Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak čtou lidi blog? A jak čtou noviny? (přemítání na pozadí lex Antiabiš)

Otázky z titulku by měly být formulovány spíš takto: Co lidé čekají od blogu? A co čekají od novin? Anebo ještě jinak: Čím je pro autory a čtenáře blog? A čím jsou pro čtenáře a pro žurnalisty noviny? Odpověď je složitá i snadná.

Úplně mi z těch otázek vypadli vydavatelé a majitelé novin (rádií, televizí) a provozovatelé a majitelé novinářských serverů a blogů. Tak s nimi začnu. O co jde majiteli a vlastníkovi a vydavateli novin a provozovateli zpravodajských a publicistických serverů? Hlavně o zisk. Dávno pryč jsou už totiž doby, kdy se vydávaly noviny z prestižních důvodů a majitel na ně třeba i doplácel. Je tedy logické, když majitel média usiluje rámcově orientovat jeho obsah tak, aby vyhovoval zadavatelům reklamy. 

Pokud ale majitel ovlivňuje nebo hlídá z jakýchkoli důvodů (politických, podnikatelských...) přímo obsah svého média, je to vždycky chyba, která se mu dříve nebo později vymstí. Když v roce 1785 založil John Walter „The Daily Universal Register“ přejmenovaný tři roky nato na „The Times“, hrály v tom důležitou roli prestižní důvody. Když roku 1981 koupila The Times a sesterský bulvár The Sunday Times společnost News Corporation Ruperta Murdocha, běželo už jen o zisky z těch novin a důležité bylo jen to, aby The Times zůstaly seriózními středopravými novinami a The Sunday Times tím druhem bulváru, jímž už byly. Je dost těžké si představit, že by Rupert Murdoch, který vlastní fůru médií a vydavatelství, vedl ruce redaktorům jednotlivých novin, i když na to může mít aparát lidí. Jenomže takový ideologický cenzorský aparát by byl nákladný a neefektivní moloch a domnívat se, že pan Murdoch bude zbytečně vyhazovat peníze, je absurdní.

Naší veřejností nyní hýbe takzvaný „lex Antibabiš“, tedy zákon, co ministrům zakáže mimo jiné vlastnit média. A protože je Andrej Babiš majitel vydavatelství Mafra a třeba i serveru idnes.cz, tudíž i tohoto blogu, přišel zákon na svět hlavně kvůli němu. Nechť si každý sám vyhodnotí, jestli ministr Babiš hlídá a ovlivňuje obsahy svých médií, což jsem označil za chybu. Zdejší blogeři mohou navíc posoudit, zda je na ně vyvíjen nátlak kvůli obsahům jejich textů a jestli jsou v psaní omezování, nebo je jim něco oktrojováno. A pokud ano, tak proč? Před chvílí jsem se dočetl, že v souvislosti s „lex Antibabiš“ zveřejnil Andrej Babiš na Twitteru a Facebooku výzvu: „Ahoj lidi, tak tady přemýšlím, co mám udělat s těmi akciemi Agrofertu. A s tou Mafrou a tak. Poradíte mi?” 

Osobně panu Babišovi radit nebudu, ale všiml jsem si, že se táže, co s Mafrou, zatímco o své účasti v politice už zřejmě nepochybuje, jak tomu bylo na počátku jeho politické dráhy. No, radši se vrátím k otázkám: Co lidé čekají od blogu? A co čekají od novin? Na toto téma jsem debatoval s člověkem, jenž mi k tomu napsal: „Myslím si, že blog není o tom, aby ho psali novináři, a psaní blogu není o novinařině. Blog je o tom, že kdokoli může vyjádřit své názory, někdy své pocity, předložit svůj pohled na věc, upozornit na něco. I čtenáři podle mne nečtou blog jako noviny, v nichž čekají fakta, ale jako blog. Vy jako bývalý novinář píšete svůj blog jako články do novin. A četl jsem zase blogy, kde nějaká paní píše, co ji řekl odpoledne manžel a čím ji naštval. A má to své čtenáře. I já jsem se při čtení pobavil a zasmál, i když ten blog vyhledávat nebudu.“ 

Souhlasím s ním, že kdyby na blog psali jen novináři a nanejvýš různí odborníci expertní statě, byla by to nuda. Pestrost témat, názorů, uchopení problémů i způsobů vyjadřování je určitě přínosná. V novinách, co jsem řídil, jsem si nechal na starosti rubriku čtenářských dopisů. Dovídal jsem se z nich i z debat s jejich autory hodně zajímavého i poučného. Vím tudíž, že prakticky každý člověk má co říct a je schopen obohatit druhé. Jenom je nutné to zajímavé často vymáknout a někdy se podaří touto cestou i podívat se sám na sebe očima jiných lidí. Od novin (dnes už i od zpravodajských serverů) lidi vážně očekávají zprávy.

Vím ale ze zkušenosti, že lidé jsou v novinách zvědaví i na názory a hodnocení událostí a jevů od redaktorů a spolupracujících komentátorů. Noviny navíc lidem poskytují převážně hodnověrné informace ve smyslu „kdo, co, kdy a kde“, ačkoli si to mnozí nemyslí, avšak ty pochybnosti se týkají spíš komentářové části novin, žurnalistických odpovědí na otázky „jak a proč“, eventuálně výběru zveřejňovaných zpráv. V případě, že člověk určitému titulu nevěří, může si vybrat jiný, co mu bude po této stránce vyhovovat, aspoň doufám, že ještě může. Noviny a zpravodajské servery (televize, rádia) mají však jeden zásadní problém. Proud informací a názorů teče velmi zřetelně od redakcí ke čtenářům. Možnosti interakce jsou poměrně malé a omezované.

Tyto bariéry u blogů padají. Blogy jsou typická inrerakční média. Umožňují živé diskuze i téměř okamžité obsáhlé reakce i publikování vlastních názorů a prakticky čehokoliv, limity jsou jen ve schopnostech toho kterého člověka. Nároky na etiku zakotvené v blogerských kodexech jsou jen minimální. A jak psal ten pán, od blogů lidé neočekávají zpravodajství. Čtenář na blogu najde vedle velmi zajímavých, poutavých, poučných a tvůrčích seriozních textu i naprosté kraviny, nudná nebo pomatená blábolení, texty, jež sledují pokoutní nebo i podlé cíle a bývá vystaven masážím, které nečeká a o jejichž povahách nemá bezpečnou povědomost. To je zase problém blogů. Pokud čtenáře masírují mainstreamové, ale i další noviny a servery, záhy odhalí, odkud vítr fouká, je na masáž připraven, nebo se jí může vyhnout. Za socialismu to bylo jednoduché. Člověk věděl, že Rudé právo lže a hustí do něj komunistickou propagandu. Tak tohle už dnes není a doufám ani nebude.

Autor: Jaroslav Kvapil | pondělí 19.9.2016 17:22 | karma článku: 14,42 | přečteno: 238x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik