Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ovčáček prý najde článek „Hitler je gentleman“

Rčením – kdo hledá, najde – se zřejmě řídí prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček a dál bude hledat článek „Hitler je gentleman“, co měl podle prezidenta Miloše Zemana napsat novinář Ferdinand Peroutka, a prý ho také najde.

Jiří Ovčáček to oznámil v pořadu Vlivní na TV Barrandov, co moderuje manželka šéfa prezidentovy kanceláře Alexandra Mynářová, která užívá v pořadu jméno Alex (asi proto, že to zní efektněji). A prezident Miloš Zeman, jehož zásluhou pravděpodobně získala TV Barrandov čínského investora, si nejspíš dobře uvědomil, že neexistenci něčeho prakticky nelze dokázat, tudíž mohl v projevu 27. ledna 2015 u příležitosti 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi na konferenci „Let My People Live!“ klidně prohlásit, že Peroutka článek „Hitler je gentleman“ napsal a uvést ho jako příklad údajné „fascinace intelektuálů zrůdným učením“.

Ve skutečnosti už teď nesejde na tom, co Peroutka napsal nebo nenapsal. Nesejde už ani na prezidentově omluvě za nepravdivý výrok. Na té záleží jen Peroutkově vnučce Terezii Kaslové a Společnosti Ferdinanda Peroutky. Běžnému občanovi je to asi jedno. Jedná se už jen o samotné nekonečné hledání, o posedlost Jiřího Ovčáčka a o to, že Miloš Zeman na existenci údajného článku nepřestal trvat, neboť ví, že nelze dokázat, že něco není, jak bylo zmíněno. Prezident to ostatně vyjádřil v diskuzním pořadu Partie TV Prima příměrem, že „Boha také nikdo neviděl, což neznamená, že neexistuje“. Měli bychom si povšimnout, že máme prezidenta, co radši přirovná domnělý Peroutkův článek k bohu, jehož existenci nelze dokázat, než aby připustil, že se spletl, neřku-li svůj omyl uznal. A tak se i Nejvyšší soud bude kvůli prezidentovu zbytečnému útoku na Ferdinanda Peroutku na konferenci zabývat tím, kdo že se vlastně má omluvit a Jiří Ovčáček bude hledat a hledat a hledat... Má na to čas minimálně do konce svého života.

Na Wikipedii se lze dočíst: »Kancelář prezidenta republiky se sice musí omluvit Terezii Kaslové za výrok o autorství článku „Hitler je gentleman“, který prezident Miloš Zeman pronesl na adresu jejího dědy Ferdinanda Peroutky. Jeden z Peroutkových článků ale soud označil za antisemitský, a protože ve svých článcích používal obsahově podobná vyjádření, jako bylo tvrzení, že po mnichovské dohodě měl napsat: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“, žalobu vůči tomuto výroku zamítl. Zamítl ji také ve vztahu k výroku o „fascinaci intelektuálů naprosto zrůdným učením“, neboť nejde o skutkový, ale hodnotící výrok, na který má podle soudu každý právo.« Jiří Ovčáček si na TV Barrandov také pochvaloval, jak soud uznal, že se Peroutka vyjadřoval antisemitsky.

Do mysli se vkrádají otázky: Proč to všechno? Komu to slouží? Ferdinand Peroutka byl trnem v oku komunistů, kteří zde vládli. Po 17. listopadu 1989 se o něm moc nemluvilo a jestli ano, tak jako o odpůrci bolševického režimu, o jeho nesporných kvalitách a významu. A náhle jej Miloš Zeman obviní z fascinace zrůdným nacistickým režimem a z glorifikace Adolfa Hitlera a trvá si na tom za každou cenu. Na první pohled to nedává smysl, pokud... Budu teď spekulovat. Co když nebylo hlavním záměrem pošpinit skvělou pověst novináře Ferdinanda Peroutky, ale spíše přesvědčit veřejnost, že komunisté měli v pohledu na něj pravdu a napomoci i touto cestou restauraci nejen komunistických myšlenek, ale zejména bolševických způsobů řízení společnosti a řešení jejich problémů? V politice dochází stále více k rehabilitaci komunistické strany, čím dál častěji je chápána coby zcela samozřejmá síla, jako každá jiná demokratická strana.

Stojí zato zaznamenat i to, že sotva trochu utichl rozruch kolem soudu o údajný Peroutkův článek, objevil se v podivném pořadu „Vlivní“ Jiří Ovčáček, jeden z hlavních protagonistů „kauzy Zeman – Peroutka“, a jaksi přirozeně a ze svého pohledu připomene, o co v tom případu šlo. Na obrazovku TV Barrandov, která je známá mimo jiné i tím, že donekonečna opakuje komunisticko-estébácký seriál „Třicet případů majora Zemana“, přitom Ovčáčka uvede žena vedoucího Kanceláře prezidenta republiky. Jak jsem ale předeslal, spekuluji. Ale co myslíte, budou si běžní lidé nadále pamatovat Ferdinanda Peroutku jako autora díla „Budování státu“, kterému byl udělen Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. stupně, in memoriam, nebo jako antisemitu, co napsal, že je Hitler gentleman?

Autor: Jaroslav Kvapil | pátek 21.10.2016 12:59 | karma článku: 27,88 | přečteno: 746x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik