Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evoluce je nejlépe vidět pod mikroskopem

Na počátku bylo slovo? To těžko. Bůh prý řekl: „Buď světlo!“ A bylo světlo. Zkoušel jsem to také a nefunguje to. Jedině, když jsem k tomu cvakl vypínačem, nebo počkal do svítání. To sem však nepatří, neboť je to pokus o vtip.

Bible je prý slovem božím. Jestli ano, je to právě ten malér. Bůh něco napovídal nějakým lidem, ti to zaznamenali do hliněných nebo jakých destiček, pak to šestnáct set let (dočetl jsem se) dávali do publikovatelné podoby a vznikl Starý zákon. Následně v prvních dvou stoletích našeho letopočtu k tomu připsali Nový zákon o Ježíšovi a tak... a údajně tím bylo řečeno vše podstatné o vesmíru, Zemi a lidstvu. Ne vážně. Bible je skvělé čtení, co může být i pro současné lidi ve svých podobenstvích v mnohém poučné. Jen tehdy ale, pokud ji nebudeme brát jako jednou provždy dané a tedy neměnné zjevení veškeré pravdy o světě, vesmíru a člověku. Bible jako každá literatura totiž stárne.

Svět, tedy planeta Země, je to nejlepší místo k žití. Především však proto, že žádné jiné místo k životu neznáme a podle všeho hned tak nepoznáme a nenajdeme (to nemohu ale vědět ani seriózně prorokovat). Je to také relativně velmi staré místo a člověk se objevil na Zemi z hlediska jejího stáří teprve nedávno a v podstatě před chvilkou byla sepsána Bible. Ovšem ve vztahu k lidskému poznání je to už poněkud zastaralé dílo a už vůbec žádnou relevanci nemá brát všechno, co se v ní píše, doslovně.

Třeba stvoření člověka se v Bibli popisuje takto: „I vytvořil Hospodin Bůh člověka, prach ze země a vdechl mu v chřípí dech života. Tak se stal člověk živým tvorem.“ Už víte, co mám na mysli? Pokud to vezmeme doslovně, je to zjevně blbost. Myslet si, že bůh vzal ze země trochu prachu a vytvořil z něj člověka s jeho DNA a všemi těmi nukleotidy, deoxyribózami, fosfátovými skupinami, nukleonovými bázemi, thyminy, cytosiny, guaniny, adeniny, proteiny, enzymy, chromozomy, mitochondriemi, vodíkovými můstky a co já vím s čím vším ještě, je zkrátka legrační. Jiná věc je, pochopíme-li to ale coby podobenství evoluce, ačkoli velice zestručněné. Život vznikl z neživé hmoty dosud ne zcela objasněným způsobem. Nevysvětluje ho ani Bible a zatím ani věda.

No a pak tu máme patálii s biblickými formulacemi: „Bůh viděl, že je to dobré. Bůh viděl, že všechno, co učinil, je velmi dobré.“ Úplně mám před očima malíře, jenž dokončí obraz, pak  poodstoupí, zhlédne dílo a spokojeně si promne konec kníru. Jestli se ale bůh musel nejdřív podívat, zda dílo vykonal dobře, koliduje to s jeho všemocností a vševědoucností, jež mu připisují lidé. Vševědoucí snad musí vědět, jak co udělal, aniž by se o tom musel nějak přesvědčovat. A všemocný tvoří jedině dobře. Nedovedu si představit důvod, proč by něco jen flikoval. Buď jsou tedy ty věty v Bibli zbytečné, což nepředpokládám, nebo bůh není všemocný ani vševědoucí a ony věty jsou jistou formou vyjádření, že v procesu vzniku a vývoje života na Zemi hraje určitou roli náhoda.

Anebo bůh není vůbec a kniha, které dnes říkáme Bible, byla sepsána z informací o vzniku vesmíru, Země, života a člověka od někoho velice inteligentního a znalého, které sděloval lidem na nízké úrovni poznání a oni je zaznamenali tak, jak je byli sami schopni pochopit a aby byly přijatelné pro ty, co je budou číst a předávat dál. Vysvětlovalo by to i období, kdy se Bible rodila. Praví se v ní: „Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, stvořil ho, aby byl obrazem Božím, jako muže a ženu je stvořil.“ Ta slova říkají, že i člověk, co je obrazem božím, má nadání tvořit, k čemuž musí samozřejmě také umět poznávat, a proto nakonec přijde na to, jak to všechno doopravdy je a bylo. Když se v Bibli pak zdůrazňuje, že člověk byl stvořen jako muž a žena, ukazuje to na úlohu sexu a význam dvojpohlavnosti, jež se vyskytuje u většiny životních forem. A my, kteří už víme o těch dvojitých šroubovicích, mitochondriích, chromozomech Y a X..., se zvolna pomocí vědy dovídáme, proč to tak je.

Jestli mě teď někdo obviňuje, že se přikláním k mimozemskému původu člověka a života na Zemi vůbec, nelze se tomu divit, vzhledem k tomu, co jsem napsal. Sice si nic takového nemyslím, ale to teď není podstatné. Chtěl jsem tím vším jen obrátit pozornost k tomu že Bible nemusí být v rozporu s vědeckým poznáním, když v jejích podobenstvích dokážeme najít to, co svědčí pro evoluci a že evoluce je nejlépe patrná na elementární úrovni, až při obrovském zvětšení buněk a jejich součástí, tedy pod mikroskopem a jinými přístroji, co to umožňují. Bible také nabízí všechny možné příklady morálních situací a jejich řešení. To, co ale stojí proti člověku, co brání jeho tvorbě a poznávání, co ho znásilňuje, je církev se svou dogmatickou interpretací kosmu, Země, života a člověka a pak náboženství, potažmo veškeré ideologie.

Dnes už je zřejmé, že židovsko-křesťanská Bible je lepší příručkou pro rozvoj člověka, než veškeré jiné spisy, na nichž jsou vystavěny ostatní náboženské systémy, neboť lidé, co vyšli z biblických informací, doklopýtali v poznání evidentně nejdál. A to navzdory náboženství, církvi a ideologiím, které si beztak z náboženství braly nějaký mustr. Ty lidem jen celé věky házely klacky pod nohy.

Autor: Jaroslav Kvapil | čtvrtek 1.9.2016 15:45 | karma článku: 14,43 | přečteno: 425x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik