Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Schyluje se k náboženské válce v Evropě?

Otázka v titulku je samozřejmě hodně nadsazená. Nicméně existují na našem kontinentu některé náznaky, že by budoucí vývoj mohl případně vést i ke konfliktu, nezačneme-li reagovat na události reálně a bez postranních úmyslů.

K úvahám o něčem do nedávna tak absurdním, jako by byla „náboženská válka“ v nynější Evropě, mě přiměly v souvislosti s masovou imigrací a násilnými krvavými činy v poslední době stále častěji se vyskytující soudy o islámu jako o náboženství z gruntu agresivním. Autoři takových hodnocení se přitom pomalu rozšiřují ze sociálních sítí a blogů dokonce i do křesťanských a katolických kruhů. Na konci minulého tisíciletí sice proběhla v Bosně a Hercegovině příšerně krutá etnicko-náboženská válka, ale co do rozsahu by nebyla ničím s náboženskou válkou, která by vypukla dnes.

Nebudu však strašit ani malovat čerty na zeď. Zdá se však, že se islamistickým teroristům a hlavně teroristické bandě zvané Islámský stát postupně daří Evropě vnutit konfrontační a válečnou rétoriku. Na ujišťování, že se nenecháme zastrašit a nepřijmeme násilný styl ISIL a jiných islamistických teroristů, je už trochu pozdě, když už jejich vrazi zabíjejí nevinné lidi v různých zemí. Navíc takové ujišťování působí poněkud stereotypně, tudíž se krůček po krůčku začínají prosazovat jiné hlasy.

Jak je však možné, že se teroristé dokážou prosazovat pomocí nožů, seker a primitivních výbušnin proti sofistikované, proorganizované a nejmodernějšími technologiemi oplývající bohaté a blahobytné Evropě? Inu, můžeme si za to sami. Totiž sami. Může zato politika multikulturalismu a jí přizvukující sluníčkářské aktivistické koncepty. Sluníčkář je sice svým obsahem poněkud nejasné slovo, ale mám pocit, že každý ví, o co jde a docela to sedí.

Multikulturalismem si přitom bývalé koloniální evropské mocnosti začaly vykupovat špatné svědomí za svou politiku v koloniích a v dalších zemích z oblastí, kterým se v době světa rozděleného mezi dvě světové soustavy začalo říkat třetí svět. V případě Německa pak jde stále hlavně o vykupování si špatného svědomí za hrůzy druhé světové války rozpoutané  nacistickou Třetí říší. A co si vykupovala katolická církev přerodem svého postoje k jiným církvím na smířlivý a vstřícný? Přece své zločiny staletí páchané jménem boha při šíření katolické víry a upevňování své moci. Rusko si pak nevykupuje nic, neboť tam bolševická totalita z dob Sovětského svazu ještě zcela nezmizela, tak se nyní snaží tvářit jako jediný spravedlivý a mnozí u nás mu na tuto propagandu skáčou.

V tomto kontextu se ani nelze moc divit tomu, že postkomunistické země, jako jsou Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, byly při obrovském zesílení imigračního proudu poněkud jasnozřivější než tradiční západní demokracie. Ty setrvávaly ve svém multikulturalismu a „nás“ obviňovaly z xenofobie, rasismu, nenávisti a kdoví z čeho a samy se holedbaly svým humanismem a solidaritou s trpícími. U nás lidi viděli dál, neboť několik generací zdejších obyvatel bylo nedávna obětmi dvou po sobě jdoucích zhoubných totalit, i když slovo oběť není obecně tak docela pravdivé, ale pro tento účel ano.

Politika multikulturalismu a sluníčkářství a hlavně setrvávání v jejích stereotypech má za následek jednoznačně radikalizaci lidí v zemích Evropské unie, jak to mnozí už relativně dávno předvídali, a pozvolnou změnu uvažování a rétoriky na konfrontační a válečnickou. Nevím, jestli je ještě čas na jinou změnu, a sice směrem k reálnému hodnocení událostí a v důsledku toho k odpovídajícím krokům. Otázka také je, zda o takovou změnu mají mocní skutečný zájem? Mám trochu už strach, když i mě napadla taková šílenost, že by se Evropa mohla ocitnout v náboženské válce křesťanství s islámem.

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 10.8.2016 21:36 | karma článku: 25,88 | přečteno: 800x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik