Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Štěpánské úvahy o vyhořelých lidech

Význam Vánoc je hlavně duchovní a v souvislosti s nimi se vždy hovoří o potřebě zastavit se ve shonu, usebrat se, a přesto pokaždé podnikáme hektické přípravy, zběsilé nákupy a poetiku Vánoc vnímáme optikou materiální hojnosti.

Dnešní Vánoce mají pro většinu lidí s duchovní oslavou narození Krista společné jen kulisy a rekvizity. Na tichou meditaci skoro nikdo nemá čas. Kouzlo Vánoc dostihne stejně ale každého. I ty, co vidí hodnoty jen v materiálních statcích a vnější okázalosti. Zklidnit se, utřídit si myšlenky, hodnoty, říct si, co je důležité a co není, smířit se i s vlastními zlobami a vášněmi, se sebou samým – ten duchovní rozměr totiž potřebuje každý. Měli bychom si však pro něj chvíli najít častěji než pouze jednou do roka. To se ovšem lehko napíše, těžko ale udělá. Ve skutečnosti se k tomu nedostaneme ani na ty Vánoce.

Žijeme prý v uspěchané době. Ale to není přesné. Denně se na nás valí ze všech stran a z nepřeberných zdrojů záplava informací a podnětů. Jsme svobodnější, než kdy v historii lidé byli a zároveň jsme lapeni v nejhorším otroctví, jaké si lze představit a úniku z něj není, neboť ty obojky otroků jsme si nasadili sami. Nežádá se po nás ani tak poslušnost a úcta k „vrchnosti“, ale výkon a my sami chceme být co nejvýkonnější, stihnout toho stále víc, abychom měli stále víc – víc peněz a díky nim víc pohodlí a blahobytu, víc požitků, víc zážitků, víc si užili. Chybí nám ale směr cesty. Metafyzický směr. Jsme zajati v zrcadlovém labyrintu, zdá se nám, že za něčím jdeme, aby se v zápětí vyjevilo, že je to jenom odraz v zrcadle, klam a přelud.

Donedávna vládla ve společnostech hierarchie, disciplína a informační monopol moci vůči lidu. Čím dál do minulosti půjdeme, tím byly tyto faktory zřetelnější a přísnější. Stát, církev,  zaměstnavatelé, zkrátka „vrchnost“ vydávala nařízení a jejich plnění vyžadovala většinou tvrdě. Oceňovala se poslušnost, loajalita a věrnost. Na takové systémy se sice dalo žehrat či nadávat, ale venkoncem byly srozumitelné a lidé se v nich za ta nesčíslná staletí naučili žít. Bylo to ne snad lehké, ale přehledné žití. Role byly jasně rozdány, společnost zřetelně stratifikována a pouze sem tam někdo pronikl do vyšší vrstvy, nebo naopak propadl do té nižší. A spokojenost lidu se odvíjela od toho, jak se o něj vrchnost dokázala postarat.

Nic z toho ale nyní už neplatí. Ne že by všechny zmíněné faktory zmizely. Ony existují, ale jsou stále méně zřetelné. Ztratily se v přemíře všeho a ve formální svobodě. Člověku dnes jakoby nikdo už nerozkazoval, všichni mají možnost volit a vybírat si z obrovské nabídky, tak velké, že nevíme, co a proč by mělo být lepší, než to druhé. A každý usiluje o úspěch, který je cestou k bohatství a slávě. Jelikož tyto hodnoty jsou ale z své podstaty pomíjivé a samy o sobě nepřinášejí štěstí a spokojenost, zakrátko ani netušíme, k čemu jsou dobré. Je jistě lepší, když se člověk primárně spoléhá sám na sebe a na druhé či stát, jen když to sám nezvládne a není-li vyhnutí. Jenže nás to zase žene za výkonem, lidé vykořisťují sami sebe, neboť věří sloganům o efektivitě a motivaci. Disciplínu nahradila výkonnost, nicméně  k velkému intelektuálnímu průlomu obecně nedošlo.

Asi nejlíp je to vidět v oblasti informací. Můžeme si vybírat prakticky z nekonečného počtu zdrojů, ale že bychom kvůli tomu byli chytřejší a lépe chápali svět a procesy, co se v něm odehrávají, se nedá říct. Neznáme klíč, podle něhož si z nabídky vybírat. Člověk si něco přečte, nebo něco zhlédne či vyslechne a připadá mu to třeba pravdivé a moudré, aby to vzápětí někdo jiný stejně pravděpodobně zpochybnil a vyvrátil. Všechno se nám smíchalo do nepřehledného chaosu a my si nejsme jistí, co je hodnotnější. Nikdo už není autoritou. Přemíra dat nevede k jasnějšímu vysvětlení světa, ale k jeho znejistění a zakrytí. Čím více informací, tím je neuspořádanější. Přemíra dat svět neobjasňuje a žádnou pravdu neskýtá. Můžeme ovšem sami hlásat své pravdy, jako třeba tady na blogu. Ale jak se prosadit mezi jinými? Tu naši pravdu si přečte například pět set, dva tisíce, třicet tisíc lidí, můžeme získat  třeba nejvyšší možnou karmu... No a co? 

Občas se někomu podaří zaujmout natolik, že na tom začne vydělávat. Jenže více peněz může přinést jen vlastnictví více předmětů, více konzumu, více pohodlí a blahobytu, avšak  neznamená více života. A to všechno vede jen k frustraci a ten pocit zmarnění nakonec způsobí vyhoření člověka. Cesta z toho bludného kruhu je údajně banální. Stačí prý, aby se člověk soustředil na přirozené potřeby svého těla i své duše, nespěchal, nechtěl mít, co nepotřebuje, nechtěl vědět, co znát nemusí. Člověk by si měl pečlivě vybírat, naslouchat sobě i jiným, přírodě i světu. Co je však přirozené v realitě, která je stále více virtuální? Jak naslouchat přírodě a světu, když je čím dál umělejší. Jak naslouchat vyhořelým lidem, ze kterých mluví většinou reklama, televizní seriály a konzum. 

Jsme přesvědčeni, že se musí vše stále vyvíjet, že je potřeba, abychom se vyvíjeli sami a kráčeli vpřed. Kam ale? To se na kouli špatně rozhoduje. A ve vesmíru, kde není dole ani nahoře, nalevo ani napravo, ještě hůř. Nicméně občas nějaké kouzlo způsobí, jako třeba to vánoční, že se všechno na okamžik jakoby zastaví a nabídne nám šanci tu chvíli prožít. A zanedlouho bude konec jednoho a začátek druhého roku a s ním další příležitost uchopit kouzlo zlehka do ruky. Ale pozor, je křehké a nestabilní a snadno se rozpustí v alkoholu, rozcupuje v umělém veselí a rozplizne v záři obrazovky při sledování nějaké silvestrovské televizní šou. Šťastný nový rok!

 

Autor: Jaroslav Kvapil | pondělí 26.12.2016 19:58 | karma článku: 18,89 | přečteno: 351x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik