Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fenomén Zeman aneb Strach z islámu a kapitalismu

Zásadní argument příznivců a obhájců Miloše Zemana zní, že byl zvolen prezidentem demokraticky a že ho kritizují hlavně jakési „samozvané elity“ nebo „pražská kavárna“, co ho chtějí svrhnout a destabilizovat společnost...

Tento argument jsem tady už rozebíral. Teď se chci napřed trochu zamyslet nad tím, čím Miloš Zeman určité lidi (a není jich málo) fascinuje? Proč na něj spoléhají? Už jenom výraz „svrhnout“ demokraticky zvoleného prezidenta cosi signalizuje. Takto zvolení prezidenti buď končí s vypršením volebního období, zřídka bývají odvoláni a občas rezignují sami, pokud se tedy chovají v intencích svého zvolení, totiž demokraticky. Svrhávají se diktátoři nebo panovníci. A vzhledem k tomu, že si těžko někdo může vážně myslet, že u nás hrozí jakýsi puč, musejí mít obavy ze svržení prezidenta Zemana jiný původ. 

Nejspíš v tom, že příznivci prezidenta Zemana jej chápou opravdu jako dobrotivého vládce, jako nějakého svého „báťušku“, který stojí na straně obyčejných lidí proti elitářům. Že chrání je i celou zemi proti všem nepřátelům. Za ně považují především „islámské hordy“, co sem hrozí každou chvíli vtrhnout, zničit nás a zotročit a potom Západ, totiž multikulturní EU, dále USA, jež jsou podle nich zdrojem všeho zla a příčinou veškerého násilí a konfliktů na světě a pochopitelně globalisty, Bilderberg a jiné tajné světovládné skupiny. Miloš Zeman však nikoho před ničím nechrání, neboť není vládcem a dobrotivým už vůbec a i kdyby se o něco takového snažil, nemá k tomu prakticky žádné možnosti ani prostředky. 

Myslím, že jediným, co svým konáním může, jak se to jeví, je ohrozit demokracii, ještě víc společnost rozeštvat, v nejhorším případě se zasloužit o navrácení země k nějaké formě diktatury. To je ale můj názor, jeho stoupenci to vidí jinak, vlastně přesně naopak. Spatřují coby zdroj ohrožení demokracie i země spíš „pražskou kavárnu“ nebo „samozvané elity“, případně výzvu k „Týdnům občanského neklidu“, co vyhlásili Jiří Bartoška a Vojtěch Dyk, coby zástupci Petičního výboru na obranu demokracie. Jistí prezidentovi stoupenci ji považují snad za výzvu k puči. To je ale nesmysl. Prohlášení k Týdnům občanského neklidu k puči bezesporu nevyzývá. 

Proč výzva vznikla, uvádí petiční výbor následovně: „Naše svobody jsou už delší dobu ohrožovány politickou mocí. Nejvyšší ústavní činitelé v dopise čtyř slibují oddanost Čínské republice. Čínská vláda povýšeně reaguje, že po slovech musí následovat činy. Tato hanba nás vrací do minulosti. K obratu republiky na Východ nemá vedení státu mandát.“ Pod prohlášením členové petičního výboru objasňují: „Petiční výbor na obranu demokracie není žádné sdružení ani spolek. Nemá žádnou organizační formu, ani žádný vztah k politickým stranám. Za jeho člena se může považovat každý, kdo cítí, že demokracie je ohrožena a chce proti tomu něco udělat. (...) Text prohlášení nikoho k ničemu nezavazuje. Chce být chápán jen jako inspirace pro toho, kdo nechce zůstat pasivní. Jeho podpisem se občan hlásí k jediné myšlence: demokracie v naší zemi je ohrožena a je třeba ji bránit. Způsoby obrany volí si občané v rámci platných zákonů podle svého uvážení.“ Více zde: http://www.petice24.com/tydny_obcanskeho_neklidu

Zajímavé je, že prezidentovi stoupenci nevnímají jako hrozbu Rusko ani Čínu. Dokonce mi někdo zde v nějaké diskuzi napsal, že pokud nás před islámskými hordami neochrání Zeman, pak spoléhá na Rusko a když ani to ne, spoléhá na Čínu. Nejspíš to bylo míněno ironicky, ale mnozí takto přemýšlejí zcela vážně. Vysvětluji si to tak, že v tom roli hrají čtyři desetiletí komunistického strašení imperialisty, USA a NATO, před jejichž krvežíznivými válečnickými snahami nás může ochránit pouze Sovětský svaz, o který jedině bylo lze se opřít. (Vznikla dokonce průpovídka, když někdo chtěl jinému poskytnout fyzickou oporu – opři se o mě jako o Sovětský svaz.) 

Ačkoli si lidé z toho tenkrát dělali srandu, ta nedůvěra k Západu a kapitalismu a naopak afinita k Rusku a ke komunismu u řady lidí u nás přetrvává. Dlouholetá masáž udělala své. Vždyť ani krátce po sametové revoluci v roce 1990 si většina lidí nepřála v zemi kapitalismus. No a prezident Miloš Zeman svou činnosti tyto city povzbuzuje a jaksi legitimizuje. Jak prosté. O další se pak postará proruská, neokomunistická propaganda. A zbývající zařídí strach z „destabilizace společnosti“, což je zvláštní, neboť ekonomické prostředí třeba je u nás nestabilní už dlouho a politická scéna jakbysmet, ta je tak jedině stabilně tristní. Co tedy prostému člověku zbývá? Fenomén Zeman!

 

 

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 2.11.2016 2:09 | karma článku: 27,87 | přečteno: 907x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik