Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vznik hradu Helfštýna - historie a pověst

V souvislosti s Hefaistonem, čili setkáním uměleckých kovářů z celého světa na hradě Helfštýně u Lipníka nad Bečvou, jsem zde s trochou nadsázky napsal, že Helfštýn „nově postavila“ jeho dlouholetá kastelánka Marcela Kleckerová.

Český rozhlas Olomouc přinesl nyní 20. října 2016 rozhovor s touto pozoruhodnou ženou, která ani v důchodu nepřestala být aktivní a působí v Lipníku nad Bečvou jako kurátorka výstav v galerii Konírna. Celý svůj profesní život však věnovala hradu Helfštýnu v roli jeho správkyně, tedy kastelánky se zasloužila rozhodující měrou o znovuzrození této zříceniny. Lze teď už bez nadsázky říct, že jen díky Marcele Kleckerové je dnes Helfštýn tím, čím je, totiž nejnavštěvovanější kulturní památkou v širokém okolí. 

Jak ale vůbec středověký hrad Helfštýn vznikl? Strohá fakta říkají, že Helfštýn (Helfštejn, Helfenstein), který je zříceninou jednoho z největších hradů v českých zemích a má druhé nejdelší hradby ve střední Evropě (delší jsou prý jen kolem německého hradu Malbork/Marienburg v Německu), leží asi tři kilometry jihovýchodně od Lipníka nad Bečvou nad obcí Týn nad Bečvou a založil jej počátkem 14. století (zřejmě mezi léty 1306-1312) protiprávně slezský šlechtic Friduš z Linavy na pozemcích drahotušského panství. Po trestné výpravě roku 1312 hrad Fridušovi odňal král Jan Lucemburský a postoupil jej Vokovi z Kravař. Vokův syn Ješek z Kravař vedl o hrad soudní spor s Čeňkem z Drahotuš, který svůj nárok na hrad hájil tím, že byl postaven na jejich panství, nicméně Helfštejn zůstal Kravařům. Hrad výrazně rozšířil Lacek z Kravař a Helfštejna.

Kolem Helfštýna ovšem vznikla řada pověstí a jedna z nich vypráví i o vzniku hradu. Jde o výklad sice historicky nepravděpodobný, nicméně daleko romantičtější a zábavnější. Zde je: »Kdysi dávno vládl v tomto kraji prchlivý kníže. Špatně dopadl ten, kdo knížeti způsobil sebemenší mrzutost. Jak už tehdy bylo zvykem, trávil kníže mnoho času při lovu v lese. K lovu používal vzácného sokola, o kterého se pečlivě staral nejoddanější muž jeho družiny. Jmenoval se Beneda. Jednou se přihodilo neštěstí. Vzácný pták pošel. Trvalo dlouho než se sokolník odvážil svěřit se s hroznou událost knížeti. Jak se dalo čekat, špatná zpráva knížete rozlítila tak, že na oddaného Benedu tasil meč. Ten však byl šikovnější a pánovi meč z ruky vyrazil. Potom už na nic nečekal a prorazil si cestu ven z hradu.

Benedu začali hledat zbrojnoši a chtěli ho přivést do hradu živého nebo mrtvého. Jenže po Benedovi jakoby se zem slehla. Utekl do lesů, kde se ukryl a začal se živit pálením uhlí. S lidmi se stýkal jen výjimečně tehdy, když jim prodával vypálené uhlí. Jednou takhle zase pracuje na svém milíři a tu slyší v dálce troubení polnic. Lekl se, a proto se ukryl do blízkého dutého stromu. Za malou chvíli slyší dusot kopyt. Kolem něj se mihl zpěněný kůň s jezdcem a za ním rozzuřený zubr. Beneda nelenil, vyskočil z úkrytu a jedním máchnutím rozťal zubrovi čelo. Zvíře se skácelo k zemi a Beneda je několika ranami dobil.

Teprve teď se otočil na jezdce a poznal v něm svého pána. Beneda padl na kolena a prosil o milost. Knížete však jeho prchlivost dávno opustila, a proto povídá Benedovi: „Vstaň příteli, to já ti musím děkovat za záchranu života. Přej si, co chceš a já to splním." A Beneda vyslovil nezvyklé přání: „Přeji si jen tolik země, kolik obsáhne kůže z tohoto zabitého zubra." Kníže si myslil, že Beneda pohrdá jeho nabídkou, ale splnil, co slíbil. Beneda čile stáhl zvíře z kůže a nadělal z ní tenké proužky, které spojil v dlouhý provaz, a tím objal celý vrch, na kterém pálíval uhlí. Kníže potom Benedu pasoval na rytíře a ten si na svém vrchu vystavěl pevný hrad, který nazval Helfenštejn. Lidé převzali název hradu do svého jazyka a začali mu říkat Helfštýn, a tak se jmenuje dodnes.« 
http://www.hrady.cz/index.php?OID=148 (Vznik hradu)

A jaký byl další osud Helfštýna po jeho rozšíření Lackem z Kravař a Helfštejna? Roku 1444 koupil hrad Vok ze Sovince. O dvacet let později drželi helfštejnské panství Kostkové z Postupic, od roku 1475 Vilém II. z Pernštejna. Pernštejnové hrad dále rozšiřovali a opevňovali. Od roku 1554 bylo toto „zboží“ v držení pánů z Ludanic, roku 1580 je vyženil s Kateřinou z Ludanic Petr Vok z Rožmberka. Také tito držitelé Helfštýn rozšiřovali, až se z něho stala významná pevnost. Za Petra Voka byl zbudován i reprezentativní renesanční dvojkřídlý palác podle projektu italského architekta Baldassara Maggi. Roku 1593 koupil Helfštejn Hynek Bruntálský z Vrbna, jeho rodu byl však hrad zkonfiskován po bitvě na Bílé hoře a dostal se do držení kardinála Františka z Ditrichštejna. Až do roku 1656 sloužil hrad jako vojenská pevnost, poté bylo rozkazem opevnění zrušeno a výzbroj převezena do Olomouce. 

V 17. století byl Helfštýn poničen a dále chátral. Majetkem rodu Ditrichštejnů zůstal až do počátku 20. století. To z něj byla ale už troska. Tedy až do začátku 70. let 20. století, kdy se stala kastelánkou Marcela Kleckerová z Muzea Komenského v Přerově a Helfštýn se jí  stal druhým domovem a srdeční záležitostí. Rozsáhlé zříceniny se začaly rekonstruovat, což trvá do současnosti, kdy se zde koná také řada kulturních akcí. K nejznámějším z nich patří právě už zmíněný Hefaiston, na vzniku kterého má stejně jako na rozkvětu Helfštýna největší zásluhu právě Marcela Kleckerová. 

Odkaz na rozhovor s Marcelou Kleckerovou v Českém rozhlasu Olomouc: http://www.rozhlas.cz/olomouc/nasihoste/_zprava/helfstyn-je-moje-srdecni-zalezitost-rika-zakladatelka-nejvetsiho-setkani-umeleckych-kovaru--1661580

Autor: Jaroslav Kvapil | sobota 22.10.2016 0:14 | karma článku: 22,36 | přečteno: 846x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik