Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je blog idnes Hyde Parkem?

Jistý čtenář jednoho mého textu zde na blogu (aspoň si myslím, že to byl čtenář, protože předpokládám, že můj text přečetl, když na něj reagoval) si položil otázku – co že to blog vlastně je? Velmi případná řečnická otázka.

Dotyčný napsal: „Podle mě je to takový široký Hyde Park, kde si každý může stoupnout na tu pomyslnou stoličko a říkat kolem jdoucím, co ho napadne. Každý by měl ale unést to, že někdo se zastaví a vyslechne ho, jiný mu třeba řekne že je »vůl« a je to. Jako problém dnešní doby považuji to, že někteří si právo říct svůj názor vykládají jako povinnost těch druhých můj názor akceptovat a dále pocit (jako důsledek jakési korektnosti), že každý názor má stejnou hodnotu. Nemá.“ Předkládám jeho slova, jak je poskládal, i s nějakými těmi drobnými chybami.

Nečiním tak ve snaze toho muže jakkoli dehonestovat, ale je to důležité pro to, co chci teď napsat. Blog idnes.cz, jak ho chápu já, samozřejmě plní do jisté míry funkci jakéhosi Hyde Parku, tedy kolbiště, kde si může každý říkat, co chce. Ale právě jen do jisté míry. Známý »Kout řečníků« (Speakers´ Corner) v londýnském Hyde Parku slouží přece k tomu, aby si tam každý laik mohl vyzkoušet, zda jeho projev je dost razantní, jak obratně a s jakou dikcí umí prezentovat svá slova, zda dokáže svou řečí magnetizovat a elektrizovat obecenstvo. Na obsahu vystoupení přitom záleží až v druhé řadě. Je to tedy jednoznačně aréna umění řečnického. Blog idnes.cz je ale jevištěm schopností literárních (literaturu v tomto případě chápu coby jakýkoli psaný projev), což akcentuje poněkud jiné schopnosti. Osobně jsem si vyzkoušel, jaký je rozdíl mezi mluveným a psaným projevem, když jsem kdysi přispíval do rozhlasového zpravodajství. To je však záležitost spíš technického rázu, i když podstatná.

Na blogu, jako Hyde Parku, by mělo tedy analogicky záležet na stylistických dovednostech autorů textů a v neposlední řadě na gramaticky správném psaní. Mělo by, ale neplatí to tak docela. Odlišnost proti londýnskému Koutu řečníků tkví v tom, že tam řečník upoutá zájem kolemjdoucích pouze a jen svým výrazným a obratným projevem, nemůže například stále avizovat téma svého vystoupení, zatímco zde na blogu si čtenáři vybírají především podle titulků a podle perexu. Témata, co právě „letí“, mají tak už dopředu zajištěn větší zájem. A dále jsou tu takzvaná klíčová slova, jež lákají pozornost (například Zeman, islám, cenzura, sluníčkáři, náckové a podobná). Když ve vlastním textu navíc autor prezentuje názory, co konvenují většině a dostatečně agresivně, vztekle až hystericky, už potom málo záleží na tom, že své myšlenky formuluje třeba jako troglodyt a s pravopisnými znalostmi žáka třetí třídy obecné školy.

Chápete už ten rozdíl? Ve skutečném Hyde Parku nikdo špatným řečněním ohlas nezíská, jenže ve zdejším Hyde Parku špatným psaním zaujmout může a také se to děje. Nestěžuji si, jen konstatuji. A je tu i další rozdíl. Zdejší blog je členěn do mnoha rubrik, takže kromě politických názorů ve formě glos, poznámek a komentářů a rovněž stanovisek k aktuálním tématům, se tady objevují například reportáže z cest, lyrická líčení, vzpomínky, medailony, připomínky výročí, fejetony, odborná pojednání, básně, povídky, texty vztahující se k jistým místům atd. Tím se stává blog idnes.cz daleko širší a členitější platformou než znamená pouhá názorová aréna. 

A ještě jeden fakt jsem vypozoroval. Napíšu-li třeba o kauze článků Ferdinanda Peroutky, které údajně glorifikují nacismus, strhne se pod mým textem bouřlivá diskuze s početnými aktéry, neboť každý se cítí být povolán se k tomu zasvěceně vyjadřovat. Když ale zplodím básničku nebo povídku, většinou to pár lidí v diskuzi kvituje, aby však někdo podal nějaký kritický rozbor takových textů, kde by mi třeba vytkl chyby, to jsem ještě nezažil. Vlastně je to stejné, jakože kdekdo ví, jak zařídit správné politické směřování a prosperitu naší země, ale na ingerence do problémů matematiky nebo jaderné fyziky si troufne málokdo.

Autor: Jaroslav Kvapil | sobota 30.4.2016 13:44 | karma článku: 15,38 | přečteno: 542x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik