami, co klima ovlivňují. Přinejmenším částečně, neboť jejich teorie pracuji s mnoha neznámými a proměnnými. Nikdo na planetě totiž nedokáže s jistotou říct, jak přesně z dlouhodobého hlediska a ve vzájemných souvislostech působí jednotlivé faktory, které ovlivňují klima a jeho vývoj.

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 8.1.2017 0:42 | karma článku: 24.78 | přečteno: 694x

Další články blogera

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma článku: 17.40 | Přečteno: 633 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma článku: 21.29 | Přečteno: 444 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma článku: 25.54 | Přečteno: 689 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 370 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 329 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 288 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 506 | Diskuse
Počet článků 646 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 993

Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...