Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Terorismus a my? Poraženectví nikam nevede

Souhlasím s ředitelem Národního ústavu duševního zdraví Cyrilem Höschlem, že „tolerantní politika Západu přispívá k recidivě útoků a živí tak strach i averzi vůči uprchlíkům“. Vojáci v ulicích se podle něj mohou stát standardem...

Útok kamionem, který najel v Berlíně do návštěvníků vánočních trhů a způsobil mezi nimi masakr, je ničím neomluvitelným hrůzným teroristickým činem a velkou tragédií. Ještě méně omluvitelné je, pokud německá policie a bezpečnostní služby měly dopředu indicie, že se něco podobného chystá a nejednaly, či k informacím toho druhu přistupovaly laxně. Politika Evropské unie a zejména Německa vůči masivní imigrační vlně byla od začátku chybná a jestli politici, co drží moc v unijních orgánech i v zemích EU, především v těch nejvýznamnějších, nezačnou urychleně rázně jednat, vykopou si definitivně politický hrob. (Otázka je, zda to vůbec tito politici ještě dokážou.)

Drtivá většina Čechů na špatnou politiku EU a konkrétně Německa poukazuje už dávno. V souvislosti s vyjádřením Jean-Clauda Junckera – co kdysi hovořil o vysokých evropských standardech pomoci azylantům, co chce zachovat a že chce Evropu, jež bude soucitná, lidská a vlídná k těm, co potřebují pomoc a že je znepokojen eskalací rasistických postojů, xenofobie, nenávisti atd., což vede k nedůvěře a růstu bariér mezi lidmi – jsem k tomu 30. srpna 2015 zde uveřejnil: „Není radno podceňovat obyčejné lidi, jimž se říká souhrnně veřejnost. Ona dobře cítí, že se děje něco mimořádného, co nemohou normální standardy pomoci zvládnout a že se nyní ani zdaleka nejedná jenom o pomoc migrantům. Ve »hře«, v »sázce« je mnohem víc. A lidé to dobře vědí.“ 

A dále jsem napsal: „Veřejnost jako celek se totiž málokdy mýlí, pokud jde o to, kam události spějí. Koneckonců – co lidé chtějí? Aby jejich představitelé, jež si zvolili k svému zastupování, hledali a nacházeli rozumná a opravdová řešení, jak naložit s lavinou migrantů, která všem přerůstá přes hlavu. A hlavně, aby skutečně konali. A co veřejnosti vlády, parlamenty, jiní kompetentní i Evropská komise nabízejí? Prázdné řeči, dílčí hašení jednotlivých problémů, vzájemné pře, osočování, kárání druhých a především bezradnost. A lidé to vnímají. Kdosi se vyjádřil, že sílí frustrace z nečinnosti vlád a státníků a že se »doslova projíždí možnost efektivně situaci stabilizovat a řešit«, což pak situaci zhoršuje.“ http://jaroslavkvapil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=474723

Je zřejmé, že se od té doby v postojích rozhodujících evropských politiků k imigraci mnoho nezměnilo, možná v rétorice, ale ne v činech. Teroristický útok v Berlíně je toho příšerným důkazem. Teď jde o to, co s tím můžeme tady a teď dělat my, obyčejní lidé. Někteří to řeší tím, že se uchylují k různým populistickým vůdcům. Část veřejnosti vzhlíží k prezidentovi Miloši Zemanovi v domnění, že ji ochrání, neboť na nebezpečí terorismu a islámského fundamentalismu upozorňuje. Jak se ale ukázalo po návštěvě Angely Merkelové v Česku letos v srpnu, prezident ani premiér Bohuslav Sobotka německou kancléřku prakticky k ničemu nepohnuli. Další část veřejnosti je už stávající situací a možná i vlastní bezmocí s ní něco udělat rozezlena.

Cyril Höschl na otázku – jaká je nálada ve společnosti ve vztahu k bezpečnostní problematice? – odpověděl: „Ve vztahu k bezpečnostní problematice je nálada, řekl bych, zatím neutrální, ale vzhledem k imigrantům a k islámu se výrazně zhoršuje, zejména vinou islamistů. Další zhoršení působí pokrytecky »korektní« média, když hovoří o »nehodě«, o pachateli exotického původu jako o »Němci«, o teroristickém útoku jako o ojedinělém činu »šílence« apod. Lidem to pokrytectví hýbe žlučí a stupňuje v nich agresivitu.“ Jisté je, že jakákoli snaha situaci »uhlazovat«, bagatelizovat a zakrývat příčiny násilných událostí se jeví přinejmenším jako kontraproduktivní. Zkrátka toho začíná mít čím dál víc lidí dost.

Co mi však vadí, je, že někteří lidé propadají panice a šíří ji svými postoji dál, stejně jako poraženeckou náladu. Je mi smutno, když v souvislosti s teroristickým útokem v Berlíně čtu třeba: „A není daleko doba kdy budeme dětem vyprávět, jak se o Vánocích zdobil stromeček. Lidé se beze strachu procházeli po vánočních trzích se spoustou ozdob a pochutin... Vánoční nálada mi bude chybět.“ Nebo: „Jednou se zde vše sesype jako domeček z karet.“ Zdroj: http://petrskrivan.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=575143 Řeči, že brzy bude Evropa muslimská a bude zde platit právo šaría, jsou podle mého názoru hodně přehnané. Ostatně záleží hodně na nás, co dopustíme. Jsme však ve válce s terorismem, respektive teroristé válčí proti nám bez pochyb, tak je jasné, že budou útočit. Asi je načase přimět politiky, aby to brali vážně. Jde o to, jak? Určitě se mi však zamlouvá víc postoj Berlíňanů, že se nenechají zastrašit, než šíření paniky a poraženectví.

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 21.12.2016 21:22 | karma článku: 20,48 | přečteno: 644x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik