Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je více pravd o tom, jak vznikl život?

Lidstvo už v poznání došlo daleko od dob, kdy se člověk objevil na Zemi jako masožravý primát, myslím si však, že ještě mnohem větší kus cesty je před námi. Dospět na konec poznání je ale asi stejně marné, jako najít konec duhy.

Vznikl „náš“ vesmír velkým třeskem, nebo božím slovem? Tedy samovolně nebo zásahem nějaké inteligence? Vznikl život tím, že se z neživé hmoty ne zcela vyjasněným procesem stala hmota živá, nebo stvořením, tedy opět z vůle nějaké (boží) inteligence? Tak o těchto otázkách prý vedou kreacionisté, čili stoupenci inteligentního plánu a evolucionisté, totiž zastánci dlouhodobých samovolných procesů, spory. Jistě, ale jen proto, že kreacionisté i evolucionisté jsou laici. A pro amatéry jsou obě interpretace vzniku vesmíru i života natolik fantastické, nepochopitelné a nesrozumitelné, že ani jedna strana nemůže předložit jasný argument, kterým by dokázala svou pravdu.

Vedle toho je ale církev (katolická, případně různé protestantské), o kterou se právě opírají kreacionisté, a ta žádné spory nevede. Církev má jasno a svá autoritativní dogmata. A pak je tu věda, a ani ta se nedohaduje s žádnými kreacionisty. Věda postupuje jinak. Odpovídá na otázky, které dovede vysvětlit a dokázat, co objasnit neumí, nechává otevřené pro další výzkum, jenž probíhá neustále. A věda je „zbraní“ evolucionistů.              

Nedávno jsem zde na blogu idnes.cz diskutoval pod textem „Kreacionismus mladé země“ Karla Tejkala (http://kareltejkal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=532816) a podpořil autora v jeho kritice kreacionismu, neboť jsem evolucionista, tedy zejména. Jiný diskutér mi odpověděl: „Pokud budeme dětem předávat informace (jako jediné pravdivé), že život vznikl náhodně, bez zásahu inteligence, na Zemi, kde byl v počátcích pouze regolit, vybuchovaly vulkány – a pak postupně se život začal vyvíjet (přes jednobuněčné organismy atd.)..., tak to rovněž není správné. Nejde o vědecky potvrzenou hypotézu. Navíc to může vést k problémům.“ (Regolit je vrstva nezpevněného, různorodého horninového materiálu, co pokrývá celistvé podloží. – pozn.)

Nechci se hádat o tom, jestli je či není vznik života evoluční cestou vědecky nepotvrzená hypotéza. V současnosti „existuje velké množství nejrůznějších představ o vzniku života, otázka však zatím nebyla jednoznačně vyřešena“, jak píše Wikipedie. Jistě si i vědci o tom tvoří představy a hypotézy, ale to, co předkládají, jsou výsledky jejich výzkumů a zjištění. A co ostatně svědčí o stvoření života zásahem jakési inteligence? Jen neschopnost člověka přijmout, že by život ve své nesmírné složitosti, členitosti a rozmanitosti forem, v tom, jak je každý organismus úžasně a jaksi „promyšleně“ uspořádán a přizpůsoben prostředí, jak dokonale fungují ekosystémy, mohl vzniknout vlastně náhodou a systémem pokus-omyl. To je tak fantastické a neuvěřitelné, a proto se představa, že to někdo (bůh) tak zařídil, jeví jakoby přijatelnější.

V otázkách vzniku života jsme na tom jako malé dítě, když se ptá rodičů, jak přišlo na svět a spokojí se s vysvětlením, že z maminčina bříška. Odpověď na další logickou otázku, jak se do bříška dostalo, je složitější, ale do určitého věku mu stačí, že následkem toho, že se maminka a tatínek mají rádi. Objasňovat však předškolním dětem detailně celý ten proces je zbytečné, neboť by ho ještě nepochopily. 

A co tohle? „Podle současného vědeckého poznání ke vzniku života na Zemi došlo na počátku eoarchaika, zhruba před 4100–3800 miliony let. Také se předpokládá, že život mohl vzniknout několikrát a následně být opakovaně zcela zničen, než došel úspěchu. Každopádně podle analýz DNA a RNA mají všechny současné organismy jednoho společného předka (Poslední univerzální společný předek – LUCA – Last Universal Common Ancestor). Znamená to, že dnešní organismy nepocházejí z forem, vzniklých náhodně na více místech. Poslední společný předek byl však již dobře vyvinutou buňkou, nejedná se tedy o první organismus, ale o jeho nejúspěšnějšího potomka." Chápete to dobře? Prosím o upřímnou odpověď. A to je jen malá a zřejmě ta nejsrozumitelnější výseč z výsledků vědeckého bádání.

A teď, jaké informace předávat dětem jako „jediné pravdivé“. Nejsou žádné jediné pravdivé informace. Nejsou ani dvě pravdy (alternativy), není ani více pravd. Existuje jen to, co ve svém vývoji, hledání a objevování lidstvo poznalo, tedy vědecké poznání, a právě to by se měly děti učit. A potom jsou různé náboženské a jiné fantastické výklady, jak vznikl život něčí tvořivou sílou, o jejichž povaze ale ti, co v ně věří, nemají stejně potuchy. A s těmi by se školní děti měly seznamovat jako s ukázkami toho, jakými cestami se lidská mysl také ubírala a ubírá, když se snaží poznat, jak vznikl život a vesmír.

I kdybych na chvilku přijal vysvětlení, že život stvořil bůh, pak by se jednalo o život na zemi či v kosmu, který stvořil rovněž. Nejde ale o život jako takový, neboť musím předpokládat, že také bůh je živý. (Už v bibli se přece nachází místo, kde se praví – po živoucím bohu toužím.) Pak se ale nabízí otázka – kdo stvořil boha? Anebo snad byl bůh vždy? Co však znamená vždy? Hodně mi to připomíná otázku, co bylo dřív – vejce nebo slepice? Když pominu odpověď rádia Jerevan v časech Sovětského svazu, že dřív bylo všechno – vejce, slepice, mouka, máslo, maso, cukr..., pravdivého vysvětlení se nedobereme. A jsme opět na začátku. Člověk má stejně rád tajemno jako jistoty, ale jde-li o mě, budu radši trpělivě čekat, co dokáže o vzniku života a vesmíru zjistit věda, než bych věřil nějakému fádnímu a otřepanému tvrzení o jejich stvoření jakýmsi bohem. Věda, skutečnost a život sám jsou totiž mnohem zajímavější než iluze.

Autor: Jaroslav Kvapil | čtvrtek 4.8.2016 14:48 | karma článku: 30,60 | přečteno: 2906x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik