Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo má právo kázat morálku aneb Demokracie v ohrožení?

Miloš Zeman byl prezidentem ČR zvolen demokraticky. Tím bylo učiněno demokracii zadost a do dalších voleb musí všichni držet hubu a krok. Asi tak lze vyjádřit nejčastější argument Zemanových zastánců na pozadí současného dění.

Co tím Zemanovi stoupenci říkají? Jenom tolik, že se pro ně demokracie kryje s volbami. Při nich se každý může svobodně „vyřádit“, voleb je u nás přehršel a kandidátů na výběr, což musí všem stačit. Když je ale někdo zvolen, už mu mají všichni dát pokoj a „klid na práci“, ať dotyčný dělá cokoli. Výraz „klid na práci“ jsem si vypůjčil od soudruha Husáka, neboť odpovídá normalizací z(de)formovaným představám o demokracii řady našich lidí, co přežívají a předávají se dál. 

Stejného druhu jsou slova, která užil jistý zdejší bloger v perexu svého textu: „Samozvané elity národa se zase vyznamenaly. Nikým nevolené a zprofanované osobnosti pražské smetánky si dovolují kázat morálku občanům České republiky.“ V diskuzi bloger vysvětlil sice, že jiný úvod by čtenáře nevyprovokoval, nicméně obsah a dikce samotného článku se od perexu nelišily. Přesvědčit se lze tady: http://siemko.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=563275 Zarážející však je, jak moc tento text čtenáři ocenili, soudě aspoň podle karmy. V té souvislosti si říkám, že ti, co se hlásí k slovům v citovaném perexu a v celém článku, si jiného prezidenta než Miloše Zemana nezaslouží. Proč bych ho měl ale mlčky a bez kritiky akceptovat já a kdokoli další, kdo s těmi názory nesouhlasí?

Protesty proti počínání našeho prezidenta znamenají podle onoho blogera „lynč“, jak uvedl v titulku. To není jenom přehnané, ale přímo debilní vyjádření. Demokracie se neodehrává přece jen při volbách. Každý, koho volby vynesou na určitý post, získává právo vykonávat pouze svou funkci s kompetencemi, které jí přísluší. Nic víc. Prezident je hlava státu a jako taková má stát především reprezentovat. Není tvůrcem ani vnitřní ani zahraniční politiky a tím méně nějakým vládcem, neboť Česko je parlamentní a zastupitelskou demokracií. A kdokoli má právo veřejně projevit, když s činností v tomto případě prezidenta nesouhlasí. Kritizovat je přirozeným právem člověka v demokracii a stávka, protestní shromáždění, či demonstrace jsou legitimní nástroje nesouhlasu.

Připomenu teď, co také řekl o demokracii první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk 28. října 1928 v projevu k desátému výročí republiky: „Demokracie není pouze formou státní, nýbrž také methodou všeho veřejného a soukromého života, je názorem na život; podstata demokracie je shoda lidí, jejich mírné obcování, láska, lidskost. Úspěšná politika, domácí i zahraniční, uvědomělé politické vedení předpokládá souhlasnost občanů v hlavních názorech a v hlavním směru politického počínání. Stát není jen mechanismem, politika není jen dovednou správní a diplomatickou technikou, stát je spolčením občanů na rozumových a mravních základech...“  

Když ale ona „souhlasnost občanů v hlavních názorech a v hlavním směru politického počínání“ není, je logické, že se to musí veřejně projevit. Má snad občan mlčet, vidí-li, že prezident třeba žene zemi do područí komunistické Číny? Asi by bylo pozdě, kdyby čekal na volby. Přinejmenším musí tady a teď „nahlas sdělit“, že je proti tomu. S bývalým prezidentem Václavem Klausem, kterým se zmíněný bloger také oháněl, jsem souhlasil, když odmítal, aby aktivistické organizace nahrazovaly volené orgány při rozhodování o jednotlivých otázkách řízení země, krajů, obcí. Ale v tom, co se nyní odehrálo a ještě stále děje, jde už o samotnou demokracii a základní orientaci státu. A oklešťovat demokracii a měnit základní orientaci státu nemá nikdo u nás právo, byť by byl prezident, premiér nebo předseda jedné či druhé  komory parlamentu. Pokud by něco takového udělal parlament jako zákonodárný orgán, pak by to bylo buď už na revoluci, nebo na sklopení uší a trpné sledování, jak se u nás etabluje diktatura. Tak daleko však, aspoň doufám, ještě nejsme.

Každý u nás může tvrdit, že jsou někteří samozvané elity, nebo zprofanované osobnosti pražské smetánky, případně plzeňského podmáslí. K tomu ale, aby kdokoli mohl vyjádřit názor, uspořádat demonstraci nebo oslavu výročí vzniku republiky, v demokracii nemusí být nikým zvolený. Rovněž každý si v Česku ještě může dovolit kázat morálku, otázkou je, kdo bude jeho kázání poslouchat. Proč se nad tím ovšem pohoršovat? Sledoval jsem průběh oslavy 28. října na pražském Staroměstském náměstí na internetu, ale že by tam chtěl někdo někoho lynčovat, o tom nic nevím.

Poznámka, která nebude každému srozumitelná: Text blogera, který jsem zde tak trochu komentoval, je pro mě důkazem, že ne každý, kdo o sobě tvrdí, že je křesťan a rád cituje z Bible, je prost nenávisti a imunní vůči totalitnímu uvažování.

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 30.10.2016 2:41 | karma článku: 33,23 | přečteno: 1638x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik