Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

USA jsou svobodné, ale doma je doma

Nevím, jestli to zde na blogu někdo komentoval, ale mě docela pobavilo, jak prezident Miloš Zeman vysvětlil udělení státního vyznamenání zpěvákovi Danielu Hůlkovi. Jestli to tak vážně myslel, je to tragikomické.

Prezident Zeman v rozhovoru pro zpravodajský časopis Týden řekl: „Pokud jsem správně informován, tak Daniel Hůlka dostal nedávno nabídku od Vídeňské státní opery, aby v ní hostoval. Je to skvělý operní – nikoli pouze muzikálový – zpěvák. A položte si otázku, kolik našich zpěváků může hostovat ve Vídeňské státní opeře.“  Zemanova slova ale Vídeňská státní opera popřela s tím, že tam Daniel Hůla nemá v současnosti naplánováno žádné vystoupení. Hůlkova manažerka Ema Krahulíková k tomu uvedla, že zpěvák je již delší dobu v jednání s agenturou, která projevila zájem zprostředkovat mu vystoupení ve Vídni, v Německu a v Rusku, bližší detaily koncertní série prý zatím nejsou známy a že to s tou operou bylo asi nedorozumění. 

Evidentně se ukazuje, že prezident správně informován nebyl. Pak ale Miloš Zeman udělil státní vyznamenání Danielu Hůlkovi buď na základě nedorozumění, nebo o důvodech toho udělení neříká pravdu. Obojí je tristní. Případně je tu ještě jedno možné vysvětlení, a sice v duchu průpovídky – hodinky nebo holinky, obojí se natahuje. Převedeno na tento případ – hostování v opeře nebo koncert, obojí je či má být ve Vídni. Takže to bychom měli jednu Vídeň, před tím jeden článek na první straně vlevo dole ve starých novinách, jeden podpis pod devótní prohlášení do Číny..., sečteno a podtrženo – co nám z toho vychází? Nějak se nemohu dopočítat... Už to mám. Výsledek je gratulace vítězi prezidentských voleb v USA.

Donalda Trumpa přitom náš prezident podpořil už letos v září, když uvedl: „Souhlasím s jeho názory jak na migraci, tak na boj proti islámskému terorismu.“ Ze světových státníků prý vyjádřil podobnou podporu Trumpovi jen ruský prezident Vladimir Putin. „Vážím si i způsobu vystupování Donalda Trumpa, který mluví jasně, někdy drsně, ale srozumitelně. Vyhýbá se tomu, čemu se někdy říká politická korektnost, a která je podle mého názoru spíše sbírkou nicneříkajících frází,“ řekl také po volbách v USA Miloš Zeman. Pak odeslal Trumpovi blahopřejný dopis a pozval ho na návštěvu Česka.

Věřím našemu prezidentovi, že ho vítězství Donalda Trumpa těší. Nejspíš mu připadá, že jsou si s novým prezidentem USA typově a povahově podobní, takže naší hlavě státu musí budoucí šéf Bílého domu imponovat. Ruský prezident Putin imponuje Miloši Zemanovi asi neméně a vládce Ruska zase doufá ve zlepšení vztahů s USA pod Trumpovým vedením. Teď jde o to, jestli se také naopak Miloš Zeman zamlouvá Donaldu Trumpovi a zda vůbec má českého prezidenta v zorném úhlu. Řekl bych, že v následujícím čase bude mít nový americký prezident poněkud jiné starosti, a sice etablovat se v domácí politice a přesvědčit  Američany, že bude přijatelným šéfem Bílého domu.
 
Svůj minulý text zde jsem nazval „Vítězství Trumpa ukázalo, že USA jsou svobodná země“ a v jeho závěru jsem napsal, že ke svobodě patří i protesty proti zvolenému prezidentovi. Ty pokračovaly i dnes a byly značně intenzivní. Přívrženci Hillary Clintonové se nemohou smířit s její prohrou. V diskuzi pod mým textem se v reakci na titulek zeptal jeden diskutér, jestli by pro mě vítězství Clintonové znamenalo, že USA jsou nesvobodná země a proč? Odpověděl jsem, že vzhledem k dlouhodobé favorizaci Clintonové by její výhra neukázala nic, z čeho by se dalo usuzovat na svobodu země. V případě jejího vítězství by Američané volili v duchu předpovědí a vsadili by na jakýsi předpoklad kontinuity vývoje. Když zvítězil Trump, zvolila rozhodující část Američanů nejistotu a naději na změnu. Jak se ovšem zdá, voliči demokratické kandidátky, kteří často inklinují k multikulturalismu, to nejsou ochotni strávit.

Jakoby se nabízelo srovnání s bojem Miloše Zemana s pražskou kavárnou a s nedávnými protesty proti němu, s vyhlášením týdnů občanského neklidu a jakousi „vzorooslavou“ státního svátku na Staroměstském náměstí. To je ale jen vnější podobnost. Donald Trump je pro Američany především velkou neznámou a nikdo neví, co se od něj dá čekat. Miloš Zeman byl naopak už před volbami, které mu vynesly místo na Hradě, známý jako falešná pětka a spolehlivě naplnil, co se od něj dalo očekávat a překvapil jedině nepříjemně (můj názor). V USA pak vyvolávají protesty proti Trumpovi jeho řeči před volbami, kdežto u nás budí protesty proti Zemanovi jeho činy po volbách. Navíc naše vlažňoučké protesty se s těmi americkými nedají srovnat. Zde se protestovalo oslavou státního svátku s písničkami, v USA se rozbíjejí výlohy, hoří auta a dokonce se střílí.

Říká se, že kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Náš prezident si našel Hůlku sám, když mu předtím nestačilo, že byl natřen Peroutkou. Aby se nakonec nevydal na pouť za Putinem a pak na tramp ze Trumpem. Stačí se dostat do Vladivostoku a odtud na východ do San Francisca, je to jen něco přes osm tisíc kilometrů (přes pět tisíc mil), nějakých 14 hodin letu. No ale musel by si pohnout, aby ještě Kalifornie byla součástí USA. Kaliforňané totiž Donalda Trumpa obzvlášť nemilují a už tam vznikla petice za odtržení země od USA. Takže to vlastně není moc dobrý nápad, aby náš prezident zamířil do jámy lvové. Tady má svůj klid a jeho zdejší války se samozvanými elitáři jsou takové... kavárenské, řekl bych. Zlaté Česko.

Autor: Jaroslav Kvapil | čtvrtek 10.11.2016 22:22 | karma článku: 23,02 | přečteno: 657x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik