Posílat EU k čertu je prostě sexy

4. 09. 2016 9:08:22
Podle britského listu Financial Times jsou země visegrádské čtyřky trapné. Údajně těží z členství v Evropské unii, ale usilují o zničení jejích institucí. Za sporem V4 se „zbytkem“ EU stojí – jak naložit s imigranty. Co jiného?

O článku Financial Times referoval server Novinky.cz a uvádí, že si podle britského listu středoevropské státy stěžují na to, jak s nimi západoevropské země zacházejí jako se členy druhé kategorie. A o čem jiném svědčí použití „kvalifikované většiny“ při hlasování o kvótách na přerozdělení imigrantů na jednání Rady Evropské unie 21. září 2015? Všichni věděli, že visegrádské země jsou ostře proti kvótám, a tak je prosadily především západní země v podstatě silou. To nelze popřít, ať už si kdokoli myslí o kvótách cokoli.

Už samotná formulace, že země V4 „těží z členství v EU“, v sobě jaksi zahrnuje, že „staré“ země Unie považují Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko za druhořadé země, na které vyspělá západní Evropa jen doplácí. Jednak to není tak docela pravda, neboť vstup těchto zemí do EU usnadnil Západu vyvážet k nim kapitál, jeho prostřednictvím pak generovat zisk svými firmami, který z velké části plyne zpět na Západ. A i to je jeden z důvodů, proč pro státy V4 „po finanční krizi z roku 2008 padly naděje, že rychle doženou západní země“; jak o tom také psal Financial Times. A jednak si vzpomínám, že smyslem rozšíření Evropské unie o postkomunistické země bylo pomoci jim, aby se co nejdříve dostaly na úroveň západních zemí. Účelem této pomoci pak mělo být zajištění rovnovážného rozvoje Evropy a tím její mírové, šťastnější a harmoničtější budoucnosti.

Z tohoto pohledu je velmi podivné předhazovat zemím V4, že z EU těží. Požadovat potom od nich, aby bez odmluv akceptovaly rozhodnutí silnějších států, především pak Německa a přijímaly za ně spoluodpovědnost, je dalším důkazem, že země V4 nejsou považovány za rovnoprávné. A konečně, když kancléřka Angela Merkelová trvá na tom, že je třeba přesvědčit země V4, aby se podílely na řešení problémů s uprchlíky podle představ jejích, Německa a orgánů EU i za cenu sankcí vůči těmto zemím, svědčí to spíš o cestě nátlaku, než o snaze probrat s rovnocenným partnerem jeho názory, předložit vlastní, vyjasnit si, v čem jsou rozpory a kde naopak styčné body, aby nakonec mohlo dojít ke nějaké shodě.

Podle Financial Times nesnášejí země Visegrádu vměšování Bruselu do svých vnitřních záležitostí, stejně jako pokusy zavést celounijní řešení proti jejich vůli, ač prý netvrdí, že by jim bylo bez EU lépe. „Nemáme rádi, když se politika určuje jinde a pak je nám řečeno, že ji musíme provést," měl říct nejmenovaný ministr jedné země V4, kterého Financial Times ocitovaly. Tak nevím, co na těchto postojích připadá britskému listu tak nepochopitelné, či dokonce trapné? Kromě toho je Evropská unie po Lisabonské smlouvě (prosazené cestou dost masivního nátlaku) výrazně jiná, než byla v době vstupu visegrádské čtyřky a dalších států. Neukazuje současná krize Unie vyvolaná přílivem imigrantů náhodou na to, že přijetí Lisabonské smlouvy byl buď neuvážený čin, nebo naopak čin účelový, co zajistil silnějším zemím, zejména Německu a Francii, výhodnější pozici pro jednání? Podle britského listu „obnažily nedostatky evropského projektu řecký krach a migrační krize“.

Avšak země visegrádaké čtyřky v mnohém opravdu trapné jsou. Především pak tím, že verbálně deklarují ve věci řešení náporu migrantů společný postup a jednotu, která se ale v jejich praktických krocích rozpadá. Financial Times to ve svém článku charakterizuje tak, že se Polsko a Maďarsko přinejmenším v rétorice radikalizují, zatímco Česko a Slovensko se v osobách svých premiérů snaží upevnit svůj vztah hlavně s Německem. Přičemž prý slovenský premiér Robert Fico a český prezident Miloš Zeman využívají sílící emoce proti EU populisticky. Lze se pak divit německé kancléřce, že setrvává ve své politice a nebere visegrádské země příliš vážně. Pouze jejich soudržnost by ji mohla přimět přehodnotit vlastní postoje a politiku.

A protievropské emoce, jak lze dobře vidět i u nás doma, jsou často velice trapné. Kdekdo hlásá, že by nám bez Unie bylo lépe, každý je expertem na islám a na řešení problémů s masivní migrací, kdekdo hledá stále brutálnější přídomky zejména pro Angelu Merkelovou a také pro předsedu Evropské komise Jean-Clauda Junckera, kdekdo líčí ty nejchmurnější vize budoucí muslimské Evropy. Posílat Evropskou unii k čertu je u nás prostě sexy.

Odkaz na článek serveru Novinky.cz https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/413247-trapna-v4-tezi-z-eu-a-soucasne-usiluje-o-jeji-zniceni-pisi-financial-times.html

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 4.9.2016 9:08 | karma článku: 21.18 | přečteno: 870x

Další články blogera

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma článku: 17.40 | Přečteno: 633 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma článku: 21.29 | Přečteno: 444 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma článku: 25.54 | Přečteno: 689 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 370 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.68 | Přečteno: 316 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 503 | Diskuse
Počet článků 646 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 993

Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...